INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministr Jan Mládek jako historicky první ministr české vlády navštívil Nepál Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka doprovází na pracovní cestě do Indie a Nepálu mise českých podnikatelů organizovaná Hospodářskou komorou České republiky. 

V hlavním městě Indie Dillí, které bylo první zastávkou české delegace, se Jan Mládek ve středu 28. ledna setkal se svými resortními kolegy a dalšími členy indického kabinetu odpovědnými za oblasti obchodu, těžkého strojírenství, železnic, civilního letectví, vědy a výzkumu a obrany.

„Osobně mne velmi těší a je pro mne zavazující, že jsem byl prvním ministrem vlády České republiky, který měl možnost zahájit dialog s kabinetem premiéra Modiho. Pevně věřím, že v následujícím období bude tento dialog pokračovat, povede k prohloubení tradičně velmi dobrých vztahů mezi našimi zeměmi a že k tomuto přispějí i výsledky 10. zasedání česko-indické mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci, jemuž jsem předsedal společně s paní Nirmalou Sitharaman, ministryní obchodu a průmyslu,“ uvedl k tématu dosavadních rozhovorů ministr Jan Mládek.

Jan Mládek chce v Indii pomoci českým firmám dostat se do nového ekonomického prostředí, které je utvářeno reformním úsilím premiéra Modiho, a zprostředkovat jim obchodní a investiční příležitosti spojené se zrychlením růstu indické ekonomiky. Podle něj „Indie má skutečně našlápnuto, aby se vrátila k období, kdy rostla šesti a více procentními tempy hospodářského růstu. Chceme být u toho. Chceme, aby se české firmy aktivně zapojily do programů zaměřených na rozšíření a modernizaci průmyslu, budování nových energetických kapacit, rozvoj infrastruktury, řešení palčivých ekologických výzev či rozšíření volby pro indické spotřebitele. Programy s názvem „Make in India“ či „Clean India“ či „Minimum Government, Maximum Governance“ k tomu vytvářejí všechny předpoklady. První měsíce vlády premiéra Modiho přitom potvrzují, že se sliby začínají postupně naplňovat."

Partnerům v jednání, avšak také účastníkům hojně navštíveného česko-indického podnikatelského fóra, ministr sdělil, že Česká republika má zájem rozvíjet s Indií strategické partnerství, které zahrnuje obchod, vzájemné investice, spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, kulturní výměnu a intenzivnější mezilidské vztahy. Lepšímu vzájemnému poznání pak mají napomoci i úspěšné filmové projekty, realizované indickým Bollywoodem v České republice. 

V průběhu návštěvy bylo podepsáno několik kontraktů v oborech vodního hospodářství, energetiky a civilního letectví. Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář k tomu uvedl: „Podnikatelské mise zastřešené vysokými vládními představiteli jsou pro nás příležitostí, abychom jednání o nových kontraktech dovedli do úspěšného konce, respektive zvýšili šance na získání nových zakázek. V případě Indie jsme se ujistili, že existuje zájem o rozvoj vztahů s českými firmami a jejich výrobky či technologie.“ Jeho slova potvrzuje i Miroslav Kožíšek, komerční ředitel společnosti Aircraft Industries: „Naše L-410 jsou v Indii dlouhodobě známy. Teď se však otevírají nové obchodní možnosti. Hodláme je využít. Tato cesta nám k tomu velmi pomohla.“

Ministra Jana Mládka uspokojilo i ujištění, že dnes nic nebrání společnosti TATRA k další expanzi na indickém trhu.

V Nepálu, kam se delegace přemístila ve čtvrtek 29. ledna, byl Jan Mládek prvním ministrem české vlády, který tuto zemi kdy navštívil.  Ministra příjemně překvapila vysoká míra povědomí o České republice a zájem o širší zapojení našich firem do rozvoje nepálské ekonomiky. 

Zájem o nás potvrzuje skutečnost, že jsem byl přijat premiérem Nepálu Singhem Durbarem a měl jsem také možnost jednat s řadou členů jeho kabinetu, konkrétně ministry obchodu, průmyslu, financí, civilního letectví, cestovního ruchu a také ministryní energetiky. Určitě máme nyní konkrétnější představu o oblastech, v nichž by se mohly prosadit naše firmy, a které bychom chtěli společně rozvíjet,“ upřesnil Jan Mládek.

V Káthmándú ministr opakovaně uslyšel ocenění rozvojové pomoci poskytnuté Českou republikou. V povědomí jsou i v minulosti realizované investiční celky. Současnost tvoří dodávky automobilů ŠKODA, letadel L-410, ložisek a také řady dalších výrobků. Předmětem jednání bylo zapojení českých firem do rozvoje nepálské energetiky, budování infrastruktury, modernizace letišť, řešení problémů v oblasti komunálního hospodářství či dodávky do potravinářského průmyslu. Značný potenciál existuje v investicích a také cestovním ruchu. Obě země také deklarovaly zájem o větší spolupráci v oblasti vzdělávání, zejména technického. První krok již v tomto směru učinila Jihočeská univerzita.

Podpořit rozvoj vzájemné hospodářské spolupráce a zintenzivnit kontakty na mezivládní a podnikatelské úrovni má dohoda, která byla podepsána mezi naším Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem financí Nepálu, které je v této oblasti resortním partnerem, a také dohoda o spolupráci sjednaná mezi hospodářskými komorami obou zemí.

 V pátek 30. ledna ukončí ministr Jan Mládek pracovní cestu návratem z Nepálu do Indie. Cesta se uskutečňuje v úzké součinnosti a za vydatného přispění zastupitelského úřadu České republiky v Dillí v čele s velvyslancem Miloslavem Staškem. V Mumbaji, hlavním městě svazového státu Maharáštra, bude ministr Mládek jednat s premiérem a dalšími členy tamní vlády o rozvoji vzájemných vztahů. Ve státě Maharáštra je největší koncentrace českých investic v Indii a s tím související početná česká komunita. Mumbaj je navíc považována za obchodní centrum Indie. Ministr Mládek toho využije k jednání s vedením největších indických konglomerátů, jakými jsou Birla, Mahindra and Mahindra, Larsen and Toubro, Reliance, Essar, Tata či Godrej, o možnostech navýšení jejich investic v České republice. Tato obchodní mise ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka společně s českými podnikateli je dalším krokem na cestě k otevírání nových trhů a příležitostí českému byznysu.

(tz)

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3