INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Desítka českých firem z oblasti potravinářství, zemědělství, logistiky a finančnictví se již tento týden představí svým marockým protějškům. Stane se tak při příležitosti další podnikatelské mise organizované Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR), která ve dnech 18. – 22. února 2015 doprovází předsedu Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha na jeho oficiální návštěvě Marockého království.

 

Podnikatelskou delegaci HK ČR vede její viceprezident Bořivoj Minář. „Maroko patří v současnosti v rámci zemí severní Afriky k nejzajímavějším a nejstabilnějším obchodním partnerům. Navíc je relativně nejméně zasaženo politickými turbulencemi v rámci tzv. Arabského jara. Jedná se o zájmovou zemi českého exportu a tradičního, stále důležitějšího obchodního partnera v regionu, v němž s ohledem na rostoucí domácí ekonomiku, rozvoj domácí poptávky, veřejných investic a sektoru služeb vidíme potenciál do budoucna,“ řekl před odletem Minář. Marocká ekonomika je založena na otevřenosti, liberalizaci, rozsáhlých investicích a strukturálních reformách. V posledních letech navíc zaznamenala hospodářský růst – v roce 2014 ve výši 3,2 % HDP. „Jedná se o zemi, která si velmi úspěšně buduje svou pozici vstupní brány do subsaharské Afriky, a která podporuje obchodní vztahy se subsaharskými zeměmi. České firmy by tak z našeho pohledu mohly při navázání spolupráce s významnými marockými firmami využít jejich kontaktů ne jenom na marockém trhu, ale i v subsaharské Africe, a tím tak významně zvýšit odbytové možnosti,“ dodal Minář.

 

V průběhu mise budou vedena jednání v 5 městech – Rabatu, Casablance, Marrákeši, Taroudantu a Agadiru. Firmy budou mít možnost jednat s ministrem energetiky Abdelkadarem Amarem, ministrem zemědělství Azizem Akhannouchem a ministrem zdravotnictví Houcine El Ouardim. Na programu mise jsou i jednání s Obchodní komorou města Rabat anebo Česko-marocké podnikatelské fórum organizované Svazem marockých podnikatelů ve spolupráci s HK ČR, kanceláří CzechTrade v Casablance a Velvyslanectvím ČR v Rabatu. Podnikatelé se v rámci mise setkají s walim (guvernérem) regionu Souss-Massa-Draa Mohamedem El Yazidem Zellou.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3