INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
SijiV rámci našeho projektu "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám", který jsme letos 5. března zveřejnili na našem webu www.cvs-praha.cz, se již konaly v Hanoji praktické zkoušky zájemců o práci v ČR, které nutně potřebují naši kolektivní členové. Výběr vietnamských pracovníků a kontrolu potřebných dokladů provádí v rámci uzavřených dohod o spolupráci vietnamské státní orgány, například jednotlivé provincie. Realizaci zkoušek ve Vietnamu zajišťuje náš kolektivní člen firma Katan Job z Ostravy.
Za pomoci Skype na internetu, například zástupci firem Triola a Svitap, sledovali průběh praktických zkoušek, na kterých je v Hanoji vždy přítomen i česko-vietnamský tlumočník. Ve středu 20. dubna si firma Triola vybrala z vyhledaných a nabídnutých uchazeček prvních deset švadlen a projevila zájem o dalších třicet. Do konce dubna ještě proběhnou za pomoci Skype i pětiminutové pohovory s vybranými vietnamskými švadlenami. Ve čtvrtek 21. dubna za pomoci Skype si z nabídnutých uchazečů vybrala firma Svitap sedm mužů - šičů. Do konce dubna si prohlédne za pomoci Skype praktické zkoušky dalších zájemců na látkách, které sama nyní doporučila. Naši kolektivní členové "nekupují zajíce v pytli", ale vždy mají možnost si vietnamské uchazeče předem před podpisem pracovních smluv přezkoušet přímo ve Vietnamu, nebo pokud je to možné zde za pomocí Skype, a z nabízených zájemců si vybrat.
 
České firmy si většinou neumí zajistit kvalitní nábor pracovníků ve Vietnamu, zahrnující zajištění i kontrolu kvalitního zdravotního vyšetření, výpisu z vietnamského rejstříku trestů (vydává se Vietnamci pouze v jeho rodné provincii, nikoliv v místě nynějšího bydliště), zkontrolování pravosti výučních listů, nebo potvrzení o praxi. Protože naší ekonomice - firmám v ČR - schází 116 000 pracovníků, zahájili jsme výhradně pouze pro naše kolektivní členy tento velmi aktuální celospolečensky i národohospodářsky potřebný projekt. 
Navazujeme v něm na obrovskou tradici, neboť Vietnamci u nás v minulosti mnoho let úspěšně pracovali v mnoha podnicích a nyní mají zde velké zázemí v 67 tisícové velmi dobře integrované vietnamské komunitě i možnost nákupu vietnamských potravin ve vietnamských tržnicích i obchodech. Proto není problém, aby si firmy v ČR, které mají zájem o vietnamské pracovníky, našly ve svém regionu dobře česky hovořící Vietnamce, které zaměstnají jako tlumočníky a kteří navíc mohou vést pro kmenové vietnamské zaměstnance firem v ČR i výuku češtiny. Navíc ve vietnamských tržnicích po celé ČR je možné si koupit česko-vietnamský a vietnamsko-český slovník.
Zájemci o pracovníky z Vietnamu musí mít povolení regionálního úřadu práce a předat nám návrhy svých pracovních smluv a smluv o ubytování v češtině i ve vietnamštině. Musí také Vietnamce zaměstnat na zaměstnanecké průkazy jako své kmenové zaměstnance na dobu 2 let. Svým kolektivním členům poradíme, předáváme zkušenosti (sám jsem 47krát navštívil Vietnam a osm měsíců jsem bydlel v Hanoji) i kontakt na zde žijící úřední překladatele z češtiny do vietnamštiny, pro zajištění překladu jejich pracovních smluv i smluv na ubytování do vietnamštiny. Prostě kolektivní členové ČVS na základě celostátní potřeby aktivně pomáhají kolektivním členům ČVS. 
 
Mnozí, co jsou státem dotovaní, jen slibují, my konkrétně pomáháme, i když od státu na svoji činnost nedostáváme ani korunu. Přitom naši čelní představitelé se v Bruselu i při jiných jednáních v zahraničí chlubí velmi dobrou integrací vietnamské komunity u nás. Podpoří a ocení konečně v 19. roce naší činnosti státní orgány naši další novou iniciativu, která konkrétně pomáhá firmám v ČR, naší ekonomice?
 
Marcel Winter
Předseda Česko-vietnamské společnosti
Autor projektu ČVS "Vy pomůžete nám a my pomůžeme vám"

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3