INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MPOMinisterstvo průmyslu a obchodu jako řídicí orgán Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 (OP PIK) vyhlásilo výzvy v roce 2015 v hodnotě přesahující 26 mld. Kč (bez projektů technické pomoci) a k 30. 4. 2016 zaznamenalo zájem podnikatelů převyšující 36,5 mld. Kč.

V roce 2015 bylo celkem vyhlášeno 39 výzev (u 22 programů, některé výzvy byly členěny na více aktivit) v celkové hodnotě přesahující 26 mld. Kč. V roce 2016 plánuje MPO vyhlásit dalších cca 27 výzev v objemu přesahujícím 35 mld. Kč. Celkem tak bude za roky 2015 a 2016 vyhlášeno přes 50 procent alokace programu OP PIK. V současné době evidujeme asi 4 200 žádostí o podporu za více než 36,5 mld. Kč. "Některé programy nemají ještě ukončený příjem žádostí, takže převis poptávky, který nyní dosahuje 170 % vyhlášených alokací jednotlivých výzev, bude dále narůstat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

OP PIK musí naplňovat především kvalitativní změny související s dohodou s Evropskou komisí na vyšší důraz na inovace, aplikovaný výzkum, dosahování vyšších energetických úspor, než bylo zvykem v OP PI. S tím souvisí i zavedení nových důslednějších kontrolních mechanismů žádostí s cílem vyhnout se korekcím a chybám. Rovněž je nutná i vyšší součinnost ze strany žadatelů při přípravě detailnějších podkladů k žádostem.

"Snahou řídicího orgánu bude dokončit hodnocení výzev prvního kola do konce srpna, což odpovídá průměrně 200 vyhodnoceným žádostem za týden. V současné době máme vyhodnoceno přes 260 žádostí,“ dodal náměstek pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje Tomáš Novotný.

Další kolo žádostí o podporu bude vyhlášeno na podzim, kde očekáváme vyhlásit výzvy v objemu přesahujícím 35 mld. Kč.

Operační program OP PIK je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou. Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství. To spočívá především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání a přístup ke službám státu má pomoci podpora zaměřená na zavádění vysokorychlostního přístupu k internetu a rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3