INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 3848_kMístopředseda vlády a ministr financí ČR Andrej Babiš ve čtvrtek ocenil pozitivní vývoj česko-německých vztahů, přestože mají do budoucna před sebou řadu výzev. Za největší nedostatek označil to, že „chybí dopravní spojení mezi Českou republikou a Německem, které by kvalitativně odpovídalo našim nadprůměrně dobrým vztahům.“ Toto prohlásil Babiš během přednášky před členy Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) u příležitosti letošní řádné členské schůze. Například máme stále ještě špatné dopravní spojení na trase Praha – Drážďany – Berlín. České republice chybí vize, což se týká i problematických oblastí jako vzdělávací systém v ČR.

Pokud by všichni politici pracovali na nějaké společné vizi tohoto státu, mohli bychom být někde jinde,“ uvedl Babiš před 160 hosty. Chybějící vize i v oblasti infrastruktury vedla k tomu, že Česká republika nedávno prohrála se Slovenskem souboj o továrnu na výrobu vozů Landrover – Jaguar.

Členové ČNOPK využili příležitosti a diskutovali s vicepremiérem o dalších hospodářskopolitických tématech, jako například rozšíření investičních pobídek nebo rostoucím nedostatku odborných pracovníků. „Samozřejmě nám chybí duální systém, jaký je v Německu,“ konstatoval Babiš. Právě spolupráce mezi vysokými a středními školami a průmyslem je předpokladem vzdělávání orientovaného na praxi. Kromě toho by rodiče měli svým dětem vysvětlit, že „ne každý potřebuje vysokoškolský diplom“ a že i učební obory nabízejí zajímavé perspektivy. ČNOPK se již řadu let zasazuje o reformu vzdělávacího systému.

Na otázku, jaký má postoj k zavedení eura, měl ministr financí jasnou odpověď. Domnívá se, že eurozóna je typickým příkladem politického rozhodnutí, přestože je to hospodářský projekt. „Ale tento projekt se změnil na politický a to je špatně“, uvedl Babiš.

Před přednáškou ministra financí ČNOPK na řádné členské schůzi zvolila dva nové členy představenstva: Christiana Karnatha, generálního ředitele Kaufland Česká republika, a Niclase Pfüllera-von Wobesera, jednatele dodavatele automobilového průmyslu Brose CZ. Karnath a Pfüller v představenstvu nahradili Jiřího Kuliše, viceprezidenta ČNOPK a generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno, a předsedu představenstva a CEO společnosti RWE Česká republika Martina Herrmanna.

O ČNOPK

Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je se zhruba 650 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně. Její 100% dceřiná společnost AHK Services s.r.o. nabízí podporu a poradenství ve všech otázkách vstupu na nový trh. Globální značka DEinternational pak garantuje kvalitu a profesionální služby v síti AHK.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3