INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

PavelČeská manažerská asociace (ČMA) se jako jeden z organizátorů zúčastnila konference Konkurenceschopnost ČR 2017: Digitální společnost, která proběhla dne 29. září 2016 na půdě VŠE. Za řečnickým pultem se vystřídali jak zahraniční hosté, tak čeští odborníci v čele s Pavlem Kysilkou, Josefem Taušerem a Tomášem Prouzou. Hlavním tématem byla nová digitální realita a její vliv na konkurenceschopnost států hodnocených v žebříčku globální konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra (WEF). Česká republika se umístila stejně jako loni na 31. místě ze 138 hodnocených zemí.

Pavel Kafka, prezident ČMA, výsledek České republiky okomentoval následovně: „Výsledek ČR v poslední analýze WEF ukazuje, že jsme se neposunuli k lepšímu a v podstatě stagnujeme. Což není příznivá zpráva. Někdy se nám zdá, že se lokálně věci lepší, ale musíme si uvědomit, že to je žebříček dalších 137 zemí a ti ostatní nespí. Je to takový závod. Když se podíváme na oblasti, ve kterých v ČR zaostáváme, jsou každým rokem stejné a v nich se nic neděje. Je to bohužel tak, že nám tady chybí tlak na zkvalitnění institucionální základny.“

Kvalita institucionální základny se odvíjí také od míry její digitalizace. O tom na konferenci v bloku nazvaném Realita a vize vystoupil Yih-Jeou Wang vedoucí sekretariátu ředitele Agentury pro digitalizaci z dánského Ministerstva financí. Podrobně prezentoval úspěšnou digitalizaci v Dánsku, které má mimořádně dobré podmínky pro její zavedení. Nejen že se dánský veřejný sektor těší velké důvěře veřejnosti, ale specifická je také rozšířenost a užívání internetu mezi dánskou populací (92 % populace ve věku 16 – 74 let má internet doma, 95 % byznysu komunikuje s veřejným sektorem online). Jak napovídá funkce pana Wanga, digitalizace v Dánsku je v rukou Ministerstva financí. Na otázku, proč tomu tak je, odpověděl jednoslovně: „Síla“. Digitalizace v Dánsku měla čtyři fáze, které proběhly během posledních patnácti let. Každý rok dánské Ministerstvo financí na digitalizaci uvolnilo cca 296 mil. EUR. 

Druhý panel se nesl v duchu otázky „Jsme připraveni žít v digitální společnosti?“ Hlavním řečníkem byl Pavel Kysilka, bývalý generální ředitel České spořitelny a zakladatel a předseda správní rady 6DAcademy, který představil svůj pohled na vývoj české ekonomiky. Vyzdvihl sílu českého exportu, zároveň ale vyjádřil své přesvědčení, že bez hluboké digitální transformace celé země takto nemůže dlouho přežít. Podle Pavla Kysilky jsou hlavní konkurenční výhody ČR: 1) vzdělaná a disciplinovaná pracovní síla, 2) poměrně rozumný pracovní trh, 3) blízké vyspělé trhy, zejména Německo a 4) relativně dobrá infrastruktura. Nástup průmyslu 4.0 však konkurenční výhody ČR značně sníží, a to se podle Kysilky může stát velmi rychle. „V příštích letech u nás velmi pravděpodobně nastane úpadek automobilového průmyslu, produkce se může snížit až desetkrát (!) a to bude mít katastrofální důsledky pro českou ekonomiku,“ vyjádřil své obavy Pavel Kysilka.    

K výsledkům žebříčku konkurenceschopnosti WEF se vyjádřil také Luděk Pfeifer, spoluzakladatel a partner společnosti M.C.TRITON a člen ČMA: „Výsledek není žádná sláva, naznačuje to stagnační trend. Myslím si, že největší výzvou pro český management je dívat se na byznys jinýma očima. Ne překlápět stávající agendu do technologicky vyspělejší podoby, ale dívat se na to, jaké se díky technologickému pokroku nabízí pro byznys úplně nové příležitosti.“ (celý rozhovor naleznete zde)

Konferenci Konkurenceschopnost ČR 2017: Digitální společnost organizovali Vysoká škola ekonomická v Praze, Česká manažerská asociace a CMC Graduate School of Business.

(tz)

  

Veronika Žurovcová

PR m

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3