INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vloni navýšilo mzdy svým zaměstnancům přes 80 % středních a velkých firem. Dvě pětiny všech firem navíc svým zaměstnancům vyplatily 13. plat či mimořádnou odměnu v podobné výši, firmy nad 250 zaměstnanců 13. plat poskytly dokonce v 70 % všech případů. I v roce 2017 se chystají tři pětiny zaměstnavatelů svým zaměstnancům přidat, u velkých firem to je dokonce drtivá většina (85 %). Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory mezi podnikateli.

„Podíl podnikatelů, kteří hodnotili svoji situaci pozitivně, se proti zářijovým očekáváním zvýšil. Naprostá většina MSP (83 %) uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla v druhém pololetí roku 2016 stejná nebo příznivější, než v pololetí předchozím,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na nejnovější výsledky Komorového barometru, tedy ankety organizované jednou za půl roku a která přináší informace reflektující každodenní problémy podnikání i všeobecnou ekonomickou situaci v zemi.

 

Dobré výsledky podniků pocítili také jejich zaměstnanci na svých výplatních páskách. Dvě třetiny všech firem v loňském roce zvyšovaly mzdy svých zaměstnanců. Pětina firem přidávala více než 5 % a každá desátá firma zvyšovala mzdy o více než 7 %. Mzdy zvyšovaly hlavně střední a velké firmy (přes 80 %).

 

Dvě pětiny všech firem navíc odpověděly, že svým zaměstnancům vyplatily 13. plat či mimořádnou odměnu v podobné výši. Takového benefitu se dočkali především zaměstnanci středních a zejména velkých firem. Právě u firem nad 250 zaměstnanců 13. plat poskytlo dokonce 70 % všech respondentů.

 

Více než 90 procent firem bude během prvního pololetí letošního roku nabírat nové zaměstnance nebo zachová jejich současný stav. Stejně jako v druhé půlce loňského roku nejvíce plánují nabírat střední firmy a zpracovatelský průmysl.

 

Také v roce 2017 plánují zvyšovat mzdy tři pětiny firem, u velkých firem je k tomu chystá dokonce drtivá většina (85 %). Polovina firem bude přitom navyšovat mzdy až o 5 %. Téměř třetina mikro a malých firem je ale opatrnější a hlásí, že zatím zvyšovat mzdy neplánuje. To může souviset i s další vlnou EET, která se od března 2017 bude vztahovat nově vedle velkoobchodu i na maloobchod. Dle oborového členění se navýšení týká 80 % firem ve zpracovatelském průmyslu a více než poloviny stavebních firem, a to i přes krizi, v jaké se odvětví v současnosti ocitá.

 

V návaznosti na výsledky Komorového barometru a vlastních analýz ale Hospodářská komora varuje před zvyšováním regulatorní zátěže ze strany státu. „Přílišné zatížení by totiž mohlo zadusit letošní očekávaný růst a zbrzdit rostoucí fázi ekonomického cyklu. Letošní růst bude dle odhadů Hospodářské komory ČR výrazně vyšší než loňský a bude se blížit 3 %. Zároveň upozorňujeme, že z dat malých a středních podniků vyplývá, že v roce 2017, minimálně v jeho prvním pololetí, dojde k další vlně zdražování, která bude mít za následek vyšší inflaci (až 3 %) než v současnosti odhaduje Ministerstvo financí nebo Česká národní banka,“ tvrdí Dlouhý.

 

Aktuální Komorový barometr byl realizován v průběhu ledna 2017 a reagovalo na něj 543 respondentů – členů Hospodářské komory ČR všech velikostí a oborů. Většinu (69 %) respondentů tvoří mikro a malé firmy do 49 zaměstnanců.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3