První den konání výstavy nábytku a interiérů FOR FURNITURE a FOR OFFICE 2011 v Praze Letňanech, byla ve čtvrtek 17. března v 10:15 hodin vyhlášena cena Asociace českých nábytkářů, NÁBYTEK ROKU 2011. Soutěž NÁBYTEK ROKU 2011 je druhým oficiálním ročníkem. Výstavu FOR FURNITURE a FOR OFFICE spoluorganizuje Asociace českých nábytkářů se společností ABF, a.s.
V Česku se od loňského září zvýšil počet malých a středních firem, které uvádějí, že se jejich celková ekonomická situace zlepšila. V případě meziročního srovnání je situace malých a středních podniků ještě markantnější. Počet podniků, které s optimismem očekávají svůj další ekonomický vývoj, ovšem v porovnání s předchozím obdobím poklesl.
Provozní náklady zdravotních pojišťoven v ČR mají dlouhodobě sestupnou tendenci: z původních 12 %, přes 7 % bez investic, jsou v současné době na průměrné úrovni 3,2 % včetně investic. Jedná se o nejnižší provozní náklady zdravotních pojišťoven v Evropě.
Realizační tým projektu ŘEMESLO ŽIJE! vyhlásil druhé kolo Výzvy pro předkládání návrhů na zřízení nových výukových polygonů, určené pražským středním školám. Předpokladá se, že podpořena bude výstavba dalších dvou polygonů, takže jejich celkový počet bude 5.
Zástupci předních českých podniků budou ve dnech 30. 3. – 7.4. doprovázet prezidenta České republiky Václava Klause při jeho oficiální návštěvě Argentiny a Chile. Důležitou součástí celé akce jsou také naplánovaná setkání českých podnikatelů se zástupci argentinských a chilských firem. Půjde o jedinečnou příležitost jak v daných zemích navázat obchodní kontakty či prohloubit ty stávající. Tuto podnikatelskou misi zajišťuje Hospodářská komora České republiky (HK ČR).
Nově navržené zvýšení DPH u potravin na 14 % a později 17,5 % znamená pro potravinářský průmysl téměř stejné ohrožení jako původní varianta s 20% DPH. Neustále změny rozhodnutí vlády ohledně výše DPH jsou navíc zcela nesystémové a přináší značnou nestabilitu do podnikatelského prostředí.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...