INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Dnešní den (11. duben) je Světovým dnem Parkinsonovy nemoci. Pacientů trpících touto zákeřnou chorobou v Česku neustále přibývá. Nemocní tvrdí, že jim stát příliš nepomáhá. Příkladem arogance státní moci je nedávná legalizace konopí k léčebným účelům, která má za úkol pomoci i těmto lidem. Konopí je legální, ale za peníze pacientů.

Pojišťovny na něj nebudou přispívat. Ministr zdravotnictví Leoš Heger mu totiž sám nevěří a vyjádřil se, že nefunguje. Přitom by však rád parkinsonikům pomohl. Proti výroku se vyhrazuje Jiří Stabla, jednatel Carun Pharmacy a provozovatel obchodu s konopnými prostředky Konopnyshop.cz společně s dalšími odborníky, podle nějž účinnost konopí prokazatelně dokládá nespočet studií.

„Konopí je vhodné ke zmírnění příznaků Parkinsonovy nemoci. Mastičku či tinktury je doporučeno aplikovat na ztuhlá místa na těle. Pomáhá i semínko, které zmírňuje třes. Navíc lidé mají vyzkoušeno, že jim konopí pomáhá mnohdy více, než dostupná farmaceutika, a nemá nepříjemné vedlejší účinky. Proto nemohu v žádném případě se stanoviskem ministra zdravotnictví souhlasit,“ řekl Jiří Stabla z Carun Pharmacy.

Za pravdu mu dávají i nemocní, kteří mají zkušenosti například s konopným semínkem a mají problémy s nadměrným užíváním léků. „Po domluvě s lékařem, jsme vyloučili některé léky a dcera mi zakoupila konopné loupané semínko. Z těla zmizely svědivé vřídky. Díky pravidelnému užívání konopného semínka, zjišťuji, že se můj třes úplně vytratil. Přestože jsem před tím na Parkinsonovu chorobu bral léky, které v podstatě nezabírali, a stav se mi stále zhoršoval, jsem velice udiven, co všechno a jak rychle dokáže konopí tak rychle vyléčit,“ tvrdí jednadevadesátiletý Václav Čermák z Prahy.

Bez podpory bude léčba cenově nedostupná

Pokud léčivé konopí pojišťovny hradit nebudou, přišla celá legalizace vniveč, protože bude léčba pro obyčejné lidi drahá, ačkoli zatím nejsou informace o přesné ceně dostupné. Částka za léčbu na jeden měsíc by se však mohla kvůli dovozu ze zahraničí vyšplhat nad deset tisíc korun. Léčba by měla být podpořena z veřejných zdrojů. „Nic podrobnějšího k tomu nevíme. Kvůli nedostatku informací ani nemohu říci, za jakou cenu bude konopí dostupné. Podle toho, co však víme, bude dovozní cena vysoká,“ míní provozovatel webu Konopnyshop.cz Jiří Stabla.

Test: Heger přislíbil pomoc, konopí ale sabotuje

Zástupci společnosti Parkinson se proto snaží kontaktovat politiky, aby upozornili na to, že stát pacientům s Parkinsonovou nemocí nepomáhá tak, jak by měl. Volí k tomu názornou ukázku – přinesou simulátor v podobě tuhé rukavice, který snižuje hybnost ruky. Politik si tak na chvíli vyzkouší, jak je život s touto chorobou obtížný. Simulátor si vyzkoušel i ministr zdravotnictví a vypil sklenku vodu roztřesenou rukou se slovy, že si vážnost nemoci uvědomuje. Dále uvedl, že pro pacienti potřebnou rehabilitaci podpoří.

V Česku chybí léčebná rehabilitace pro pacienty, neexistuje síť center se zdravotníky vyškolenými pro péči o lidi s tímto nervovým onemocněním. Pacienti dostanou léky, ale nefarmakologická léčba na ně nenavazuje. Lázeňskou léčbu dostanou jen jednou za život.

Světový den Parkinsonovy choroby

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v mozku. Je typická neovladatelným třesem a ztuhlostí. V Česku ji trpí 15000 lidí. Na celém světě kolem šesti milionů lidí. Jejich problémy připomíná 11. dubna Světový den Parkinsonovy nemoci.

Podle pacientů by v Česku mělo vzniknout v každém okrese jedno rehabilitační centrum pro parkinsoniky. Zatím se jim podařilo prosadit, že budou probíhat certifikované kurzy pro zdravotníky. Vzor vidí v centrech v Německu, kde jsou proškolení zdravotníci a také neurolog, fyzioterapeut a logoped.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3