INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jak je všeobecně známo, inteligentní dopravní systémy mohou při jejich správném nasazení významně přispět k bezpečnosti, plynulosti a komfortu dopravy či ke snížení nákladů na údržbu a zvýšení příjmů z provozované infrastruktury.

Evropským průkopníkem v oblasti inteligentních dopravních systémů je Nizozemí. Zde se řízením dopravy a vyhodnocováním dostupných dat zabývá sdružení nizozemských veřejných institucí NDW (National Data Warehouse), které vzájemně spolupracují v oblasti shromažďování, uchovávání a poskytování dopravních informací. Členy sdružení NDW jsou například Ministerstvo infrastruktury a životního prostředí, orgány regionální správy, města Amsterdam, Rotterdam, Haag, Utrecht a další subjekty. V současnosti má sdružení 19 členů. Cílem NDW je zlepšení dopravního provozu, bezpečnosti na silnicích a informovanosti veřejných institucí a účastníků silničního provozu. Jednotlivé zapojené veřejné instituce a další soukromé subjekty předávají NDW okamžitá dopravní data (např. o intenzitě, průměrné rychlosti, dojezdové době) a dopravní informace (práce na silnici, zácpy, nehody, uzavírky mostů). NDW tato data zpracovává a následně poskytuje všem svým odběratelům. Informace jsou také přístupné třetím stranám pro využití v jejich aplikacích.

V rámci zkvalitňování a rozšiřování služeb NDW uživatelům realizovala společnost CGI nahrazení původního centrálního systému, jenž byl v provozu od roku 2009. Po této implementaci je NDW schopno operovat s více typy a většími objemy dopravních dat a informací. Jde vlastně o řešení používané pro návrh a implementaci datové komunikace mezi vzájemně interagujícími softwarovými aplikacemi. Toto řešení nabízí rychlejší zpracování a přenos dat, vývoj a implementaci nových služeb pro veřejné instituce a je schopné poskytovat více informací soukromým subjektům.

 „NDW průběžně pracuje na zlepšení poskytování informací našim odběratelům. Musíme odpovídat na změny v oblasti předávání dopravních dat, stejně tak na měnící se potřeby dopravních řídících center a poskytovatelů dopravních informací. Náš původní systém nebyl schopen dostatečně reagovat na tyto změny. Zahájením spolupráce se CGI jsme učinili nezbytný krok, abychom byli schopni spolehlivě a inovativně vykonávat naše povinnosti,“ řekl Frits Brouwer, ředitel NDW.

Vedle Nizozemí, Slovenska a Polska je Česká republika čtvrtou evropskou zemí, která využívá efektivního řešení pro řízení dopravy – konkrétně například v oblasti nezávislé kontroly účinnosti mýtného systému a kvality služeb poskytovaných orgánům státní správy i uživatelům mýtného systému, tedy řidičům a dopravcům. Specializovaný systém monitoruje přes 22 tisíc km zpoplatněných komunikací v EU s cílem maximalizovat vybrané mýtné a kvalitu souvisejících služeb. Umožňuje zároveň automatizované shromažďování dat o dopravě prostřednictvím jednotlivých aplikací jako např. měření rychlosti či hustoty dopravy, vysokorychlostní vážení apod. Může být flexibilně nasazen jak na existující infrastruktuře komunikací, tak též s využitím mobilních monitorovacích zařízení na kterémkoliv místě sledované dopravní sítě.

CGI spolupracuje na implementaci a rozvoji komplexního systému inteligentních dopravních služeb pod názvem Traffic360 s vládami, veřejnými institucemi a dopravci, se kterými tak vytváří efektivní dopravní řešení, umožňující kromě pokrytí oblasti mýtných systémů též kontrolu, diagnostiku a preventivní údržbu nejen silniční, ale i železniční infrastruktury. Ve svém brněnském dopravním centru ročně zpracovává pro účely kontroly předpisu mýta přes 70 milionů snímků průjezdů vozidel spolu s 80 tisíci hodinami videa z monitorovacích systémů.  Zpracování a vyhodnocování velkého objemu různorodých dat z dopravy umožňuje vytvářet reporty, které jsou pravidelně poskytovány klientům a pomáhají jim v rozhodování při úspoře provozních nákladů a zvýšení příjmů. V České republice těchto služeb využívá např. Ředitelství silnic a dálnic. I díky nezávislému auditu účinnosti mýtného systému společností CGI dosáhla efektivita výběru mýtného v ČR od jeho zavedení v roce 2007 hodnoty 99,6 %.

Této i dalších služeb využívá s obdobnými výsledky též slovenská NDS (Národná diaľničná spoločnosť, a. s.) a polská GDDKiA (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad). CGI jim pomáhá v rámci portfolia dohromady více než 40 průběžně poskytovaných dílčích služeb kromě správnosti předpisu mýtného kontrolovat též například dostupnost a kvalitu informací poskytovaných call centrem či prostřednictvím webových stránek nebo funkčnost platebních kanálů, dostatečné počty palubních jednotek a znalosti obsluhy na distribučních místech, plnění plánů údržby a obnovy systémů, kvalitu dat předávaných orgánům státní správy, včasnost vymáhání pohledávek, délky front vozidel na mýtných stanicích s manuálním výběrem mýta a podobně.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3