INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Prakticky žádná oblast podnikání není imunní vůči rizikům spojeným s mezinárodním obchodem a vůči špatné platební morálce způsobené krátkodobými či dlouhodobými problémy odběratelů. Orientace v právním prostředí a ekonomické situaci zemí, ze kterých pocházejí jednotliví dodavatelé, v takové situaci není zrovna jednoduchá. Pomoc představuje Průvodce vymáháním pohledávek v zahraničí sestavený specialisty pojišťovny Atradius. Jeho už desáté vydání pokrývá 42 zemí včetně České republiky.

V případě České republiky se platební morálka firem až do poloviny roku 2015 zlepšovala, situace se ale obrací a v návaznosti na globální ekonomické problémy se i na našem území očekává její zhoršení. Platební morálka navíc podléhái sezónním výkyvům a během letních měsíců lze vystopovat její výrazné zhoršení oproti zbytku roku. Zhoršení vymahatelnosti pohledávek je ale na obzoru i v dalších zemích a odborníci předpovídají, že může nastat i u velkých, donedávna stabilních podniků. Vzávěru roku 2015 například došlo k několika bankrotům britských společností podnikajících voboru zpracování kovůa problémům čelíi těžařské společnosti (bankroty amerických Arch Coal nebo Peabody Energy). Přehled o možnostech, jak se domoci svých pohledávek, a o formách jejich zajištění se v takové situaci stává jedním zklíčových aspektů podnikání.

Ve více než 40 zemích

Český export vzrostl v roce 2015 meziročně o více než7,2 % a dosáhl tak celkové hodnoty téměř 4 biliony korun. Největší podíl má na tomto růstu export do Německa (9% nárůst), naopak vývoz do tradičně silného Ruska poklesl o téměř 31 %. I z tohoto důvodu bylo možné zaznamenat nárůst orientace českých exportérůna mimoevropské trhy – Čínu, Brazílii, Indii, Vietnam nebo Turecko. Tedy zajímavé, ale zároveň rizikové oblasti. Právě orientace v prostředí známých, ale i méně známých států je jedním z hlavních cílů Průvodce vymáháním pohledávek v zahraničí.

„Každá ze studií, včetně té české, je sestavena specialisty se znalostí prostředí dané země. Naším cílem je podpořit podnikání podnikatele tím, že jim pomůžeme zvolit správnýa efektivní přístup k vymáhání dluhů. Naše studie dokáží u každé jednotlivé země vysvětlit specifika tamního trhu vzhledem k otázce vymáhánídluhů a poskytnout tak komplexní a přitom velmi detailní představu o možných rizicích,”říká generální ředitelka pojišťovny Atradius Markéta Stržínková.

Průvodce týkající se jednotlivých zemí obsahují kromě základního přehledu výkonu ekonomiky daného státu (HDP, růst HDP, největší průmyslová odvětví, salda zahraničního obchodu nebo úspěšnosti vymáhání pohledávek) také konkrétní informace o klíčových procesech a institucích, se kterými se mohou podnikatelé setkat v případě vymáhání pohledávek od svých dodavatelů. Jedná se například o specifika smírného narovnání, regulace týkající se vymáhání pohledávek, průběh soudních řízení, procesy insolvence a řadu dalších.

Online a zdarma

Příručku je možné stáhnout zdarma na http://www.atradiuscollections.com/cz/updates-publications/international-debt-collections-handbook.html

K dispozici je buď kompletní zpráva, nebo si můžete vybrat separátní dokumenty týkající se jednotlivých zemí.

O společnosti Atradius

Atradius patřímezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek. Působí v 50 zemích po celém světě, ve kterých se může spolehnout na více než160 poboček a 3300 zaměstnanců. Svým zákazníkům umožňuje přístup k informacím až o 200 milionech firem. Na českém trhu působí Atradius od roku 1998 a v současnosti odsud řídí strategické projekty pro region východníEvropy. Společnost Atradius je součástí skupiny Grupo Catalana Occidente - jedné z celosvětově nejúspěšnějších pojišťoven poskytujících pojištění úvěrů.

www.atradius.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3