Co mají společného technologie na odstranění léků, antikoncepce, pesticidů z odpadní vody, satelitní monitoring dopravních staveb nebo rostoucí endoprotéza pro děti? Jde o projekty podporované Technologickou agenturou ČR. O tom a mnohém dalším jsme hovořili s předsedou agentury prof. Ing. Petrem Konvalinkou, CSc., FEng.
Již potřetí bude součástí říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně také Digitální továrna 2.0, která se letos zaměří na inteligentní digitalizaci v různých podobách. Projekt přiblíží technologie umožňující transformaci nejen průmyslového prostředí, ale i celé ekonomiky. Cílem je pomoci zformulovat vizi změny české ekonomiky tak, aby byla úspěšná i v 21. století a v měnícím se geopolitickém kontextu.
Ač je léto v plném proudu, mnohé firmy už žijí spíše koncem roku nebo pilnými přípravami na rušný podzim. Ty, pro něž býval v minulosti stěžejním bodem programu Mezinárodní strojírenský veletrh, ani letos jeho přípravu neopominuly. Do Brna se jejich představitelé těší, covidová přestávka byla přece jen poněkud dlouhá. Světová ekonomika se mění, hlad po novinkách, které průmyslníkům usnadní a zefektivní práci, se stupňuje, například v souvislosti s děním v energetice. O tom, jak se rýsuje letošní Mezinárodní strojírenský veletrh, jsem hovořila s generálním ředitelem společnosti Veletrhy Brno Tomášem Moravcem:
Czech Specials. Tak se jmenuje certifikát, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Seznam certifikovaných podniků je k dispozici na www.kudyznudy.cz/czechspecials. Od července má novou podobu také web czechspecials.cz pro majitele a manažery restaurací, který zájemce provádí celým certifikačním procesem.
Kupujete si na internetu aplikace, platíte předplatné, hrajete online hry nebo streamujete hudbu? Pak vyzkoušejte bezpečné placení pomocí paysafecard, kterou pořídíte na tisících pobočkách Sazky. Zaručí spolehlivou platbu přes internet bez nutnosti zadávat platební kartu nebo číslo bankovního účtu. Paysafecard bude díky svému širokému využití rovněž skvělým dárkem i pro vaše nejbližší. PINy zakoupíte na terminálech společnosti Sazka, a navíc o PINy v hodnotě 100 000 můžete i soutěžit.
Zatímco strategii značky a její komunikaci řídí marketingová oddělení, budování značky zaměstnavatele a náborové kampaně spadají zpravidla pod personalisty. Obě oddělení přitom nakonec řeší ve své podstatě stejné zadání: marketér prodává značku a produkty zákazníkům, personalista prodává firemní kulturu zaměstnancům a pracovní pozice uchazečům. Zeptali jsme se Ondřeje Tylečka, obchodního ředitele a spolumajitele reklamní agentury Fairy tailors, na osvědčené techniky a triky, které se obvykle používají v marketingové komunikaci.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...