INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

skloartJitka Kantová je úspěšná podnikatelka, spolumajitelka rodinné sklářské firmy Skloart, ale i výtvarnice, manželka a maminka. Jak skloubit všechny role, dostat se na vrchol a nezanedbávat nic důležitého? Odpovědi jsme hledali v následujícím rozhovoru.

 Podnikání v rodině přináší výhody, ale má i svoje úskalí. Co na něm nejvíc oceňujete?

Největší přínos vidím v tom, že se můžeme na  toho druhého spolehnout. Víme, že každý z nás dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, i když třeba trochu jinak. Učí nás i velké toleranci. Vždyť co se odehrává v rodině se okamžitě odrazí i ve firmě, a naopak. Naše názory formulují stejné skutečnosti a problémy. Proto míváme na mnoho věcí stejný nebo podobný názor, nemusíme ho pracně obhajovat a složitě řešit.

 Co v rodinném podnikání vidíte jako hlavní výzvy?

Z vlastní zkušenosti vidím asi největší problém ve výchově dětí. Potřebovali bychom zavést pevný režim. Ze samého principu soukromého podnikání, alespoň toho našeho, to však bývá nesmírně obtížné vždy dodržet a někdy to vůbec nejde.

 Vaše firma působí ve sklářském průmyslu, kde si ve specifické oblasti vybudovala dobrou pozici. Jak byste ji charakterizovala?

 Vyrábíme vitráže a zušlechťujeme ploché sklo. Plníme přání zákazníků v netradičních výplních dveří, předělových stěn. Hlavním hitem dnešní doby jsou vitrážové stropy, které  při vhodném podsvícení působí v místnostech nesmírně vzdušně.

Zpravidla je potřeba si nejdříve s klientem sednout a zjistit, co by si přát. To bývá někdy velmi náročné, zvláště když klienti, například manželé, mají každý jiný názor a jinou představu. Uspokojit pak takové klienty je velkou výzvou. Pokračujeme pak výtvarným návrhem. Většinou jim zpracováváme dvě až tři varianty včetně cenové nabídky. Návrhy slouží jako odrazový můstek k dalšímu jednání. Někdy si návrhy dodávají klienti sami. Když je návrh vyřešen, pokračujeme technickou stránkou věci. Teprve, když je vše vyjasněno, můžeme začít řezat sklo a skládat je do obrazců. Je to výtvarná práce, která nabízí širokou škálu možností. Můžeme dělat abstrakci, ornament, malbu... Největší odměnou pro nás je spokojenost klienta.

Kromě těchto specifických záležitostí také restaurujeme staré vitráže, vyrábíme vitrážové drobnosti  a šperky, tiffany lampy, pískujeme. Osvědčil se nám internetový e-shop a vlastní krámeček v místě výroby, kde můžeme zájemcům, zajistit i exkurzi. V té souvislosti připravujeme unikátní vitrážové muzeum evropského významu, kde bychom chtěli sklářské řemeslo zpopularizovat. Mohli bychom tak objasnit nejen laikům, ale i odborné veřejnosti, určité souvislosti a aspekty tohoto uměleckého řemesla od nejstarších dob až po dnešek.

 Co považujete za svůj největší úspěch?

Vybudovali fungující firmu z ničeho. Neměli jsme peníze ani zkušenosti ani stálé odběratele. Pokud by však děti v řemesle pokračovaly, nemusí vynakládat takové úsilí a mají na čem stavět. Po ročním úsilí jsme nyní získali zakázku do New Yorku, pracujeme na zakázkách z Holandska a z Německa, opravovali jsme stropy saudsko-arabskému premiérovi v jeho londýnské rezidenci, děláme pro ruské klienty i významné české firmy.

Ale největším úspěchem je zřejmě to, že jsme přestáli všechny krizové situace A že jich nebylo málo! Dnes je úspěchem v uměleckém řemesle přežít a být schopný dát lidem práci. Jsme snad jediná firma, která v  tomto oboru zaměstnává řadu osob. Stát totiž nerozlišuje malé firmy od velkých. Množství povinné administrativy a různých agend nám připadá neuvěřitelné.

 Prozradíte nejbližší plány?

Nejdříve musíme dokončit zakázku pro New York a menší práce pro německého zákazníka. Především bych chtěla pokračovat na osmém divu světa, který připravujeme v budoucím vitrážovém muzeu. Bude to vitrážový strop o velikosti 4 x 8 metrů, v němž se spojuje staré a nové. Z pozůstalosti po zemřelém skláři z vojenského prostoru Doupovských hor se dochovalo mnoho starých vitráží z kostelů, které dnes již neexistují. Ve stropě bychom rádi spojili právě tyto staré práce v modernějším pojetí. Symbolizovat by měly jakýsi filozofický náhled na křesťanství a dějiny lidstva, možná použiji i Dantovu Božskou komedii. V současnosti se jedná, zda by bylo vůbec technicky možné tento strop převést na EXPO 2015 do Milána. Musím ještě zapracovat na dalších sochách, které jsou typické pro naši tvorbu. Jejich jedinečnost je v kombinaci křehkého skla a hutného kamene  ozvláštněného mozaikou. Každý rok mám několik výstav po různých galeriích, ale letos se budu více věnovat tvorbě  samotné, abychom na Expo připravili opravdu zajímavé kousky.

 Jaké jsou vaše vize?

Asi  by  se nám  nejvíce ulevilo,  kdyby se  projekt budoucího vitrážového muzea  osamostatnil.  Rok 2007 jsme založili občanské sdružení, které začalo opravovat unikátní kostel s gotickým  presbytářem. Byla to ruina a tak jsme ji dostali od církve za korunu, jenže nemá cenu opravovat památku, když pro ni nebude využití. A tak jsme vymysleli, že zde uděláme unikátní vitrážové muzeum, které nikde jinde v Evropě ještě není. A protože nejsme žádní boháči, sháníme peníze, kde  se dá - z dotací, pořádání různých akcí a od sponzorů. Okolo kostela se nám podařilo vytvořit partu skvělých dobrovolníků, s nimiž si můžeme hrát nejen na zedníky, ale také na archeology. Podařilo se nám pod kostelem najít staré slovanské pohřebiště, objevili  jsme vzácné slovanské záušnice. Kamarádi objevili v blízkosti starou faraónskou minci raženou Ptolemaiem IV a sekerku z doby bronzové. Posouváme tak dějiny našeho kraje. Kostel je již v takovém stavu, že zde provázíme a vykládáme nejen o historii kostela, ale již i o historii vitráží. V oknech kostela je již prvních 6 vitráží znázorňující dobu románskou, gotiku,  renesanci  a historizující styly  19. století. Přesto je ještě zapotřebí dodělat omítky, připravit expozice, venkovní  odpočívadlo pro turisty a nějaké záchodky a samozřejmě strop... Máme před sebou práce jako na kostele.

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Aktuality

CSJ

Mnohé firmy chtějí získat certifikaci FSC, záleží jim na odpovědném lesním hospodaření 17. květen 2024

Certifikace spotřebitelského řetězce lesních produktů v rámci schématu FSC je mezi tuzemskými firmami stále žádanější. A to ne­jen proto, že jim otevírá dveře ke spolupráci s řadou velkých společností nebo ke vstupu na ekologicky uvědomělé trhy.

peugeot a využití virtuální reality v automobilovém průmyslu

Virtuální realita stále působí jako žhavá novinka, přitom se používá už celá desetiletí 9. květen 2024

Mnohým pojem virtuální realita stále připadá jako výdobytek moderní doby. Kdo by uvěřil, že se používá už celá desetiletí? Například vývojáři značky Peugeot tuto technologii uvedli už v roce 2004 a už tenkrát ji v hojné míře využívali. S její pomocí vytvořili takřka tři tisíce projektů, mezi nimi i modely, které už se dnes dávno nevyrábějí. Využívají ji samozřejmě i dnes, a to ještě v mnohem větším měřítku než tenkrát. A není divu. Vždyť jim za ty roky pomohla uspořit přes tři miliony eur a tisíce hodin času!

52acef22 kubikova rsm e1651490858995

„ESG se mě netýká“ – největší omyl českých firem 9. květen 2024

Nové požadavky na zprávy o udržitelnosti podniku, stanovené ve směrnici Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Evropského parlamentu a Evropské rady, se budou týkat některých českých a slovenských společností už od příštího roku.

Český trh průmyslových nemovitostí může opět růst 3. květen 2024

Trh výrobních, skladových a průmyslových prostor v České republice čelil v nedávné době výzvám spojeným s post-covidovým ochlazením a vysokou inflací. Nyní však prodloužení doby platnosti normy Euro 6 a zmírnění nové regulace Euro 7 u spalovacích motorů přináší automobilovým výrobcům a dodavatelům nové období jistoty a na trhu jsou již patrné signály oživení poptávky v roce 2024, což dává nový impuls i českému trhu s komerčními nemovitostmi.

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

Vybíráme z Prosperity

Jarní novinky vyrážejí k zákazníkům

DOTZ Suzuka bronze BMW M235 imagepic05Tak jako každý rok ALCAR před startem jarní sezóny s nadšením představuje výsledky mnoha hodin kreativní i technicky náročné práce v podobě nových designů litých kol.

V České republice je nejmenší ochota odejít za prací do zahraničí na delší dobu

GrafNedostatek zaměstnanců a velké množství pracovních nabídek dává uchazečům a uchazečkám o práci mnoho možností, a to nejen doma, ale také v zahraničí. Ochotnější přestěhovat se jsou zaměstnanci s vyšším příjmem a vyšší úrovní vzdělání.

Průzkum SP ČR: 20 let v EU vidí firmy jako velké plus pro business, ale…

Tuzemské firmy si uvědomují výhody, které jim členství ČR v Evropské unii přineslo. Ze všeho nejvíce oceňují otevřené hranice a s tím související snazší mobilitu a volný pohyb v rámci Evropské unie. Zároveň ale podnikatelé vidí prostor, kde by se fungování Evropské unie mohlo do budoucna zlepšit. Od vstupu ČR do EU firmám ze všeho nejvíc vadí rostoucí míra regulace a narůstající byrokracie. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 139 firmami.

Přichází platforma Pro podnikavé

ppČeské mikro a malé podniky čelí řadě výzev a překážek. Ještě o něco těžší to mají firmy vedené ženami-podnikatelkami. Ty podle výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR více bojují s plánováním času, a zejména v začátcích podnikání jim chybí podpora a informovanost.

Jak mohou zaměstnavatelé podpořit ženy, aby v práci naplno využily svůj potenciál

Mars MDZî image foto IICo mohou firmy udělat, aby ženám pomohly plně využít svůj potenciál? Mezinárodní den žen je vždy ideální příležitostí se zamyslet nad rovnými příležitostmi v pracovním prostředí. Jako u všeho, i zde se vyplatí začít od základů.

CRIF: Češi jsou na 11. místě v množství ukradených e-mailových adres a hesel

graf copyV roce 2023 došlo k nárůstu množství kompromitovaných přihlašovacích údajů k účtům v kombinaci s dalšími údaji. Na celosvětové úrovni koluje na dark webu nebo je přístupných na komunikačních platformách více než 7,5 miliardy informací, což je o 44,8 % více než v roce 2022.

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3 

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Pohledem redakční rady

Koberna MO1

Zapomínáme ale podotknout, co to bude stát a kdo to zaplatí 11. listopad 2022

Přednáška na konferenci České společnosti pro jakost 26. září. Jedna z nejlepších, všichni naslouchali a mám dojem, že i souhlasili. Řečníkem byl Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory České republiky. Hovořil o kvalitě potravin, ale trochu z jiného úhlu, než jsme zvyklí. Okem odborného kritika se podíval na Green Deal. A jak to souvisí s tím, co máme a budeme mít na talíři? Poprosila jsem ho, aby některé myšlenky rozvedl:

Pokračování ...
INZERCE