INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

JK2 copyRobotizace, automatizace, ulehčení práce tam, kde to pro člověka není komfortní, to je cesta, kterou má ve vínku výrobní družstvo ELAP. Vyvíjí a navrhuje systémy, které činnost zefektivní, jimiž je možné nahradit stereotyp v nepříliš příjemném prostředí.

Předseda Ing. Josef Klíma se svým týmem vsadil už před lety právě na tento směr. Praxe ukázala, že se vize dají i předstihnout. Že je v České republice mnoho provozů, kde se nápady ELAPu dají uplatnit. Pravdou je, že covidové období, a nejen ono, ledacos pozměnilo. I tomuto družstvu se zakázky shánějí daleko složitěji než dříve. Josef Klíma to doložil následujícími slovy:

Jak se vám vydařil rok 2023?

Rok to byl plný změn. Je cítit rozbíhají se krize ve výrobním průmyslu. Akce se ruší nebo pozastavují. Je znát nejistota a nervozita z toho, co se bude dít. Zakázky se shánějí obtížně. I přes tento stav se nám daří ukončit rok hospodářským ziskem.

Lišil se zakázkami od let covidových?

V době covidu byl útlum zakázek spojen především s omezením pohybu, ale byl předpoklad, že se po překonání této nelehké doby vše rozběhne, ale opak se stal pravdou. Útlum pokračuje a spíš se prohlubuje.

O robotizaci se mluví méně než o umělé inteligenci. Znamená to, že již začíná být přítomnost robotů na pracovišti samozřejmostí?

Ještě nějakou dobu potrvá, než se opět rozjede integrace robotů na pracovištích. Je citelný investiční útlum v oblasti automatizace. Pokles výroby a špatná predikce vývoje je brzdou. Umělá inteligence je nyní velký boom. Myslím si, že by nám všem spíše více pomohla inteligence přirozená, a zvláště pak zdravý selský rozum.

Kde všude, v jakých provozech, se nyní nejvíce zajímají o vaše řešení?

Jde o provozy a výrobní procesy, kde je velmi obtížné sehnat pracovníky. Vysoké pořizovací náklady a nejistota je brzda, která zpomaluje nasazení robotů, zavedení automatizace.

strojMůžete pomoci zefektivnit výrobu i menším firmám, třeba do 20–25 zaměstnanců?

Odstranit nepříjemnou, těžkou a stereotypní práci lze v jakékoli firmě, která se zabývá výrobou. Manuální pracovníci chybí všude.

V jakých oborech se do robotizace moc nehrnou a proč?

Robotizace není všelék. Stále je spousta činností, kde je člověk těžko nebo až nenahraditelný. Aby vás místo kadeřníka stříhal robot nebo plesové šaty ušil robot, tak tato doba je asi hodně daleko. Nasazení robota ve službách, kusové výrobě atd., to je „běh na dlouhou trať“.

A kde je tomu naopak?

Hromadná výroba s úkony operátora v taktu 10 s je ubíjející. Práce v hluku a špíně není záživná. Takže když automatizovat, tak začít u těchto činností.

Vracejí se vám zákazníci a stávají se z nich věrní?

Je pravdou, že spokojený zákazník se na vás většinou obrací. Bohužel velká fluktuace ve vedoucích funkcích způsobuje, že nový lidé ve vedení nemají na vás kontakt a často se vztahy začnou budovat znovu od začátku.

Máte svůj vlastní vývoj, stavíte na letitých zkušenostech. Na čem nyní pracujete?

Drtivá většina našich realizací je unikátní/prototypová. To je náš vlastní vývoj. Aplikujeme nabyté zkušenosti a poučení z nezdarů do nových řešení. Současnou dobu bych nazval „dobou nabídek“. Je jich spousta, ale realizací málo. Dokončujeme sedmirobotickou linku na manipulaci s keramickými filtry a třírobotickou linku na skládání nábytkového kování.

Jsou pro družstvo osobní reference hlavním zdrojem nových projektů?

Osobní reference jsou velmi důležité při všech obhajobách nových projektů. Často nám pomohlo, že si budoucí zákazník mohl promluvit o nás „bez nás“ se zákazníkem, kde jsme něco realizovali.

Jistě máte plány, vize, přání. Splní se?

Hlavní plán je překonat tuto těžkou dobu a vyjít z ní posíleni. Hledat mladé lidi, kteří by byli ochotni technicky myslet a tvořit. Mé myšlenky jsou prosté. Přál bych si, aby se lidská společnost zklidnila, přestala se připravovat na válku, neprožívala strach a nejistotu. Aby školy začaly generovat mladé lidi, kteří budou mít chuť tvořit a seberealizovat se.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3