INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V únoru bylo vyhlášeno 574 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 941 osobních bankrotů, což je absolutně nejvíce od ledna roku 2008. Ve srovnání s předchozím měsícem se počet bankrotů živnostníků zvýšil o 180 a počet osobních bankrotů narostl o 394. Dalších 131 bankrotů bylo vyhlášeno u obchodních společností, což je o 46 bankrotů více než v lednu. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která se problematikou bankrotů dlouhodobě zabývá.

„Vyšší únorové údaje za bankroty podnikatelských subjektů do jisté míry kompenzují meziměsíční pokles v lednu letošního roku,“ vysvětluje vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1 344 bankrotů obchodních společností, což je meziroční pokles o 18 bankrotů. Za stejné období bylo vyhlášeno 4 776 bankrotů fyzických osob podnikatelů a jejich počet se za toto období zvýšil o 78 %. Naprostá většina bankrotů měla formu oddlužení (82 %).

Návrhů na bankrot obchodní společnosti bylo podáno 189, což je o 24 více než v lednu. „Jak v lednu, tak v únoru bylo podáno podstatně méně návrhů na bankrot obchodních společností než v předchozích měsících. Obdobně nízké hodnoty byly zaznamenány začátkem roku 2008,“ upřesňuje Kameníčková. Naopak počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů dosáhl v únoru nejvyšší hodnoty za jeden měsíc. Bylo podáno 774 návrhů, o 238 více než v lednu.

V únoru letošního roku vykázala nejvíce bankrotů z obchodních společností odvětví obchod a služby. Jejich podíl na celkovém počtu dosáhl výše 70 %. Tato odvětví vyhlásila nejvíce bankrotů za uplynulých 12 měsíců. K nejvyššímu meziročnímu poklesu bankrotů obchodních společností došlo v odvětví zpracovatelského průmyslu, a to o 10 %.

Osobní bankroty v únoru 2014

V únoru bylo vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů za jeden měsíc od roku 2008, a to 1 941. Oproti měsíci lednu narostl počet bankrotů o 394. Za posledních 12 měsíců bylo celkově vyhlášeno 19 604 osobních bankrotů, tedy o 2 124 bankrotů více než v předchozím období. „Meziročně se však počet osobních bankrotů zvýšil pouze o 12 %, dynamika je podstatně mírnější než v předchozích letech,“ uklidňuje Věra Kameníčková. Návrhů na osobní bankrot bylo v únoru podáno 2 035, což je o 344 návrhů více než v lednu.

Od ledna 2008 bylo vyhlášeno téměř 61 000 osobních bankrotů. Z důvodů nedodržení podmínek osobního bankrotu jich soudy zrušily cca 1 %. Podaných návrhů bylo necelých 88 000. Pro formální nedostatky soudy odmítly kolem 17 % návrhů, necelých 0,5 % návrhů na osobní bankrot bylo zamítnuto, protože dlužník nesplňoval podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu.

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIF – Czech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Od roku 2012 také provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Vedle toho poskytuje CRIF – Czech Credit Bureau i řadu dalších služeb, a to jak bankám a finančním institucím, tak i ostatním komerčním sektorům nebo veřejné správě. Jde o nástroje pro řízení úvěrových rizik, řešení proti podvodům, nástroje pro hodnocení ekonomické situace společností, podnikatelů, municipalit, bytových družstev či neziskových organizací pod značkou iRating nebo poskytování ekonomických a personálních informací o firmách prostřednictvím portálu Cribis.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3