INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Evropská centrální banka(ECB) přišla poprvé s prognózou na tříleté období. Ta pro její hlavní cíl - inflaci - nevychází vůbec příznivě. Frankfurt ho bude celé tři roky poměrně výrazně podstřelovat a zdá se, že  mu to příliš nevadí. ECB se totiž rozhodla dál vyčkávat se založenýma rukama. Tím překvapila jak nás, tak zhruba třetinu trhu, která očekávala další pokles sazeb. Euro v reakci vylétlo jako střela z okolí 1,37 nad 1,385 a má našlápnuto k dalším ziskům.

ECB snížila odhad inflace na tento rok na 1 % (podle nás 0,9 %), příští rok ponechala na 1,3 % a v roce 2015 očekává inflaci 1,5 %. Vše výrazně pod 2%-ním cílem. Dlouhé období super-nízké inflace se může podle našeho názoru promítnout v inflačních očekáváních a tlačit časem na vyšší úrokové sazby ohrožující evropské oživení. Současně nečinnost ECB může výrazněji posílit euro a znepříjemnit exportem tažené oživení v řadě krizí zkoušených ekonomik (například ve Španělsku).Prezident Mario Draghi ale včera tato rizika před novináři vesměs zlehčoval a snažil se obrátit pozornost k posledním číslům potvrzujícím pokračující oživení. Proti prognóze dlouhodobě podstřelující inflaci tak vytahoval například před dvěma dny zveřejněnou náladu v sektoru služeb. Co to říká o současném nastavení bankovní rady?

Laťka pro nasazení dalších alternativních nástrojů měnové politiky leží v tuto chvíli jednoduše vysoko. Dokud se budou potvrzovat sázky na pokračující opatrné oživení, tak nehledě na velice nízký inflační výhled, zůstane ECB dál stát na místě. Rozhýbat k akci by ji mohlo výraznější ohrožení křehkého růstu. Například v případě eskalace rusko-ukrajinské krize, nebo pokud by nezadržitelně posilovalo euro.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3