INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Region střední a východní Evropy (CEE) je pro investory stále atraktivnější. Jeho kancelářské projekty nabízí jak ziskové výnosy v dlouhodobém horizontu, tak nízké investiční riziko. Vyplývá to ze zprávy „Rising Stars 2015“, kterou připravily společnosti Skanska, JLL, Colliers International a ABSL (Association of Business Service Leaders).

Obrovská investiční mezera na trhu CEE představuje velkou příležitost v regionu, který přitahuje pouze několik procent z celkové hodnoty investičních transakcí v Evropě, a to i přesto, že je podle předpovědi McKinsey[1] jedním z největších motorů na kontinentu s průměrným růstem HDP 4,6 %. Podle společnosti Colliers International mají města v CEE regionu požadované základy na řízení nepřetržitých investic a stavební aktivity. Tato situace se může rychle měnit díky fondům, které jsou otevřené k prosazování tzv. „non-core“ strategií. Očekává se, že celkový objem investičních transakcí vzroste v roce 2015 o 5 až 10 %, informuje společnost JLL.

„Díky oživení globální ekonomiky je na trhu spousta peněz, které mají být investovány. Počet dostupných a atraktivních investičních produktů v zemích, které jsou v hledáčku investorů na předních místech, je omezený. To je důvod, proč se investoři stále více zajímají o bezpečné produkty v CEE regionu, které nabízí dobré výnosy a dlouhodobé zisky,“ říká Adrian Karczewicz, ředitel transakcí ve společnosti Skanska Commercial Development Europe.

Bezpečné země příležitostí

Většina zemí v regionu jsou členy Evropské unie, která zajišťuje stabilitu a bezpečné prostředí pro podnikání. Více než 100 milionů obyvatel CEE regionu vytváří silný vnitřní trh lidí, kteří sdílí západní hodnoty. Vysokoškolské vzdělání má v regionu 24 % zaměstnanců. To jsou některé z důvodů, proč CEE region láká mnoho společností, které se rozhodnou umístit zde svá servisní střediska a továrny. Mezinárodní firmy – s ohledem na jejich dlouhodobé plány v regionu – jsou klíčovými a spolehlivými nájemci kancelářských budov. Největším motorem růstu trhu s kancelářskými prostory je odvětví obchodních služeb, které se podle společnosti ABSL bude v zemích CEE regionu v nadcházejících letech i nadále rozvíjet. Dobrým příkladem tohoto trendu je Polsko.

„Sektor podnikatelských služeb bude i nadále tvořit největší podíl přímých zahraničních projektů v Polsku. V současnosti působí v zemi více než 356 investorů z celého světa. Díky tomuto sektoru se Polsko rychle stává mezinárodně uznávanou značkou,“ říká Jacek Levernes, prezident ABSL, viceprezident HP EuropeStřední a východní Evropa poskytuje investorům moderní zelené budovy splňující vysoké technické standardy ve vynikající lokalitě a se snadným přístupem k veřejné dopravě. Převážná většina kancelářských budov má vyšší než 90% obsazenost.

„Klíčové trhy střední a východní Evropy nabízí vysoce kvalitní produkty, které uspokojí potřeby investorů stejně dobře jako vyspělejší trhy v regionu EMEA. Ačkoliv střední a východní Evropa nemůže konkurovat s délkou nájmů, může konkurovat na úrovni rizika cen,“ komentuje Damian Harrington, regionální ředitel výzkumu pro východní Evropu Colliers International.

Brilantní města

Výnosy kancelářských prostor nejvyšší kategorie v CEE regionu jsou zřetelně vyšší než v západních zemích. V roce 2014 dosahovaly průměrně 6 – 7,5 % v závislosti na městě. Podle společnosti JLL to bylo ve Varšavě a v Praze 6 %, v Budapešti 7,25 % a v Bukurešti 7,75 %.

„Varšava přirozeně vede polský trh s nejpozoruhodnějšími investičními transakcemi v oblasti kancelářským prostor, pozorujeme však rostoucí zájem o regionální města. Až doposud byly hlavními vůdci z hlediska investičních objemů města Krakov, Vratislav a Trojměstí. U dalších regionálních měst, jako jsou Poznaň, Lodž a Katovice, kde poptávka ze strany nájemců i nadále roste, se očekává rychlý růst, protože investoři se budou snažit co nejvíce profitovat z uvolněných výnosů,“ říká Tomasz Puch, ředitel kancelářského a průmyslového investičního oddělení JLL.

Rostoucí vyspělost CEE trhu vede ke kompresi výnosů. Jak uvádí společnost Skanska, výnosy kancelářských prostor nejvyšší kategorie v regionu CEE mohou dosahovat v průměru 5,75 – 6 % ve Varšavě, 7,5 % v Bukurešti, 5,75 – 6 % v Praze a 7 % v Poznani.

Rostoucí konkurence mezi investory

Investoři, kteří jsou již v regionu CEE aktivní, jsou pro tuto oblast nejlepšími ambasadory. Nejaktivnější jsou fondy z Německa a Rakouska. Region také přitahuje největší globální hráče – například Skanska prodala kancelářskou budovu Riverview v Praze společnosti Invesco Real Estate a budovu Dominikanski ve Vratislavi společnosti Union Investment. Také investoři z Blízkého východu a Asie stále častěji směřují svůj kapitál do nemovitostí v regionu CEE.

Střední a východní Evropa je součástí nové čínské „Hedvábné stezky“, což dokládá důležitost regionu pro obchodní strategii Číny.[2] Příliv čínského kapitálu si zaslouží pozornost, stejně tak i role místních fondů.

Zpráva „Rising Stars 2015“ je průvodcem nejatraktivnějších kancelářských investičních lokalit ve střední a východní Evropě. Zpráva byla vypracována odborníky ze společností Skanska, JLL, Colliers International a ABSL a pokrývá multidimenzionální analýzu potenciálu regionu z hlediska investic do kancelářských nemovitostí, členěných podle jednotlivých lokalit. Zpráva také obsahuje soubor doporučení, jak nejlépe vytvořit investiční produkt na nejvíce absorbovaných trzích v rámci CEE regionu. Zpráva byla oficiálně představena v rámci konference ABSL, která se konala v Krakově 16. a 17. června 2015.

Plná verze zprávy “CEE Investment Report – Rising Stars 2015” je ke stažení zde.



[1] A new dawn: Reigniting growth  in Central and Eastern Europe, McKinsey Global Institute, 2014

[2] China’s New Silk Road Diplomacy, Policy Paper, PISM, 2013

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3