INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Kilogramová medaile František Palacký je další ze série řady České bankovky na českých medailích, kterou Česká mincovna vydává od roku 2010. Vychází v nákladu sto kusů a investor za ní dá 1 380 000 Kč. Od roku 2005, kdy Česká mincovna vydala první vysokohmotnostní investiční medaili, vzrostla jejich emisní cena o téměř 180 procent. Největší podíl na tom měla rostoucí cena zlata.

Typickým investorem, který v České mincovně nakupuje investiční medaile, je majitel prosperující firmy, zástupci z řad úspěšných sportovců či celebrit. Mincovna nabízí zájemcům o investici do drahých kovů vedle zlatých medailí také zlaté slitky a mince, od loňského roku také tzv. Smart mince. Z hlediska ochrany investice jsou přitom mince a medaile výhodnější než zlaté slitky. Jejich umělecká a sběratelská hodnota totiž investici chrání před krátkodobými výkyvy cen zlata na trhu. „Naši zákazníci oceňují především to, že jim medaile a mince kromě investiční příležitosti nabízí i umělecký požitek, je to věc rozumu, ale i citu," uvedl ředitel České mincovny Radek Šulta.

Klienti České mincovny sází především na fakt, že investiční zlato investici nejen ochrání před inflací, ale v čase postupně zvyšují její hodnotu. Cena této komodity dlouho rostla kvůli slábnoucímu dolaru. To už dnes neplatí. „Zlato roste prakticky ve všech světových měnách a i tehdy, když dolar posiluje," vysvětluje obchodní ředitel mincovny Tomasz Surdy. „Momentálně se zlato nachází ve své korekční fázi, jsme ale přesvědčeni, že ještě nevyčerpalo všechny své možnosti," doplnil.

VÝVOJ CENY ZLATÝCH INVESTIČNÍCH  KILOGRAMOVÝCH
MEDAILÍ ČESKÉ MINCOVNY

rok emise

Motiv

emisní cena

2005

Vstup do EU

500 000 Kč

2006

2. výročí vstupu do EU

600 000 Kč

2007

50. výročí Římských dohod – Vznik EU

670 000 Kč

2008

Vstup ČR do schengenského prostoru

700 000 Kč

2009

Předsednictví ČR v Radě EU

900 000 Kč

2010

T. G. Masaryk

950 000 Kč

2011

Ema Destinnová

1 200 000 Kč*

2012

František Palacký

1 380 000 Kč

* v roce 2011 se krátkodobě dostala na maximum 1 500 000 Kč

Jednotlivé medaile František Palacký budou očíslované, což dále zvyšuje jejich sběratelskou hodnotu. Averzní stranu nově vyražené medaile zaujímá portrét Františka Palackého. Na reverzní straně je vyobrazena velká orlice – symbol Moravy a Slezska. Tělem a křídly orlice prolíná silueta kroměřížského zámku, kde se Palacký zúčastnil v roce 1848 zasedání ústavodárného říšského sněmu habsburské monarchie. Autory medaile jsou akademický malíř Oldřich Kulhánek, autor českých bankovek, a Vladimír Oppl, renomovaný akademický sochař. Mezi jeho díla patří například dvacetikoruny se symbolem sv. Václava. Medaili s motivem Františka Palackého je možné rezervovat na e-shopu České mincovny.

***

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním a jediným oprávněným dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Na svém kontě má i ražbu oběživa pro zahraničí centrální banky. Rozvíjí vlastní výrobu pamětních medailí, medailonků, Smart mincí a replik historických platidel. Zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3