INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
„Čert vše sype na jednu hromadu" – to je oblíbené úsloví našeho podnikového právníka. Má tím na mysli, že když má někdo štěstí, obyčejně má štěstí několikanásobné. A smolaři zase mívají smůlu opakovanou. Neumím popsat lépe dnešní situaci české koruny. Koruně se totiž přihodily tři věci zhruba současně.

Tak předně včera odpoledne ratingová agentura S&P snížila rating Španělska o 2 stupně na BBB-, a to ještě s takzvaným negativním výhledem. Což znamená, že rating nejspíš bude dál klesat. Tedy ne že by to bylo jakkoliv překvapivé; jistě si vzpomenete, že jsme o snížení španělského ratingu psali už před řadou dnů. Ale v posledních dnech spekulanti neperlí zrovna bystrozrakostí, a tak je to, zdá se, poněkud překvapilo. I zhoršila se okamžitě nálada na trhu a všechno s nálepkou „rizikové" začalo oslabovat. Tedy i euro k dolaru. A středoevropské měny. A mezi nimi i koruna.

Nedosti na tom. V posledních dnech se také opět rozvířily spekulace, že v Polsku a v Maďarsku by mělo dojít k dalšímu snižování místních signálních úrokových sazeb. A nižší sazby obyčejně rovnají se menší atraktivnost příslušné měny. (Tedy pokud se zrovna nejedná o euro či o dolar, u kterých je v poslední době veškerá logika postavená na hlavu v důsledku naprosto bezprecedentního chování Evropské centrální banky a Fedu.) I proto středoevropské měny už jaksi preventivně oslabují. A stahují českou korunu s sebou.

A pak tu máme do třetice tu záležitost s intervencemi... Ano, to je to, co po dlouhé době nudného klidu dnes rozhýbalo zatuchlé české finanční vody. Totiž Česká národní banka se ústy svého guvernéra nechala slyšet, že uvažuje o intervencích proti silné koruně. Kdyby něco podobného zaznělo třeba v roce 2005, nikdo by nehnul brvou a všichni by věděli, o co jde. Jenomže svět se od té doby trochu pomátnul. Prošel krizí, která se s různou intenzitou vleče už od roku 2008, a zvykl si na naprosto nestandardní metody, se kterými se vytasily velké centrální banky. Staré známé metody, jako jsou devizové intervence, jsou div ne zapomenuty. A to jim, paradoxně, nahrává, aby byly o to účinnější.

Pro rychlé připomenutí: Devizová intervence s cílem kupříkladu oslabit korunu znamená, že centrální banka začne na trhu nabízet koruny a poptávat eura. (Mimochodem tím tedy nafukuje své devizové rezervy.) Když je něčeho hodně, cena toho něčeho klesá. Takže kurz (nabízené) koruny slábne. Podstatné je, že intervence jsou v čase různě účinné. Dost často přicházejí v sériích. Pokud přijdou zcela nečekaně ve vhodnou chvíli, kdy je na trhu nízká likvidita, mohou bez problémů oslabit korunu třeba o 90 haléřů k euru. Další možností, jak účinnost zvýšit, je intervenovat takzvaně „skrytě" a co nejvíc o intervenci mlžit; potom zafunguje efekt, že strach má velké oči, a kurz oslabí spontánně. Pokud naopak jsou čekané, opakované nebo nevhodně načasované, může se stát, že s kurzem pohnou stěží o 20 haléřů. A že do druhého dne se koruna vrátí na výchozí úroveň.

No, a jelikož teď by se jednalo o věc, která už je částečně „zapomenuta", mohla by teoreticky být dosti účinná – vše by záleželo na objemu uvolněných peněz. Pro ČNB by teoreticky neměl být problém kurz dotlačit cca ke 25,50 CZK/EUR. Vlastně se o něco takového pokouší už teď tím, že o možných intervencích mluví. To vlastně můžeme považovat za jakési slovní intervence, totiž strašení a varování trhu, aby se umoudřil sám dobrovolně. ČNB si je totiž dobře vědoma toho, že kurz koruny neodpovídá fundamentům české ekonomiky a měl by být slabší, jak ostatně my už velmi dlouho uvádíme.

O to víc fascinující je, že kurz se dobrovolně umoudřit nehodlá ani trochu. Ráno sice koruna oslabila až na denní minimum 25,02 CZK/EUR, ale odpoledne už zase pokoušela kurz 24,82 CZK/EUR. S takovou prasknou ČNB nervy a trh si intervenci vykoleduje už brzy. Každopádně můžeme shrnout, že koruna k euru by už brzy mohla být slabší a nad 25korunovou hranicí.

Markéta Šichtařová, Next Finance

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3