INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Celkem 27 437 obnovitelných zdrojů energie vyrobilo v prvním čtvrtletí letošního roku 1 134 832 MWh elektřiny a jejich 19 730 majitelů získalo nárok na podporu ve výši 4,9 miliardy korun. Podporu formou zeleného bonusu výrobcům, kteří zadají výkaz o výrobě prostřednictvím centrálního informačního systému (CS OTE), vyplácí od 1. 1. 2013 Operátor trhu (OTE). Většina plateb za první čtvrtletí byla výrobcům poukázána na přelomu dubna a května.

Podle aktuálních informací OTE, a.s. vykázali výrobci za první čtvrtletí roku 2013 1 134 832 MWh elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na podporu v celkové výši 4 912 227 000 korun. Za podporovanou výrobu je ze zákona považována výroba z fotovoltaických, větrných, vodních a bioplynových elektráren a také výroba z kombinovaných systémů výroby elektřiny a tepla.

 

„Zhruba tři čtvrtiny výrobců (15 393), kteří zadali výkazy výroby na konci čtvrtletí, spadají do kategorie podpory v rámci tzv. zelených bonusů. Asi 4 tisíce dalších provozovatelů prodává vyrobenou elektřinu obchodníkům v povinném výkupu,“ komentuje situaci Jiří Kubizňák, vedoucí Odboru Správy podporovaných zdrojů energie společnosti OTE.

 

Od 1. ledna 2013 se vyplácení podpory za výrobu z obnovitelných zdrojů energie přesunulo z povinnosti distribučních společností do rukou OTE, a.s. „Od začátku roku eviduje data o výrobě v jednotlivých zdrojích OTE. Výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů se musejí stát uživateli centrálního informačního systému CS OTE, musí být schopni do něho vkládat informace o objemu výroby, aby jim mohla být vyúčtována a vyplacena podpora,“ vysvětluje stávající systém získávání podpory Jiří Šťastný, předseda představenstva společnosti OTE.

 

Výše státních příspěvků (zelených bonusů i výkupních cen) se každý rok mění a pro rok 2013 ji stanovuje cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2012. V něm jsou rozepsány jednotlivé zdroje energie a konkrétní výše jejich podpory. 

 

Celkem 27 437 obnovitelných zdrojů energie vyrobilo v prvním čtvrtletí letošního roku 1 134 832 MWh elektřiny a jejich 19 730 majitelů získalo nárok na podporu ve výši 4,9 miliardy korun. Podporu formou zeleného bonusu výrobcům, kteří zadají výkaz o výrobě prostřednictvím centrálního informačního systému (CS OTE), vyplácí od 1. 1. 2013 Operátor trhu (OTE). Většina plateb za první čtvrtletí byla výrobcům poukázána na přelomu dubna a května.

Podle aktuálních informací OTE, a.s. vykázali výrobci za první čtvrtletí roku 2013 1 134 832 MWh elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie s nárokem na podporu v celkové výši 4 912 227 000 korun. Za podporovanou výrobu je ze zákona považována výroba z fotovoltaických, větrných, vodních a bioplynových elektráren a také výroba z kombinovaných systémů výroby elektřiny a tepla.

„Zhruba tři čtvrtiny výrobců (15 393), kteří zadali výkazy výroby na konci čtvrtletí, spadají do kategorie podpory v rámci tzv. zelených bonusů. Asi 4 tisíce dalších provozovatelů prodává vyrobenou elektřinu obchodníkům v povinném výkupu,“ komentuje situaci Jiří Kubizňák, vedoucí Odboru Správy podporovaných zdrojů energie společnosti OTE.

Od 1. ledna 2013 se vyplácení podpory za výrobu z obnovitelných zdrojů energie přesunulo z povinnosti distribučních společností do rukou OTE, a.s. „Od začátku roku eviduje data o výrobě v jednotlivých zdrojích OTE. Výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů se musejí stát uživateli centrálního informačního systému CS OTE, musí být schopni do něho vkládat informace o objemu výroby, aby jim mohla být vyúčtována a vyplacena podpora,“ vysvětluje stávající systém získávání podpory Jiří Šťastný, předseda představenstva společnosti OTE.

Výše státních příspěvků (zelených bonusů i výkupních cen) se každý rok mění a pro rok 2013 ji stanovuje cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 4/2012. V něm jsou rozepsány jednotlivé zdroje energie a konkrétní výše jejich podpory.

 
O společnosti

Společnost OTE, a.s. byla založena v roce 2001 jako akciová společnost, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je Česká republika. Výkon akcionářských práv provádí z pověření státu Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. Původní obchodní firma společnosti – Operátor trhu s elektřinou, a.s. – byla v roce 2009 změněna na OTE, a.s., a to v souvislosti s novou úlohou v oblasti plynárenství.

Hlavní činností je zúčtování a finanční vypořádání odchylek, tj. rozdílů mezi sjednaným a skutečně odebraným nebo vyrobeným množstvím elektřiny a plynu účastníků trhu. Současně je organizátorem krátkodobého trhu s elektřinou a plynem a ve spolupráci s provozovatelem přenosové soustavy také vyrovnávacího trhu s regulační energií.

 
Obnovitelné zdroje energie

V důsledku účinnosti nového zákona č. 165/2012 a vyhlášky ERÚ 346/2012 od 1. 1. 2013 eviduje OTE, a.s. ve svém centrálním informačním systému (CS OTE) všechny podporované výrobce energie z obnovitelných zdrojů bez ohledu na režim podpory. Na základě pravidelných výkazů od výrobců z OZE vyplácí OTE, a.s. podporu přímo výrobcům, nebo povinně vykupujícím obchodníkům.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3