Na mezinárodní konferenci Šetrné budovy 2013, která proběhla minulý týden v Praze, ocenil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa stavitele českých budov, které získaly environmentální certifikaci. Přítomným zástupcům investorů předal ministr čestná uznání České rady pro šetrné budovy. Akce se v průběhu dne zúčastnilo zhruba 400 lidí.Na profesionální části konference vystoupilo pře 50 předních expertů ze sedmi zemí světa.
Firma SAPRIL s.r.o. byla úspěšně certifikována podle standardu FSC (Forest Stewardship Council) a zařadila se tak mezi vyspělé, ekologicky zaměřené společnosti. Slavnostní předání certifikátu proběhlo za přítomnosti představitelů SAPRIL s.r.o. a Bureau Veritas v sídle obalové společnosti v Mostě.
Česká společnost pro jakost úspěšně podstoupila validaci ze strany EFQM a získala prestižní mezinárodní ocenění EFQM Committed to Excellence. V současné době je jedinou organizací v ČR, která drží toto ocenění.
Český akreditační systém dostal předčasný dárek k Mezinárodnímu dni akreditace, který se celosvětově slaví vždy 9. června. Dne 10. května vstoupil v účinnost nový zákon, na který se celá akreditační komunita těšila, a který by měl naplnit mnohá očekávání zejména akreditovaných subjektů posuzování shody (subjekty).
Kvalita potravin se opakovaně vrací do hledáčku médií, spíše se už tématu věnují průběžně. Vytváří to určitý, tolik vítaný tlak na obchod, dodavatele, výrobu – byť možná zatím možná bez dostatečně viditelných (pro spotřebitele) výsledků. V rámci diskuzí zaznívají různé názory a občasný prostor v médiích dostává i Sdružení českých spotřebitelů (dále SČS). Pro SČS je bezpečnost a kvalita potravin trvalou prioritou, na níž se soustřeďuje dlouhodobě a systematicky. Umožňuje to mj. spolupráce v České technologické platformě pro potraviny, v jejímž rámci již několik let SČS řídí a koordinuje práci Pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel.
DMC management consulting, poradenská společnost v oblasti lidských zdrojů, 16. dubna představí, přímo v provozu předvede a vyčíslí úsporný efekt praktického tréninku zlepšování základních dovedností vedoucích pracovníků (TWI metoda) ve výrobním závodě Olympus Medical Products Czech v Přerově. Zavedení TWI metody (Training Within Industry) přináší firmám už v krátkodobém horizontu úsporu nákladů minimálně o 10 %. Efekt metody TWI pak předvede jeden z autorů metody, světově uznávaný lektor v oblasti štíhlé výroby, Patrick Graupp z TWI Institutu USA.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...