V Hradci Králové se setkali zaměstnavatelé z královéhradeckého a pardubického kraje, kteří ve své firemní praxi prověřili kvalitu Národní soustavy kvalifikací (NSK) nejen při získávání nových zaměstnanců.
Když si člověk pochutná, je mu dobře, a víc nepotřebuje. Lépe se mu pracuje, i stres zvládá s větším přehledem. Výrobci českých potravin to vědí, i když to nevykřikují na každém rohu. Ostatně i trh to ví, proto roste celospolečenská poptávka po tom, co je kvalitní, chutné i zdravé. Cena sice patří stále k významnému prvku při posuzování, zda si člověk koupí to či ono, ale není již zdaleka jen rozhodující. Své místo má stále více chuť, a ta se nedá ošidit.
Rada kvality ČR, Řídicí výbor Programu Česká kvalita a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR seznámily před nedávnem veřejnost s výsledky průzkumu pojmenovaného Známe rizika nákupu spotřebního zboží? Z výsledků dotazování vyplývá, že čeští zákazníci nejsou dostatečně seznámeni se všemi zdravotními a bezpečnostními riziky, které může nákup spotřebního zboží přinést.
Stoupajícímu zájmu tuzemských spotřebitelů nevychází trh vždycky férově vstříc. Někdy vydává cizí zboží za domácí, jindy klade víc důraz na nízké náklady a cenu. Proto je tak důležité, aby kupující vždy věděl, co vybírá a za co utrácí své peníze. Značka Český výrobek mu orientaci v obchodech usnadňuje. Hovořili jsme o tom s ředitelem společnosti Český výrobek Ing. Leo Kolečkářem.
Již po několikáté slavíme 9. června World Accreditation Day (WAD), jehož letošní motto – Accreditation: Delivering confidence in the provision of energy – upozorňuje na význam akreditace v oblasti energetiky.
Ve dnech 3. – 5. září 2014 se poprvé v Praze sejdou světoví vědci a odborníci v oblasti kvality na konferenci QMOD, aby jednali o aktuálních otázkách kvality nejen v dnešní době, ale i pro budoucí léta. Jaké je a jaké by mělo být pojetí kvality v podnikové praxi, v organizacích státní správy, jak by měl vnímat kvalitu zákazník, jak se má projevit ve službách, nakolik se kvalita stane scénářem pro výpočet pravděpodobnosti výskytu rizik? O těchto i dalších tématech bude diskutovat a prezentovat přes dvě stě světových kapacit, a Česká republika bude poprvé za 17 let přímo u toho. Našim vědcům, odborníkům i podnikatelům se naskýtá prostor zúčastnit se a zapojit se do diskuze.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...