INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Asociace českých nábytkářů je profesní oborová organizace, zastřešující celý obor výroby nábytku. Asociace podporuje soutěž SUSO a jejímu 17. ročníku poskytuje v oboru „truhlář“ záštitu. Prezident s tajemníkem Asociace českých nábytkářů, předali 20.9. na slavnostním vyhlášení, šesti účastníkům soutěže, učňům v oboru truhlář, kteří se umístili na prvním, druhém a třetím místě, ocenění za Asociaci českých nábytkářů.

Asociace českých nábytkářů zároveň ocenila čestným uznáním za pedagogický přínos učitele, který vítězný tým dovedl do finále.

Kdo z nás si někdy nepovzdechl nad úrovní řemesla v Čechách? Ať už právem nebo neprávem! Důvodů může být samozřejmě celá řada a jako profesní organizace máme zájem přicházet s návrhy, které přinesou zlepšení. Řešení však bohužel nebývají černobíle jednoduchá.

Jaký je ovšem trend v naší společnosti? Rostoucí nezaměstnanost, přesun výroby do zemí s nižší pracovní silou atd. A řešení? Řešením může být precizně a kvalitně odváděná práce. Práce, na níž je vidět nejenom lidská zručnost, ale i přemýšlení a cit pro detail. A to jsou aspekty, které se soutěž SUSO snaží vyzdvihnout. Snaží se ukázat schopné a nadějné učně, kteří mohou být základem příštích šikovných a schopných řemeslníků. Řemeslníků, kteří budou úspěšní v celosvětové, globální konkurenci!

Je tomu skutečně tak, že již nyní se začíná ukazovat nedostatek schopných řemeslníků? Ano, ale je nesmírně důležité podtrhnout ono slovo schopných.

Tabulka umístění truhlářských týmů:

1.      Místo: SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem

2.      Místo: SPŠ stavební Valašské Meziříčí

3.      Místo: SOŠ sv. Klementa Hofbauera Podolínec

Je zřejmé, že naše mladé vítěze čeká ještě dlouhá profesní cesta, než dozrají do úrovně opravdových mistrů. Držme jim palce!

Velký dík, za celý obor patří panu Otto Šimčíkovi, který je učitelem na SŠ nábytkářská a obchodní Bystřici pod Hostýnem. Je určitě na místě říci, že díky ochotným a nadšeným pedagogům, se nám daří hledět do budoucnosti s optimismem. Ti, kteří mají co předat příštím generacím a činí tak, je zapotřebí povzbudit v jejich snažení a poskytnout jim co nejlepší podmínky. Vždyť kvalitní vzdělání a řemeslo jsou předpoklady pro příští konkurenceschopnost našeho průmyslu.      

O Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO:

SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 17 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos v rámci SUSO poprvé proběhlo postupové kolo i na Slovensku. Více na www.suso.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3