INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Sdružení pro zahraniční investice - AFI sjednocuje hlasy pro podporu projektu “Praha HQ”. Jeho cílem je přilákat do Prahy centrály globálních firem v regionu střední a východní Evropy. Jako první chce AFI koordinovat přístup státních a privátních organizací v Praze ke globálním firmám a to tak, aby převzaly cíle projektu do svých plánů. „Praha má pro umísťování investic typu headquarters řadu předpokladů, v lecčems ale zaostáváme za Vídní,“ řekl Kamil Blažek, předseda AFI.

Hlavní výhody pro Česko a jeho metropoli jsou 1. daňové příjmy - jak od firem tak od zaměstnaných manažerů, 2. nárůst příjmů pro sektor služeb, jako je kongresová turistika, restaurace, ubytování a další, 3. efekt "sněhové koule" ve vztahu k investicím dotčených firem v celém Česku a 4. v mezinárodní profilaci hlavního města. Při porovnání s faktem, že Praha stabilně produkuje více než 25% HDP celé České republiky, to pro českou metropoli znamená vedle zvýšení mezinárodní prestiže také nezanedbatelné příjmy.

Ustavením Poradního sboru projektu „PRAHA HQ“ chce AFI získat širokou podporu zainteresovaných institucí. „Praha má vysokou úroveň kvalifikované pracovní síly, výhodné ceny kancelářských prostor a je příjemným městem pro žití. Aktuální daňová a vízová legislativa však investice typu "CEE headquarters" spíše odrazuje. Ani dopravní infrastruktura očekáváním zahraničních investorů zatím zcela neodpovídá,“ shrnul základní teze Blažek.

Mezi členy Poradního sboru jsou generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Alexandra Rudyšarová, náměstek ministra školství Tomáš Hruda nebo 1. zástupce ředitelky Útvaru rozvoje hlavního města Prahy Tomáš Ctibor. Dále jsou v tomto orgánu zastoupeny Ministerstvo práce a sociálních věcí, tým Strategického plánu hl. m. Prahy,CzechTourism, Americká obchodní komora, Czech Republic for Finance, Prague Convention Bureau a Asociace cestovních kanceláří ČR.

Expertní skupina AFI složená z předních odborníků na příchozí investice shrnula přednosti a nevýhody Prahy v základních sektorech a nastínila jejich možná řešení.

Vyzdvihnout lze především tyto:

„Z daňového hlediska je Praha atraktivní především nízkou mírou zdanění právnických osob. Bohužel zdanění mezd je v celé České republice vysoké. V budoucnu pravděpodobně dojde k dalšímu zvýšení odvodů z mezd pro vysokopříjmové skupiny. Hlavní cílová skupina tohoto projektu – top manažeři nadnárodních firem - bude mít velmi nízkou motivaci umístit svůj projekt v České republice. Pokud přičteme nestabilitu daňového systému, není Praha v daňové oblasti konkurenceschopná,“ řekl Jan Linhart, Partner mezinárodní konzultační společnosti KPMG.

„Česká republika má oproti konkurenci poměrně liberalizovaný trh s nemovitostmi, nová legislativa v oblasti obchodního práva, která vejde v účinnost příští rok, přitom zjednoduší proces zakládání společností. Potíží však zůstává doba nutná pro získání dlouhodobého víza, která je velmi nepřívětivá pro vrcholové zahraniční manažery,“ uvedl za AFI hlavní legislativní problémy Viktor Dušek, advokát NWD Legal. Ten nachází oporu také u odborníka na problematiku pracovního trhu Martina Ježka z poradenské agentury Grafton: „Chybí nám proaktivní a cílená imigrační politika.“ Oproti tomu však Ježek shrnuje také přednosti pražského pracovního trhu, který svou strukturou nabízí pro investory typu headquarters nadstandardní podmínky: „Pražský pracovní trh je poměrně veliký, investoři zde mohou získat kvalifikované kandidáty nejen z dalších regionů ČR, ale také z jiných zemí. Úroveň platů kandidátů v mezinárodním srovnání, dobrá jazyková vybavenost našich absolventů a velmi dobrá úroveň vysokého školství posilují konkurenceschopnost Prahy v oblasti lidských zdrojů.“

Pozitivně shrnul situaci na nemovitostním trhu v Praze pro korporátní centrály Jan Kratochvíl ze společnosti CBRE: „Z pohledu nákladů na pronájem administrativních prostor je Praha s dlouhodobě stabilní cenou 20 – 21EUR/m2/měsíc konkurenceschopná. Na nižší úrovni je jen Bratislava.“

„I přes některé překážky jako jsou nedostatečná přímá letecká spojení nebo málo kulturních akcí v cizích jazycích je Praha příjemné město k žití se solidní kosmopolitní základnou. Celková dobrá infrastruktura, včetně celoevropsky nadstandardní úrovně městské hromadné dopravy, bezpečnost, velmi dobrá a dostupná úroveň lékařských služeb, přítomnost mezinárodních škol a školek a dostupnost dalších služeb pro vysokopříjmové skupiny a expaty je velkou devizou hlavního města. Bohužel, Praha v povědomí investorů při rozhodování o výstavbě regionálních centrál mezinárodních společností nefiguruje. Aktuálně lze tyto centrály v Praze počítat v jednotkách. Zvýšení jejich počtu by významně zlepšilo propagaci Prahy jako města vhodného pro výstavbu regionálních headquarters. To je fakt, na kterém bude AFI spolu se všemi zúčastněnými subjekty intenzivně pracovat,“ uzavírá Blažek, předseda AFI a Partner Kinstellar.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3