INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jak dosáhnout vyšší efektivity, snížit náklady a posílit ziskovost firmy? V Praze se sešli na společném workshopu ti, kteří už mají zkušenosti na rozdávání, s nováčky, co rádi přebírají už osvědčené poznatky a zkušenosti.

Ve dnech 13. - 14. října se prostory Muzea Stará čistírna v pražské Bubenči zaplnily více než sedmdesáti zástupci 27 českých a slovenských firem, které chtějí posílit efektivitu svého fungování. Přijeli se proto inspirovat zkušenostmi těch podniků, které již implementaci TWI (Training Within Industry), tedy metody zavádění štíhlých procesů a kontinuálního zlepšování ve firmě, provedly a mohou se pochlubit pozitivními výsledky. V ČR a SR dnes již pracuje malá „armáda“ trenérů vyškolených TWI – jejich počet přesáhl letos v červnu magickou hranici 1.000 lidí.

Workshop TWI navázal na loňský mezinárodní TWI summit, který se poprvé konal v Evropě, a to v Praze. I tentokrát proběhl v režii DMC management consulting s.r.o., společnosti autorizované pro implementaci TWI v ČR a SR, a opět přivítal vzácné hosty, Patricka Grauppa a Scotta Curtise, novodobé průkopníky této metody a zástupce TWI Institute USA. Dvoudenní program byl sestaven do bloků tak, aby si na své přišli jak účastníci z firem, které s TWI nemají žádné zkušenosti, tak i těch pokročilejších, a zároveň aby zastoupení přednášejících přineslo v praxi přímo využitelné informace firmám výrobním i z oboru služeb. Rostoucí zájem o metodiku napříč spektrem činností dokazuje i přítomnost zástupců ČVUT Praha, která již metodiku uvedla na svou půdu úvodním workshopem v květnu letošního roku.

TWI metoda je nejlépe využitelná v procesech, které vyžadují standardizaci a přesné dodržování postupů. Také proto byla prakticky od svého počátku za druhé světové války velmi oblíbena v automobilovém průmyslu. Na workshopu toto odvětví reprezentovala například společnost Liplastec Czech Republic, výrobce komponent do automobilů, která má s TWI velmi čerstvé zkušenosti – úvodní školení proběhlo v letošním roce. Již nyní však pociťuje pozitivní efekty v podobě významného snížení počtu reklamací. Oproti tomu společnost Varroc Lighting Systems, světový dodavatel světelné techniky pro automobilový průmysl, pracuje s TWI již třetím rokem. K rozhodnutí implementovat vedla vedení potřeba zvýšení produktivity i kvality, bezpečnosti zaměstnanců při práci a také „zatočit“ s vysokou fluktuací.

Také Denso Manufacturing Czech, producent automobilových klimatizací a tepelných výměníků, přistoupil k implementaci v loňském roce a do dnešního dne již bylo například v rámci firmy zapracováno na 742 rozborů pracovních instrukcí pro zaškolování a další rychle přibývají. A proč TWI? Chybná manipulace operátorů s výrobky, nedodržování pravidel kontroly jakosti, nechápání důležitosti kvality a fluktuace – to je jen část problémů, se které TWI pomohlo vyřešit. Výsledky na jednom středisku reprezentuje například pokles zmetkovitosti z téměř 2 % na 0,98 % či  míra fluktuace, která klesla z 18,6 % na necelá 3 % a to vše za necelé 4 měsíce!

O zkušenosti s TWI se podělili i zástupci firmy HARTMANN - RICO a.s., kde díky standardizaci pracovních postupů zefektivnili zaškolování (z původních cca 40 h. na 20 - 30 h. dle pozice) a mezi lety 2011 a 2012 snížili počet reklamací o 50 %, AU Optronics Czech, s. r. o., poskytující integrovaná solární řešení, a Emerson Climate Technologies, výrobce kompresorů a systémů pro chladící a klimatizační zařízení, který navíc ve svém moderním závodě v Mikulově týden před TWI Workshopem hostil historicky první školení interních trenérů TWI v České Republice.

Zajímavé výsledky, přístupy a zkušenosti sdílely i společnosti Assa Abloy a Tower Automotive, velký úspěch sklidila prezentace Johna Vellemy, autora knihy Building a Global Learning Organization.

Štíhlá již dávno není jen výroba

Za obor služeb vystoupila Komerční banka, která již implementovala 60 % opatření ve 20 oblastech identifikovaných ke zlepšení, a společnost ARAMARK ČR, poskytovatel firemního stravování pro podniky, business centra, nemocnice i armádu. Přes 100 klientů a 65 000 vydaných jídel denně klade velké nároky na standardizaci procesů. ARAMARK se k tomu potýkal s nízkou či nulovou kvalifikací velké části nových zaměstnanců a vysokou mírou fluktuace, noví zaměstnanci navíc přicházejí s minimální zkušeností s velkým stravovacím provozem, a proto se Aramark pustil do implementace modulů TWI.

Přednáškový program doplnily praktické ukázky aplikace metodiky přímo v provozu a tréninkovém centru libereckých firem Denso Manufacturing Czech a Liplastec. V Praze měli účastníci zažít zaškolení podle TWI na vlastní kůži s trenérem společnosti Aramark při „Kuchařské škole“.

 Z ohlasů účastníků:

  • zápal prezentujících pro metodiku a její výsledky přesvědčují o efektivitě a výhodách TWI

  • vysoká úroveň prezentací umožnila jednoduché sdílení zkušeností a inspiraci, jakou cestou se vydat

  • ocenili jsme velké množství nápadů a informací, které lze uplatnit ve vlastní praxi, zároveň jsme si uvědomili vlastní rezervy a slabá místa

  • prezentace z různých odvětví ukázaly, že TWI je vysoce univerzální metoda a lze ji použít v jakékoli sféře

  • workshop naprosto splnil očekávání – rozsahem a strukturou informací, výměnou zkušeností a atmosférou zaujetí pro stejnou věc

 

TWI je cestou ke kontinuálnímu zlepšování

S doznívající recesí ve většině firem přetrvává tlak na snižování stavů, ořezávání výdajů a eliminace všeho, co se ve výsledku neodráží ve službě zákazníkovi. Tím, na co by se však firmy měly soustředit v první řadě, je efektivita. Snížení zmetkovosti, dodržování nastavených standardů, eliminace neefektivních procesů, optimalizace zaškolování. Všechny tyto oblasti TWI metoda pomáhá společně s proškolenými zaměstnanci efektivně řešit.

„TWI metoda zavádění štíhlé výroby je soubor zcela elementárních standardů, zaváděných přímo v podniku klienta a za plného provozu, což je velmi důležité. Nejen že není narušen chod společnosti, zaměstnanci navíc vše okamžitě vidí v praxi, mohou si okamžitě vyzkoušet a jsou průběžně korigováni v případě, že instrukce nedodržují správně. Implementace TWI je dlouhodobý proces, který však v případě efektivního zakotvení brzy nese své výsledky,“ vysvětluje Jitka Tejnorová, jednatelka společnosti DMC management consulting, certifikovaná pro implementaci TWI v ČR a SR. „Program je unikátní svou jednoduchostí a univerzálností a  funguje stejně dobře dnes jako v době svého vzniku ve 40. letech minulého století.“

„Unikátnost metodiky TWI spočívá zejména v univerzální použitelnosti, kterou zaručuje její koncentrace nejen na procesy, ale na lidi a procesy zároveň. Při popisu své osobní cesty k TWI vždy zdůrazňuji, že to není TWI, kdo mění – VY měníte. Podle mých více než čtyřicetiletých zkušeností s TWI je tento přístup jediný, který zaručuje dlouhodobé výsledky ve snaze o kterýkoliv způsob kontinuálního zlepšování,“ říká Patrick Graupp, spoluautor a průkopník novodobé metodiky TWI.

TWI (Training Within Industry) je vysoce efektivní metoda, která prostřednictvím zavádění mnohokráte prověřených standardů efektivně aplikuje štíhlou výrobu v provozu klienta. Přináší tak výrazné úspory i tam, kde již byly mj. z důvodu přetrvávajícího hospodářského útlumu maximálně optimalizovány náklady na mzdy i materiál a kde zdánlivě není již jak šetřit. TWI spočívá v důkladné standardizaci a optimalizaci všech procesů ve firmě, nutné pro zavádění štíhlé výroby. Metoda TWI je totiž maximálně jednoduchý, desetiletími praxe ověřený a odladěný způsob zavádění štíhlé výroby.

TWI institute realizuje TWI školení, certifikaci, koučování a vzdělávání rostoucí komunity odborníků a školitelů ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, zdravotnictví a odvětví služeb po celém světě. Institut vytvořil velkou a rychle expandující síť certifikovaných lektorů poskytujících program TWI ve Spojených státech a po celém světě. TWI sídlí v Syracuse, NY a pobočky, školitele a klienty má ve 31 zemích na 6 kontinentech.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3