INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MARCEL WINTER_SE_ZLATOU_MEDAILI_ZA_CESKY_PAVILON_WMC_NA_VELETRHU_V_HANOJIDne 2. února uplyne 65 let od navázání diplomatických vztahů našeho státu s Vietnamem. Se zemí, která musela 41 let bojovat proti různým agresorům za svoji svobodu. Vietnamci bojovali proti japonským fašistům a francouzské kolonizátory porazili u Dien Bien Phu. Americké vojáky, kteří v rozporu se ženevskými konvencemi používali ve Vietnamu chemické zbraně East Orange i napalm, Vietnamci jako jediní na světě ve válečném konfliktu také porazili a z bývalého Jižního Vietnamu je vyhnali.

Marcel Winter se zlatou medailí z hanojského veletrhu 

Vyhnali také z pohraničí Vietnamu loupeživé kambodžské maoistické Rudé Khméry, kteří kradli potraviny, zemědělský dobytek a unášeli vietnamské dívky i ženy. Vietnamci dokonce osvobodili celou Kambodžu od polpotovské genocidy, při které Rudí Khmerové zavraždili přes 2,5 milionu svých spoluobčanů. Vietnamští vojáci se také odvážně postavili bránit svoji vlast a svobodu i miliardové Číně, když jim vyhlásila válku a ta nakonec přistoupila na příměří. Proto si Vietnamu a Vietnamců vážím. V této zemi žije přes 200 tisíc Vietnamců, kteří hovoří česky nebo slovensky, protože u nás v minulosti studovali. U nás dnes žije přes 70 tisíc Vietnamců. Vietnamci nám jsou velmi vděční za pomoc, kterou jim 65 let poskytujeme. Nikdo na světě nepřetržitě tolik roků Vietnamu nepomáhá a proto máme v této překrásné zemi s 92 miliony obyvatel mnoho přátel.

Za 47 návštěv Vietnamu a díky předloňskému 8 měsíčnímu bydlení v Hanoji jsem poznal, že s Vietnamem máme také mnoho společného. Nejoblíbenějším sportem ve Vietnamu je stejně jako u nás kopaná a proto tam existuje jeden televizní kanál zaměřený výhradně jen na fotbal, stejně jako deník Bóngdá a týdeník Bóngdá & Cuocsóng. Nejoblíbenějším nápojem ve Vietnamu je pivo. My máme pověst o blanických rytířích a Vietnamci mají stejnou pověst o zlaté želvě v jezeru Navráceného meče v Hanoji. 

65 letou tradici přátelství, pomoci a spolupráce je potřeba prohlubovat a perspektivní vietnamský trh nejen aktivně oslovit, ale začít s vietnamskými partnery spolupracovat, protože Vietnam je členem sdružení zemí Jihovýchodní Asie ASEAN, které má celkem 600 milionů obyvatel. Je členem WTO (Světové obchodní organizace), má růst HDP 5,3 % a s ČR má uzavřenou mezivládní dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic i smlouvu o zabránění dvojího zdanění. Je proto dobře, že na letošním dubnovém obchodním veletrhu Vietnam Expo v Hanoji se ve společné expozici představí naši exportéři. Jsem rád, že v továrně na organominerální hnojiva (biohnojiva) v Hai Duong funguje bez jediné reklamace již přes 9 let česká technologie, která byla dodána v rámci naší zahraniční rozvojové pomoci, což je výborná propagace České republiky ve Vietnamu. Přeji ČR i VSR do dalších let vzájemných diplomatických vztahů co nejvíce přátelství a spolupráce! 

Marcel Winter

předseda Česko-vietnamské společnosti

www.cvs-praha.cz

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3