INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

WiesnerV době křehkého hospodářského růstu a zvýšených politicko-ekonomických rizik v Evropě i ve světě je zásadní pro další vývoj v České republice vytvářet firmám dobré podnikatelské prostředí. Daří se to? Pro odpovědi jsme si zašli za prezidentem Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Janem Wiesnerem.

Když se ještě ohlédnete za loňským rokem, co přinesl podnikatelům a zaměstnavatelům?

Uplynulý rok hodnotím jako úspěšný. Postupně došlo k růstu ekonomiky a zvyšoval se počet zakázek, což pocítila celá odvětví i jednotlivé firmy. Nedobrá situace stále přetrvává jen ve stavebnictví, i když už i tady se trend pomalu obrací. Je znát, že přibylo financí na infrastrukturní stavby, a na ty se ještě nedařilo vyčerpat z evropských fondů a státního rozpočtu určené prostředky. Situace na ministerstvu dopravy je známá, projevily se střídání ministrů, nekompetentnost, nepřipravenost staveb, problémy s vykupováním pozemků, chybí územní rozhodnutí... Tady vidím značný dluh státní správy a politických garnitur. Ani v tomto roce nemůžeme ještě očekávat, vzhledem k nepřipravenosti staveb, že se situace výrazně změní. Ale vítám, že zákonem se podařil vyřešit problém s výkupem pozemků. Nezbývá tedy, než aby státní správa napnula konečně všechny síly a vytvořila příznivější podmínky pro příští léta.

Co nejvíc potřebujete od veřejné správy?

Především koncepčnost, stabilitu a jasnou perspektivu. Vzniklo 130 různých koncepcí a strategií. Některé jdou vysloveně proti sobě a chybí potřebná koordinace. Úkolem nové vlády by mělo být prověřit jednotlivé koncepce, sladit je a podřídit společnému cíli. Znamená to zlepšit spolupráci jak mezi jednotlivými rezorty, tak na dalších úrovních. Je také nezbytně nutné, aby změny, které ovlivňují podnikání, byly projednávány s předstihem a podnikatelé věděli včas, co je v dalších obdobích čeká. Je absolutně nezodpovědné provádět změny např. daňových zákonů v poslední dny v roce.

Avšak se změnou vládního kabinetu nastal určitý pozitivní posun...

Určitě musím vyzdvihnout, že se připravil i za účasti naší konfederace Akční plán na podporu růstu a zaměstnanosti. Sice tento materiál nenahradí hospodářskou strategii, ale vychází z koaliční smlouvy a stanoví úkoly, co je třeba udělat; a vytyčil hlavní priority vlády. Zasahuje do všech oblastí s konkrétními termíny a odpovědností. Ale jen to nestačí. Vláda musí plnění úkolů pravidelně sledovat, vyhodnocovat a dělat účinná opatření tam, kde realizace vázne. Případně korigovat další postup podle vývoje ve světě a Evropě. Podkládám za rozhodující, že jsme se v tripartitě domluvili s premiérem a šéfy rezortů, jak operativně tyto problémy řešit i z hlediska odpovědnosti.

            Kladně hodnotím vše, co se loni udělalo na podporu českého exportu. Kus práce odvedli odborníci na dotažení strategie exportní politiky a spolupráce mezi rezorty, zejména ministerstva průmyslu a obchodu na jedné straně a ministerstvem zahraničních věcí na straně druhé. Uskutečnila se řada misí s premiérem, prezidentem a ministry do zemí, které nabízejí nevyužitý exportní potenciál. Na druhou stranu zapůsobil faktor Ukrajiny a ruských sankcí, který dokážeme jen stěží ovlivnit. Rychlá však byla naše reakce. Sešli jsme se s vládními partnery a nejvýznamnějšími vývozci a přichystali jsme opatření ke zmírnění dopadů ukrajinsko-ruské krize na české firmy. Sami jsme vyzvali členské organizace, které spolupracují s Ruskou federací, aby kontakty a obchodní vztahy udržovaly dál. Myslím, že se to podařilo. Pochopitelně teď podniky musí čelit dalším výzvám, které souvisejí s prudkou devalvací rublu. Postiženi jsou ne­jen přímí exportéři, ale i další firmy, které jsou subdodavateli pro německé exportéry dodávající zboží do Ruska. Objem prací se přirozeně snížil.

            Stabilizace nastala také v některých citlivých oborech. Situace se zlepšila v odvětvích textil oděvy kůže a také ve službách, u menších a středních podniků. Firmy většinou mají zakázky, a to zejména ty, které inovují a posilují svou konkurenceschopnost. Vítáme, že jim už tržby jdou nahoru.

            I mzdy začaly opět růst, i když zvýšení zatím nemůže být tak razantní, jak by si zaměstnanci představovali. Firmy po určité přestávce v době krize nyní potřebují investovat do výroby. Prostředky musí vkládat do modernizace strojního zařízení a dalších základních prostředků a inovací, aby na trzích upevnily postavení a konkurenceschopnost.

Co pokládáte za nejvýznamnější v roce 2015, čemu budete věnovat největší pozornost?

Letos si přejeme, aby se naplnily veškeré sliby, které jsou obsaženy v Akčním plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Přejeme si, aby se zlepšilo podnikatelské prostředí, aby firmy mohly růst a vytvářet si podmínky pro budoucnost. Svaz průmyslu a dopravy ČR vyhlásil na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně rok 2015 rokem průmyslu a technického vzdělávání. K tomu se přihlásila vláda, tripartita, Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů i Hospodářská komora ČR. Úsilí se musí zaměřit na podporu vzdělávání, reformu školství a zkvalitňování kvalifikace zaměstnanců. Je třeba změnit nevyhovující stav v učňovském školství a zaměstnanosti v technických oborech. Dluh z minulosti, kdy se nedělalo vůbec nic, je třeba splácet. Musí se pohnout s legislativou, systémem vzdělávání už od základního školství, zlepšit spolupráci mezi školou a průmyslovými podniky, a to na regionální úrovni. Děti by měly zase získávat technické dovednosti na školách, jak to bývalo zvykem dříve. Věřím, že dokážeme v tomto směru ovlivnit i myšlení rodičů, aby si uvědomovali přednosti, které poskytují řemesla, průmysl a práce v technických oborech.

      Další úkol spatřuji ve snižování administrativní zátěže, protože není pravda, že se firmám snižuje. Nechme podniky, aby se mohly věnovat tomu, k čemu jsou určeny, a nezatěžujme je zbytečným papírováním.

      Neméně důležité je směrovat pozornost k novým trhům ve třetích zemích, ať už jde o Latinskou Ameriku, Asii, nebo země bývalého SSSR. Úkol to je jak pro podnikatelskou sféru, naši konfederaci i další zaměstnavatelské a podnikatelské instituce, tak pro vládu a její orgány a organizace. Jsme rádi, že Sobotkův kabinet s námi vede dialog. Avšak zdůrazňujeme, že zlepšit musí koordinaci rezortů a dbát, aby vytčené plány se také přetvářely v činy. V politice zaměstnanosti chybí efektivnější koordinace mezi rezorty, zejména pak ministerstvy práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu a školství. Podpora musí směřovat rovněž do regionů. Důležitá je vzájemná informovanost a spolupráce s úřady práce, odbory školství a zdravotnictví a regionálními podnikateli, a to na vyšší úrovni než dosud. Souhlasili jsme s posílením úřadů práce, které budou mít víc možností provádět rozbory zaměstnanosti, aktivně spolupracovat s podniky a podnikateli v regionu, analyzovat místní trh práce, soustřeďovat a vyhodnocovat data s ohledem na potřeby jednotlivých oborů v různých lokalitách a podobně. Nemělo by se například stávat, aby školy připravovaly absolventy, kteří na lokálním trhu nebudou mít uplatnění, a podniky budou marně poptávat vhodnou pracovní sílu. Změny proto čekají i systém financování a podpory vzdělávání, které musí lépe reflektovat celospolečenské zájmy.

Zůstáváte na prahu letošního roku optimistou?

Jsem naladěný optimisticky a věřím, že vláda má snahu problémy řešit. Za důležité však považuji kontrolovat plnění úkolů, aby se vize a představy podařilo postupně naplnit. Pokud si tohle všichni vezmeme za své, není pochyb, že růst bude pokračovat.

připravil Pavel Kačer  

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3