INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vláda České republiky na svém jednání schválila návrh ministra průmyslu a obchodu, kterým představil konkrétní lokality zvýhodněných průmyslových zón. Vybrané oblasti získají na základě novely zákona o investičních pobídkách větší podporu, a pomohou tak rozvoji znevýhodněných regionů.

Zvýhodněné průmyslové zóny jsou v České republice novinkou, kterou do českého právního řádu zavedla novela zákona o investičních pobídkách s účinností od letošního května. Jedná se o využití konceptu tzv. ekonomických zón, které v řadě zemí úspěšně fungují již desítky let.

V minulých týdnech byly vybrány pilotní oblasti, které statut zvýhodněných průmyslových zón získají jako první. Mezi zvýhodněné průmyslové zóny budou zařazovány plochy určené k podpoře konkurenceschopnosti a oživení hospodářského růstu státu. „Lokality jsou vybírány velmi pečlivě. Doufáme, že statut zvýhodněných průmyslových zón spolu s benefity, které se k tomu pojí, nám pomůže přilákat investory i do jindy opomíjených regionů. Naším hlavním cílem je podporovat vyvážený a dynamický vývoj hospodářství naší republiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V první fázi budou mezi zvýhodněné průmyslové zóny zařazeny již existující průmyslové zóny, které byly podpořeny státem v rámci Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury. Všechny navrhované oblasti mají připravenou infrastrukturu, výměru větší než 150 ha a více než 40 % volných ploch.

Na základě návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda pro pilotní projekt tyto lokality:

·                     Strategická průmyslová zóna Ostrava - Mošnov

·                     Strategická průmyslová zóna Holešov

·                     Strategická průmyslová zóna Most - Joseph

Ve zvýhodněných zónách budou moci investoři získat širší spektrum investičních pobídek, které však budou i nadále poskytovány maximálně do výše regionální podpory. Oproti ostatním regionům bude dostupná vyšší hmotná podpora na jedno nově vytvořené pracovní místo, a to až do výše 300 000 Kč. Se souhlasem zastupitelstva obce, ve které se průmyslová zóna nachází, pak bude možné pozemky a stavby na území těchto zón osvobodit od daně z nemovitých věcí až po dobu 5 let.

Další lokality navrhne Ministerstvo průmyslu a obchodu po skončení pilotního projektu a jeho vyhodnocení. Současně bude probíhat průběžná analýza volných ploch ve stávajících státem podporovaných průmyslových zónách s ohledem na aktuální vývoj v jednotlivých částech území České republiky.

(tz)

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3