INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odletěl na třídenní pracovní cestu do Sverdlovské oblasti. V tomto průmyslově vyspělém regionu Ruské federace podpoří podnikatelské záměry českých firem. Ministra na cestě doprovází představitelé více než 50 českých společností.

Cesta se uskutečňuje v období pokračujícího propadu česko-ruského obchodu, jehož příčiny souvisí s restriktivními opatřeními uplatňovanými ve vzájemných vztazích a s poklesem výkonu ruské ekonomiky.

„Jako ministra odpovědného za český průmysl mě znepokojuje meziroční pokles českého vývozu do Ruské federace, ale i do ostatních členských států Společenství nezávislých států. V relativním vyjádření se bavíme o poklesu ve výši 31 procent. V absolutních číslech pak hovoříme o ztrátě v intervalu 15 miliard korun. A to máme za sebou jen prvních pět sledovaných měsíců tohoto roku. Proto cíl mé cesty nemůže být jiný nežli snaha o změnu trendu a podpora konkrétních záměrů českých firem. Učiním tak způsobem, který v plném rozsahu reflektuje aktuální politické a hospodářské souvislosti vzájemných česko-ruských vztahů,“ uvedl k cílům své pracovní ce sty ministr Jan Mládek.

Sverdlovské oblast přitom nebyla vybrána náhodně. Jedná se o jeden z ekonomicky nejsilnějších regionů s rozsáhlou průmyslovou základnou, v němž byla a je realizována celá řada velkých projektů. Ne všechny se však zdařily dle původních záměrů. A i o tom bude ministr Mládek jednat. Půjde mu o to, aby byly náležitým způsobem uhrazeny pohledávky, jež v minulosti vznikly v souvislosti s angažovaností českých firem. 

Ministra na cestě doprovází dvě skupiny podnikatelů. První, čítající více než třicet společnosti, organizuje Komora pro hospodářské styky se SNS ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. Druhá skupina 25 firem se za přispění agentury CzechTrade zúčastní významné Mezinárodní strojírenské výstavy INNOPROM                2015. V rámci výstavy se pak uskuteční česko-ruská obchodní konference spojená s jednáními podnikatelů obou stran, kterou připravila Komora SNS společně s Uralskou obchodně průmyslovou komorou. Ministr též navštíví společný strojírenský podnik GRS Ural (za ČR TOS Vandsdorf), kde bude diskutovat s českými zástupci aktuální podmínky podnikání na ruském trhu.

Kromě podpory českých podnikatelů při setkání s jejich obchodními partnery z Ruska využije ministr Jan Mládek příležitosti, aby jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3