INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Prezident Potravinářské komory ČR a Agrární komory ČR Miroslav Toman společně se zástupci významných českých podniků z oblasti mlékárenství, zpracování ovoce a zeleniny, výroby cukrovinek a strojírenských technologií je na třídenní obchodní návštěvě Jordánského království. Účelem této cesty je navázání kontaktů se zástupci jordánské obchodní komory i s představiteli jordánského zpracovatelského průmyslu.

Ve spolupráci s českým velvyslanectvím v Jordánsku a velvyslancem Petrem Hladíkem se podařilo zorganizovat v Ammánu setkání s viceprezidentem jordánské obchodní komory Ghassanem Kherfanem, prezidentem obchodní komory v Ammánu Issou Muradem a prezidentem průmyslové komory v Ammánu Ziadem Al-Homsim. Podle slov prezidenta PK ČR a AK ČR je nejdůležitějším bodem tohoto setkání představení českého potravinářského průmyslu s důrazem na sektory, které mají potenciál do Jordánska a celého arabského světa vyvážet – producenti mléka a mléčných výrobků, zpracovatelé ovoce a zeleniny, výrobci cukrovinek a čokolád, stejně jako výrobci technologií pro potravinářský průmysl.

„Nezastírám, že zde chceme vyjednat nové exportní příležitosti pro českou potravinářskou produkci,“ uvedl prezident Miroslav Toman. „Chceme-li vyřešit dlouhodobě problémy s odbytem, musíme aktivně hledat nové destinace zejména ve třetích zemích. Řada českých společností má dobré zkušenosti s vývozem do arabského světa a naše jednání v Jordánsku by mělo vývozní možnosti dále podpořit a rozšířit.“

Kromě zástupců PK ČR se obchodní cesty zúčastnili zástupci společností Madeta, a.s. Interlacto, spol. s r. o., Carla, spol. s r. o., Čeroz a Aaela Ltd.

V roce 2015 se z ČR do Jordánsko vyvezly potravinářské a zemědělské komodity v celkové hodnotě 413 000 USD. Vyváželo se zejména mlék a mléčné výrobky, cukrovinky a cereálie. Hlavními dovozovými položkami z Jordánska do ČR pak byly ovoce, zelenina, ořechy a koření, v celkové hodnotě 46 000 USD.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3