INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

PELLENC OPTIMUM 2 zdroj AgromexV posledních letech je patrný trend růstu používání moderních technologií ve vinařství, čímž obor řeší zejména nedostatek pracovníků na vinicích. Větší vinaři, kterým se modernizace vyplatí z důvodu rozsahu obdělávaných vinic zaváděli technologie jako první, stále více ale nejmodernější stroje pořizují i mnozí malovinaři.

Moderní mechanizace a robotizace

„Vinaři stále více investují do techniky na obdělávání vinic a sklizně hroznů a snaží se tak průběžně vylepšovat svoje technické vybavení. Pořizování nejmodernějších strojů bylo dlouho záležitostí větších podniků, ale nyní z důvodu úbytku pracovníků do ní investují i menší vinaři,“ říká Jan Seethaler, produktový specialista společnosti Agromex. „Jedním z nejžádanějších strojů je například moderní samochodný sklizňový stroj Pellenc Optimum 2, který umožňuje sklizeň na vinici provádět strojově a efektivně. Řidič samochodný stroj ovládá z plně vybavené a pohodlné kabiny, hrozny padají do zásobníku a separační technologie Selectiv process zajišťuje patřičné třídění,“ dodává.

Modernizace je ve vinařství potřeba nejen kvůli nedostatku zájemců o práci, ale i pro zrychlení pracovního postupu. Navíc nejmodernější technika je často k hroznům šetrnější než lidská ruka. Jednou z nejnovějších technologií jsou robotické sklízeče vybavené kamerami a senzory, které umožňují rozpoznat zralé hrozny a sklízet je bez jakéhokoli poškození. Robotické autonomní stroje jsou také využívány k obdělávání vinohradů – okopávají, kultivují, ostříhávají a zvládnou i postřik. Lidská síla se pak může věnovat jiným činnostem nebo je nasazena tam, kam se technika nedostane.

Použití dalších technologií – drony a IoT

Ve vinařství se stále více objevuje také použití dronů pro kontrolu vinic, či aplikace pro sledování jejich stavu.
„Drony vinařům pomáhají v péči o vinice tak, že za využití infračervených kamer a senzorů získávají mnoho cenných informací. Snímky jsou pak skládány do komplexních map znázorňujících mnoho faktorů od množství světla, které se k rostlinám dostává, až po to, kolik vody je potřeba k optimálnímu výnosu,“ říká Andrej Hronec ze společnosti Audiopro, která se na provoz profesionálních dronů specializuje. „Drony dokáží snadno a rychle zmapovat celý prostor vinice a identifikovat oblasti, které potřebují pozornost. Dokáží také identifikovat choroby rostlin a pomoci tak včasnému odhalení problémů.“

Aplikace založené na smart technologiích a IoT pak umožňují sledovat stav vinic a shromažďovat informace o vlhkosti půdy, teplotě či vlhkosti vzduchu, osvětlení a dalších faktorech ovlivňujících sklizeň a dále tato data zpracovávat. Tyto kategorie sledují senzory, které jsou propojeny s počítačem nebo chytrým zařízením a umožňují zemědělcům sledovat stav v reálném čase a optimalizovat péči o úrodu.

„Moderní mechanizace a přínos technologických řešení zrychluje pracovní postup a umožňuje vinařům zvládat rozsah práce i když nemají k dispozici dostatečný počet zaměstnanců. V neposlední řadě také přináší cenné analýzy, jejichž využití dává možnost systematické péče o vinohrady s využitím velkého množství dat z mnoha různých zdrojů,“ uzavírá Jan Seethaler ze společnosti Agromex.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3