INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vzájemné působení měnové politiky a finanční stability v období finanční krize analyzovali ekonomičtí specialisté Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zaměřili se při tom na chování centrálních bank různých zemí celého světa a sledovali, zda se jim podařilo zmírnit dopady světové ekonomické krize a rozložit je v čase.

Pro hodnocení odolnosti finančního systému využili nástrojů zátěžového testování, takzvaných „stres testů“. Pro ty však vytvořili vlastní metodu, která kvantitativně vyhodnocuje, zda tyto testy byly skutečně dostatečně přísné a nedaly centrálním bankéřům pouze falešný pocit bezpečí. Tuto novou metodu čeští vědci popsali a publikovali v březnovém čísle respektovaného mezinárodního periodika International Journal of Central Banking.

„Desítkám výzkumníků vycházelo pomocí vlastních kvantitativních metod, že zpřísnění měnové politiky není schopné snížit inflaci,“ říká Roman Horváth, vedoucí výzkumného týmu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Naše metodologie ale ukázala, že jde v těchto případech o chybu měření a určila i důvody, které k tomuto chybnému výsledku vedly. Také se nám podařilo ověřit, jak dlouho a s jakou intenzitou reaguje ekonomika na měnovou politiku,“ dodává Roman Horváth s tím, že díky výzkumu financovanému Grantovou agenturou ČR se prokázalo, že centrální banky jsou schopny měnovou politikou dosáhnout cenové stability.

Vědci dále sledovali, jak se v průběhu ekonomické krize měnilo chování centrálních bank. Zatímco v době stability se věnují především vývoji HDP a inflace, v průběhu krize se daleko více zabývají hledáním alternativních nástrojů, jak ekonomiku stabilizovat. Popis toho, jak banky měnily nastavování měnové politiky, a na které proměnné kladly důraz, ve svém důsledku vede k lepšímu pochopení chování centrálních bank a umožní také lépe předvídat změny v jejich politice v budoucnosti.

„Bez nekonvenčních opatření centrálních bank během krize bychom patrně byli v mnohem hlubším ekonomickém propadu, což by mohlo mít negativní dopad na stabilitu celého společenského systému,“ říká Roman Horváth. Oslabení koruny ze strany České národní banky rozhodně nevnímá negativně. A to především z hlediska dlouhodobých efektů. Upozorňuje ale také na obtížnost řešení současné situace v eurozóně a vzrůstající riziko deflace v jižních zemích eurozóny.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3