INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Vyspělé akciové trhy si stejně jako v předchozím měsíci připsaly mírné zisky. K jemnému ekonomickému oživení dochází po celém světě, i když investory svazovaly obavy z ukrajinské krize. Vzestup v poslední době zaznamenává i zboží dlouhodobé spotřeby. Právě v tomto segmentu lze najít vhodné příležitosti. Za pozornost stojí především ty oblasti, kde zatím nevidíme uspokojivou ziskovost.

„Konkrétně se jedná o odvětví, kde doznívá recese a ceny akcií jsou, vzhledem ke svému ziskovému potenciálu, doposud nízko, avšak kde se dá očekávat brzké zotavení,“ komentuje situaci na trhu Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost. Z této situace mohou investoři těžit nejvíce. Dá se totiž očekávat, že po období útlumu půjde hodnota akcií nahoru.

Jednu z investičních příležitostí představuje segment automobilového průmyslu, který podle slov Aleše Prandstettera doslova vstal z popela. Jedná se obzvláště o americký a evropský luxusní segment. „Konkrétně například německé luxusní značky nyní vytvářejí zhruba polovinu obratu v Číně. Vloni se zde prodalo rekordních 22 milionů vozů a tito výrobci tak mají nakročeno k rekord­nímu roku,“ dodává Aleš Prandstetter.

Nejen automobilkám, ale i segmentu médií se blýská na lepší časy. Hodnoty akcií mediálních společností dosud zůstaly nízko a přes mizivý růst se reklamní rozpočty udržely na velice dobré úrovni. Navíc se nyní ozývají signály celosvětového růstu. Aleš Prandstetter řekl: „Navzdory stále větší oblibě elektronických knih a stoupajícímu úspěchu digitální televize přibývá firem, které tohoto trendu dokážou využít k tvorbě peněz.“

Pro hotely, restaurace, distributory a ma­loobchodníky je podstatná spotřebitelská důvěra. Firmy se přizpůsobily nevalné situaci na trhu striktním snížením výdajů a v případě rostoucí poptávky jim tak začnou zisky rychle stoupat. Podle Aleše Prandstettera se daří zejména několika specializovaným oblastem: americkým a britským řetězcům pro kutily, které budou těžit ze zotavení trhu bydlení, inter­netovým obchodníkům, jež získávají podíl na trhu na úkor tradičních prodejců, a firmám prodávajícím vyhlídkové plavby. „Dá se očekávat, že prodejci luxusního zboží i sportovního vybavení porostou o celých deset či více procent,“ předpovídá Aleš Prandstetter. Tržby zvyšuje poptávka z rozvíjejících se zemí, zatímco dobrá reputace značek chrání ziskové marže. I tento sektor tak má proto atraktivní růstové vyhlídky.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3