INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Společnosti, které dnes v ČR hledají kancelářské prostory pro své podnikání, poptávají kanceláře stále nejvíce v Praze. Tady také intenzivní výstavba nových administrativních projektů tlačí cenu nájemného nejvíce dolů. Ve shodné míře se u nás o tyto prostory zajímají české i zahraniční firmy. Především pak mezinárodní společnosti mají lepší přehled o trhu, což jim umožňuje silnější vyjednávací pozici ve vztahu k developerům. To plyne z průzkumu, který provedla mezi developery kancelářských projektů v ČR realitně-konzultantská společnost 108 AGENCY.

 

Cílem průzkumu bylo zjistit, jaké změny developeři v posledních měsících na trhu s kancelářskými nemovitostmi zaznamenali a potvrdit nebo vyvrátit současné trendy pro tuto oblast trhu. Mezi informacemi, které konzultanti 108 AGENCY u developerů prověřovali, byla například průměrná velikost pronajímatelné plochy, zda se mění složení nájemců poptávajících nemovitosti, jaká je úroveň jejich informovanosti či jak dlouho před plánovaným nastěhováním klienti nové prostory obvykle hledají.

 

„Klienti jsou dnes mnohem informovanější, než tomu bylo dříve. Ve výhodě jsou jednoznačně mezinárodní společnosti, jejichž mateřské firmy pravidelně monitorují situaci na trzích, na kterých působí. Tyto poznatky sdílí se svými dceřinými společnostmi, jimž pak dobrá znalost trhu umožňuje silnější vyjednávací pozici ve vztahu k developerům,“ přibližuje jeden z výstupů průzkumu Ing. Jakub Holec, jednatel 108 AGENCY. 

 

Výsledky průzkumu dále potvrzují, že největší aktivita na trhu je stále v Praze, konkrétně je to Praha 4, Praha 8 a Praha 5. Z regionů byla v menší míře zmíněna také Ostrava. Oslovení developeři se shodují, že kontinuální výstavba nových kancelářských prostor bude mít velký vliv na cenu pronájmů, vyšší míru neobsazenosti kanceláří a také na starší projekty.

 

„Pokračující nová výstavba administrativních budov vytváří tlak na výši cen nájemného, která se postupně snižuje. Za poslední 3 roky, během nichž se u nás kancelářské projekty intenzivně staví, klesla cena pronájmů o 10 %, z toho za posledních 12 měsíců o 7 %. Dnes se nájemné v prémiové kancelářské budově v centru Prahy může pohybovat na úrovni 18 eur/m2. To před pěti lety při nízké nabídce těchto prostor nebylo možné,“ uvádí Jakub Holec. Velký příliv nových kanceláří na trh mění situaci také u již existujících administrativních objektů. Majitele starších nemovitostí čekají významné investice do jejich prostor, aby ve velké konkurenci obstáli a udrželi si své nájemce. „Nové budovy jsou nejen modernější a dostupnější, ale také z hlediska provozu stále více efektivní. To jejich majitelům dovoluje držet konkurenceschopnou cenu a bude mít tudíž vliv i na starší kancelářské objekty. Z rostoucí konkurence na současném kancelářském trhu mohou pak těžit nájemci prostor, kteří si nyní dokážou vyjednat stále příznivější podmínky nájmu,“ dodává Jakub Holec.    

 

Další oblast průzkumu se soustředila na potenciální a stávající nájemce. Developeři uvádějí, že stejnou měrou se o kanceláře zajímají firmy původem z České republiky i firmy zahraniční. Největší zájem o pronájem evidují developeři u IT společností a právních kanceláří. Z hlediska počtu obchodních transakcí pak v sektoru kanceláří převažují renegociace oproti novým nájemním smlouvám.

 

Pokud se firma rozhodne pro stěhování do nových prostor, začíná se o nabídky pronájmů zajímat už 9 až 12 měsíců předem. Průměrná velikost pronajímatelné plochy je pak přibližně 630 m2. I přes velkou konkurenci na poli kancelářských projektů očekávají developeři růst trhu. Tento předpoklad úzce souvisí s ekonomickou situací země a bude mít vliv i na oblast realit.

 

Průzkumu se zúčastnily společnosti Amigal Group, AIG/LINCOLN, CPI Group, Flow Management a PASSERINVEST GROUP.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3