INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pokles insolvenčních návrhů pokračuje! V pololetí 2015 bylo o 4,2 % insolvenčních návrhů méně než v pololetí roku 2014. Výrazný podíl na tomto vývoji má pokles insolvenčních návrhů u firem, kde se počet insolvencí snížil proti pololetí 2014 téměř o 10 %. U spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků je pokles mírnější a dosahuje 3,54 %.

V červnu 2015 bylo podáno celkem 3025 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 272 insolvencí u právnických osob a podnikatelů a 2753 u spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků.

V prvním pololetí 2015 se v insolvenčním rejstříku objevila řada významných firem. Dva insolvenční návrhy byly podány na společnost Doosan Škoda Power s.r.o.. Insolvenční návrh z 24.3.2015 byl soudem odmítnut a u druhého z 29.4. se čeká na rozhodnutí soudu. 30.3 byl podán insolvenční návrh i na společnost VÍTKOVICE, a.s.. V květnu soud návrh zamítl, navrhovatel se však odvolal a věc převzal Vrchní soud. Již počtvrté byl podán insolvenční návrh na společnost MODŘANY Power, a.s., ten byl soudem opět odmítnut. Navrhovatel se však odvolal a věc převzal také Vrchní soud. Insolvenční návrh byl podán i na společnost Josef KVAPIL a.s.. Vzhledem k tomu, že navrhovatel vzal svůj návrh zpět, bylo insolvenční řízení zastaveno. Stejný scénář proběhl i v insolvenčním řízení proti společnosti POLDI s. r. o.. Navrhovatel vzal svůj návrh zpět a insolvenční řízení bylo zastaveno. Naopak v insolvenční řízení vůči společnosti Mostro, a.s. byla schválena reorganizace.

Z pohledu regionů byl k 30.6.2015 nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem stejně jako v pololetí roku 2014 v hlavním městě Praze. Následuje Pardubický kraj, který si  k 30.6.2015 vyměnil svoji pozici s Moravskoslezským krajem. Novinkou je vývoj počtu insolvencí na 1000 registrovaných firem ve Středočeském kraji. Ten patřil v minulých letech opakovaně k regionům s nejnižším počtem insolvencí. Nyní se přesunul v rámci všech 14 krajů na šestou pozici a štafetu místa s nejnižším počtem insolvencí na 1000 registrovaných firem převzal kraj Vysočina.

Způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Konkurzů bylo v červnu 2015 prohlášeno 205, z toho počet konkurzů živnostníků činil 112.

Pokles počtu konkurzů zahájený v prvním čtvrtletí 2015 pokračoval i nadále. Celkový pokles počtu konkurzů proti pololetí 2014 činí 5,66%. Klesají zejména počty právnických osob v konkurzu (pokles 17,8% proti pololetí 2014). Naopak počty živnostníků v konkurzu stále rostou, ale pozvolnějším tempem (nárůst 9,6% proti pololetí 2014).

Druhým způsobem řešení úpadku  je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000,- Kč. Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců.

Novela Insolvenčního zákona platná od 1.1.2014 reagovala na skutečnost, že řada menších firem tyto podmínky nesplňuje a nemůže reorganizaci k řešení svého úpadku využít. Snižila tedy kritéria pro povolení reorganizace, a to tak, že roční úhrn čistého obratu firmy se snižuje na 50 mil. Kč a počet zaměstnanců na 50 zaměstnanců. Nově také stačí splnění alespoň jednoho z kritérií.

Celkem bylo od počátku platnosti insolvenčního zákona v lednu 2008 do pololetí 2015 soudem povoleno 125 reorganizací. V prvním pololetí 2014 bylo povoleno 21 reorganizací. Přes změnu podmínek a snazší dostupnost reorganizace pro menší firmy vstoupilo do reorganizace v období leden – červen 2015 jen 10 firem. Restartovat byznys se pokouší např.  společnost Jan Paukert lahůdkářství, s.r.o., MOSTRO a.s., PSK - Průmyslové stavby a konstrukce, a.s. ad.

 Počty insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů pokračují v poklesu, který byl zahájen v roce 2015. V pololetí 2015 je počet insolvenčních návrhů spotřebitelů nižší proti stejnému období roku 2014 o 3,54%.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V červnu 2015 požádalo o oddlužení celkem  2679 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 1870 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 2015 63 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Počet návrhů na oddlužení klesl za období 1 – 6 2015 proti stejnému období 2014 o 3,4%. Klesl i počet schválených oddlužení o 5,3% a počet dlužníků, kteří řeší oddlužení zpeněžením majetku (o 5,23%). Naopak proti roku 2014 zaznamenáváme nárůst u dlužníků, kteří využívají k umoření svých dluhů splátkový kalendář (o 13%). .

V oblasti insolvencí u firem očekává Creditreform i pro druhé pololetí roku 2015 klesající nebo stagnující tendence. U spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků bude počet insolvenčních návrhů spíše stagnující.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu insolvenčního zákona, kterou v pátek 15. května 2015 odeslalo do mezirezortního připomínkového řízení. Návrh novely insolvenčního zákona měl být odeslán do vlády do konce června 2015. Účinnost změn ministerstvo navrhuje k 1. červenci 2016. Cílem návrhu zákona je zvýšení transparentnosti insolvenčního řízení (zavedením strojově čitelných podání insolvenčních správců, preferencí podání pouze prostřednictvím datových schránek a zpřísněním pravidel pro střet zájmů), posílení dohledu nad výkonem funkce insolvenčního správce, zavedení výrazné ochrany před šikanózními insolvenčními návrhy a ulehčením práce insolvenčním soudům.

Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4.500 pracovníků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3