INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

AaaTrh práce v České republice se opravdu mění. Zatímco v uplynulých letech bylo obvyklé, že nástup čerstvých absolventů zdvihal zvláště po odeznění letních brigád procento nezaměstnanosti, letošní září přineslo dokonce její pokles. Podle údajů serveru Profesia.cz je nejvíce volných míst pro absolventy ve výrobě, obchodě a v administrativě.

Pozitivní je i růst počtu volných pracovních míst - těch evidují úřady práce aktuálně přes 56 tisíc, což je o téměř dva tisíce více než posledním prázdninovém měsíci. Míra nezaměstnanosti v České republice po třech měsících letní stagnace poklesla a dosáhla na úroveň 7,3 procenta. Lidí bez práce je o šest tisíc méně než v předchozím měsíci, a dokonce o 28 tisíc méně než v září minulého roku. Podle údajů serveru Profesia.cz je 17 % poptávaných pracovních pozic vhodných pro absolventy.

Nejvíce nabídek pro absolventy je ve výrobě, obchodě a administrativě

„I přes pozitivní vývoj není nástup do prvního zaměstnání pro absolventy snadný,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia Česká republika. „Podíl čerstvých absolventů škol na celkové nezaměstnanosti se sice rok od roku snižuje a v současné době jen o málo více než 4 %, stoupá ale podíl dlouhodobě nezaměstnaných. Nejhůře hledají uplatnění absolventi oborů humanitních, uměleckých a zaměřených na ekologii a ochranu životního prostředí.“

Ve kterých oborech najdou absolventi uplatnění nejsnadněji? Z údajů serveru Profesia.cz vyplývá, že největší poptávka po nových pracovnících, a to i absolventech, je ve výrobě (22 %), v obchodě a administrativě (obojí 16 %), dále pak ve strojírenství (13 %) a IT (12 %).

Největší nabídky

Výroba

22%

Obchod

16%

Administrativa

16%

Strojírenství

13%

Informační technologie

12%

Elektrotechnika a energetika

10%

Doprava, spedice, logistika

10%

Nové zaměstnance hledají především firmy v oblastech automobilového průmyslu (15 %), IT (11 %), strojírenství (9 %) a elektrotechnického průmyslu (7 %).

Šance na dobré zaměstnání zvyšuje praxe

I když počet volných pracovních míst roste – úřady práce jich v současné době evidují přes 56,6 tisíc, tedy téměř o dva tisíce více než posledním prázdninovém měsíci – překážkou pro čerstvé absolventy zůstává nejčastěji nedostatek praxe. Ale i v této oblasti se situace mění, zvláště pro vysokoškoláky. Řada firem nabízí možnost částečných úvazků pro studenty už během studia a po absolvování je potom často přijme do běžného pracovního poměru, protože tak získá zaměstnance, kteří se již ve firmě orientují, navíc často poznali její činnost „od základů“.

„Studentům již několik let nabízíme možnost pracovat v naší společnosti na částečný úvazek v době studia a s tímto projektem máme výborné zkušenosti,“ říká Marek Gešo ze společnosti Accenture. „Po dokončení vysoké školy u nás tito absolventi často pokračují v plnohodnotném režimu a my získáváme kvalitní pracovníky, kteří už o práci v naší firmě něco vědí a mají reálné představy o svých možnostech a perspektivě.“

A jak zvýšit šance při hledání prvního zaměstnání? Absolventi by ve svých životopisech měli zmiňovat jakoukoli praxi - i brigády, dobrovolnickou činnost, stáže. Pro potenciálního zaměstnavatele jsou důkazem toho, že jde o aktivního jedince. Studenti by už v průběhu studia měli uvažovat o možnostech budoucího uplatnění: výrazně lepší výchozí pozici mají ti, kteří prokáží dobré jazykové znalosti nebo specializované vzdělání, v ideálním případě obojí. Takoví absolventi mají dobrou perspektivu kariérního růstu, protože firmy začínají mít problém s obsazováním středních technických či manažerských pozic, které vyžadující alespoň střední odborné vzdělání a znalost cizího jazyka.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3