INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Tři čtvrtiny malých a středních exportérů neví, že během krátké doby budeme součástí největší obchodní dohody historie, tzv. Transatlantického, obchodního a investičního partnerství (TTIP), které má během několika málo let vytvořit z Evropské unie a Spojených států amerických největší bezbariérový trh zeměkoule. Vyplynulo to z ankety Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), kterou připravila agentura Ipsos. S více jak desetiletým odstupem exportéři současně velmi pozitivně hodnotí jednotný evropský trh.

 

Anketa byla prováděná v rámci akce Czech Business Weekend in New York, kterou AMSP ČR zviditelňovala české podnikatele v USA a zúčastnilo se jí 50 středně velkých exportérů. Výsledky ukázaly nejen to, že firmy se na klíčovou změnu v euro-americkém obchodě  nepřipravují, ale o chystané dohodě dokonce většina vůbec netuší. 74 % z dotázaných exportérů totiž odpovědělo, že neví o čem je řeč. Informace je překvapivější o to více, že exporty do USA jsou s meziročním růstem 26 % rekordní a podle nedávné analýzy AMSP ČR a Komerční banky překročí letos 100 miliard korun. Současně je Amerika pátým největším investorem v ČR a rovněž importy z největší světové ekonomiky do ČR lámou rekordy a rostou dokonce o 38 % ročně.

 

„S ohledem na to, že se blíží finále euroatlantické dohody, to je zpráva znepokojivá, nicméně ne úplně překvapivá. Z malých a středních firem do USA exportuje zatím jen 13 % podniků a i když se podle našeho průzkumu chystá do Ameriky v nejbližší době vyvážet dalších 11 % středně velkých podniků, v součtu je to stále necelá čtvrtina. Je zřejmé, že ten, kdo do USA vyváží nebo o tom uvažuje, má o TTIP informace, zbytek firem ale nemá o transatlantické dohodě ponětí,“ komentuje výsledky ankety a průzkumu místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková.

 

Z těch, kteří o TTIP vědí, přitom polovina spatřuje výhodu, druhá část dotázaných zatím větší přínos v chystaném partnerství nespatřuje. Za hlavní výhody považují firmy odstranění duplicity v rámci homologace výrobků na obou stranách Atlantiku, urychlení dodávek zboží a odstranění tarifů a celních bariér.

 

Anketa současně porovnávala, jak firmy vnímají s více jak desetiletým odstupem vstup do Eurozóny, který rovněž znamenal podstatné rozšíření možností obchodní a investiční expanze. Zde jsou výsledky poměrně jednoznačné, 73 % malých a středních exportérů vznik jednotného evropského trhu pomohl. 64 % podnikatelů spatřuje hlavní výhody společného evropského trhu ve snížení vývozní administrativy a tím i značnou redukci nákladů. Zajímavá je i informace, že téměř čtvrtině exportérů Eurozóna pomohla v rozšíření počtu zákazníků a cílových teritorií. Další výhodu spatřují naši podnikatelé v rychlosti, se kterou dokáží nyní obsluhovat evropské obchodní partnery.

 

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR k tomu dodává: „Pokud má TTIP našim podnikatelům posloužit, což všichni očekáváme, potom není možné čekat, až jednotný trh vznikne. V té době totiž bude kobercový nálet na Ameriku ze všech evropských zemí, a kdo nebude připraven, bude stát opodál. Začít obchodovat s americkým partnerem není otázka dní, vztahy se budují několik měsíců nebo i let. Proto začínáme mobilizovat a zahajujeme s českými i zahraničními partnery celonárodní aktivitu spojenou s přípravou na TTIP“.

 

V rámci podpory exportu připravila AMSP ČR ve spojení s americkými donátory, rodinou Rausnitzů, moderní zázemí pro malé a střední firmy v USA, tzv. MeoHub, kam se po více jak roce příprav a výstavby celého obchodního a logistického centra přesunuly v září první vybrané podniky. Zájem o MeoHub je mimořádný, další kolo výběrového řízení se proto připravuje již na jaro 2016.

 

V rámci podpory investic se AMSP ČR zapojila s CzechInvestem do příprav prvního profesionálního investičního portálu, který mapuje české start-up firmy, popisuje ekosystém českého investičního a podpůrného prostředí a vytváří informační a pracovní platformu pro zahraniční investory. Web www.czechstartups.org vznikl za podpory IBM, Czech ICT Alliance a Rockaway. Portál byl na víkendové akci Czech Business Weekend in New York vysoce oceněn právě americkými investory, kteří dlouhodobě projevují zájem o investice do českých firem v oblasti nových technologií.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3