INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nový průzkum s názvem „Role PR v českých firmách v roce 2016“, který zveřejnila agentura PRAM Consulting poukázal na změny komunikačních priorit u českých firem v roce 2016. Většina oslovených se shoduje na tom, že v roce 2016 se soustředí hlavně na budování dobrého jména a reputace jejich značky, zaměří se na tvorbu obsahu a aktivnější využívání digitálních médií a sociálních sítí.

Prodej řídí digitální komunikace, sociální sítě a obsah

Více než polovina respondentů odpověděla, že v roce 2016 bude jejich společnost klást větší důraz na digitální komunikaci (55 %) a komunikaci na sociálních sítích (52 %). Tvorba obsahu je důležitá pro 43 % dotázaných. V počtu odpovědí předčila i tradiční vytváření vztahů s médii, které ovšem stále zůstává velmi důležitou aktivitou pro 39 % respondentů.

PR podporuje obchodní růst a zvyšuje prodej

Výsledky průzkumu ukazují, že PR a komunikace má silnou podporu u vedení společností. Dvě třetiny (64 %) respondentů vidí PR jako nezbytné pro posílení pozitivní reputace značky a obchodního růstu. Tento fakt dokazuje i pohled 78 % respondentů, kteří vidí PR jako nástroj ke zvyšování prodejů společnosti.

Rozpočet může rozhodout o vítězích a poražených

Zajímavé odpovědi přinesly i otázky týkající se rozpočtu. V letošním roce měly asi dvě třetiny (67 %) firem stejný rozpočet na PR aktivity jako v roce 2014. V roce 2016 se očekává, že  rozpočet na PR aktivity u většiny firem zůstane stejný nebo se sníží. Společnosti, které budou investovat do PR aktivit, mohou získat značnou výhodu nad těmi, které takovouto investici neuskuteční.

Nejlepší zdroj komunikační podpory

Odpovědi ukazují, že v České republice je těžké nalézt zkušeného PR profesionála. Celkem 92 % dotázaných respondentů uvedlo, že nalézt správnou osobu s odpovídající kvalifikací vyžaduje velkou časovou investici. Jen 6 % dotázaných tento úkol vidí jako téměř nemožný. Pouze 2 % si myslí, že najít PR profesionála je velmi snadné. Respondenti odpovídali také na otázku, jaký zvolí postup, potřebují-li podpořit krátkodobé PR a marketingové aktivity? Odpovědi celého vzorku respondentů ukazují, že 39 % dotázaných bude v takovém případě více pracovat, zatímco 32 % se obrátí na pomoc PR agentury.Pouze jeden z dvanácti dotázaných by se obrátil na pomoc freelancera. Z toho plyne, že PR agentury jsou nejvhodnějším zdrojem PR profesionálů a zároveň jsou schopny zajistit nárazové aktivity.

Předchozí reference a kreativita jsou klíčové faktory

Patrik Schober, Managing Partner agentury PRAM Consulting říká: „Je podstatné rozumět procesu, jak si firmy PR agentury vybírají, která kritéria při výběru zohledňují a která jsou pro ně nejdůležitější. Výsledky poskytují užitečný přehled pro všechny společnosti hledající PR agenturu a nabízí přehled klíčových bodů, které je při tomto procesu třeba vzít v potaz.“

„Není překvapením, že nejčastější odpovědí (96 %) týkající se nejdůležitějších kritérií při výběru agentury byla kreativita. Celkem 81 % dotázaných se shoduje na tom, že je zajímají reference a předchozí úspěchy agentury. Je zajímavé, že i osobní sympatie (73 %) jsou pro firmy důležitějším faktorem, než je cena. Společnosti tak více zajímá zajištění výsledků, než co nejnižší náklady,“ dodává P. Schober.

Doporučení snižuje riziko při výběru agentury

Téměř čtyři z deseti dotázaných (37 %) respondentů dospějí k užšímu výběru při hledání PR agentury tím, že požádají o radu své okolí. To zahrnuje doporučení kolegů, známých, novinářů nebo lokální PR asociace. Jeden ze sedmi dotázaných hledá informace o agentuře na webu, ale pouze jeden z padesáti využívá při výběru agentury sociální média.


Finální report s výsledky průzkumu vám zašleme na vyžádání, nebo je ke stažení ZDE.

O průzkumu

Průzkum byl vytvořen ve spolupráci s nezávislou výzkumnou agenturou Onva Consulting. Zapojilo se do něj celkem 103 PR manažerů a osob odpovědných za komunikaci předních firem v České republice. Celkem 67 % dotázaných působí ve firmách na seniorních pozicích – v TOP managementu, popřípadě jednu úroveň pod vedením společnosti. Firmy, ve kterých respondenti pracují, jsou z 59 % velké firmy zaměstnávající více než 200 osob. Dalších 41 % respondentů pracuje ve středních a malých firmách s 50 až 200 zaměstnanci.

Téměř tři čtvrtiny (72 %) dotázaných působí ve firmách, jejichž sídlo se nachází v České republice, 28 % pracuje ve firmách se sídlem v zahraničí. Co se týče zaměření firem a klíčových odvětví trhu, jsou v průzkumu zastoupeny následující oblasti: spotřební elektronika, finance a bankovnictví, IT a výpočetní technika, maloobchod, výroba, média a telekomunikace.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3