INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Třináctým rokem uskutečňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelnou kontrolní akci na potraviny označené národní značkou kvality KLASA. V roce 2015 inspektoři SZPI hodnotili celkem 214 šarží takto označených potravin. Výrobky KLASA musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání národní známky kvality.

 V rámci kontrol rozprostřených do celého loňského roku inspektoři zjistili porušení pravidel známky KLASA ve dvou případech: (1.) 100% mošt z hrušek, který obsahoval oxid siřičitý, jehož přítomnost v potravině označené 100% mošt není povolena a výrobce tak porušil evropské nařízení o potravinářských přídatných látkách a (2.) dortík s jahodovou náplní, který nebyl označen logem národní značky Klasa a nebyla tak splněna povinnost označit oceněný výrobek logem nejpozději do půl roku od udělení značky.

 Kontroly jsou aktuálně nastavené tak, aby nově oceněnou potravinu SZPI zkontrolovala v řádu několika měsíců od udělení známky. Zároveň každý oceněný výrobek inspekce zkontroluje alespoň jednou za dva roky.

 Výsledky kontrol jasně ukazují vysoký standard bezpečnosti, jakosti a hygieny u potravin nesoucích národní značku kvality KLASA. Výsledky minulých kontrol naleznete na webu Potraviny na pranýři.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3