INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V květnu bylo vyhlášeno 70 bankrotů obchodních společností (o 10 méně než v dubnu) a 654 bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 36 méně než v dubnu). Z celkového počtu bankrotů fyzických osob mělo 92 % formu oddlužení. V květnu bylo podáno 161 návrhů na bankrot obchodních společností (o 15 více než v dubnu) a 814 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (o 25 méně než v dubnu).

V období od června roku 2015 do května roku 2016 bylo vyhlášeno 895 bankrotů obchodních společností (o 272 méně než v předchozím období) a 7 643 bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 636 méně než v předchozím období). Počet bankrotů obchodních společností se meziročně snížil o 23 %, v případě bankrotů fyzických osob podnikatel to bylo o 8 % méně. Meziročně se snížil jak počet oddlužení fyzických osob podnikatelů (o 6 %), tak i jejich počet bankrotů po odečtení oddlužení (o 23 %). V průměru bylo za jeden měsíc vyhlášeno 75 bankrotů obchodních společností a fyzických osob to bylo 581 oddlužení a 56 bankrotů po odpočtu oddlužení.

V posledních 12 měsících bylo podáno 1 950 návrhů na bankrot obchodních společností (o 287 méně než v předchozím období) a 9 562 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (o 1468 méně než v předchozím období). Počet návrhů se v obou případech meziročně snížil o 13 %. V průměru bylo za jeden měsíc podáno 163 návrhů na bankrot obchodních společností a 797 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů.  

z hlediska hlavních odvětví bylo v květnu vyhlášeno nejvíce bankrotů obchodních společností v odvětví obchod (21 bankrotů) a ve stavebnictví (13 bankrotů). Pouze 2 bankroty byly vyhlášeny v odvětví zemědělství a dobývání a 3 bankroty v odvětví doprava a skladování.

V posledních 12 měsících bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v odvětví obchod (230 bankrotů) a v průmyslu (152 bankrotů). Nejméně to bylo v odvětví zemědělství a dobývání (31 bankrotů) a ubytování a stravování (41 bankrotů).

Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech odvětvích s výjimkou zemědělství a dobývání (+ 41 %) a v odvětví služby převážně pro podniky (+ 8 %). Nejrychleji se jejich počet snížil v odvětví ostatní služby (- 44 %) a ve stavebnictví (- 34 %).

Na 10 000 obchodních společností připadlo v posledních 12 měsících v průměru 20 bankrotů. Více top bylo ve stavebnictví (40 bankrotů) a odvětví doprava a skladování (37 bankrotů). Méně pak v odvětví nakládání s nemovitostmi a pronájem strojů (12 bankrotů) a odvětví ostatní služby (14 bankrotů).

V květnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (23 bankrotů) a v Moravskoslezském kraji (9 bankrotů). Pouze jeden bankrot byl vyhlášen v Královéhradeckém a ve Zlínském kraji.

V posledních 12 měsících bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (325 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (114 bankrotů). Nejméně to bylo v Karlovarském kraji (12 bankrotů) a v kraji Vysočina (19 bankrotů). Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech krajích. Nejvíce to bylo ve Středočeském kraji (- 38 %) a v kraji Vysočina (34 %). Nejnižší pokles zaznamenal Plzeňský kraj (- 9 %) a Moravskoslezský kraj (- 10 %).

Na 10 000 obchodních společností připadlo nejvíce bankrotů v Jihočeském kraji (29,8 bankrotů) a v Moravskoslezském kraji (29,6 bankrotů). Nejméně to bylo v Karlovarském kraji (12,3 bankroty) a v Praze (16,5 bankrotů).

V květnu bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášeno v Jihočeském kraji (97 bankrotů) a ve Středočeském kraji (85 bankrotů). Nejméně to bylo ve Zlínském kraji (20 bankrotů) a v kraji Vysočina (26 bankrotů).

V posledních 12 měsících bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (1 034 bankrotů) a ve Středočeském kraji (920 bankrotů). Nejméně to bylo v kraji Vysočina (284) a ve Zlínském kraji (298 bankrotů).

Meziročně se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů snížil v devíti krajích, nejvíce to bylo v Ústeckém, v Královéhradeckém a v Pardubickém kraji. K nevyššímu růstu došlo ve Středočeském kraji (+ 9 %) a v Olomouckém kraji (+ 6 %).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3