INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Přestože celkový počet insolvencí opět klesal, ocitla se v insolvenci ve druhém čtvrtletí 2016 řada velkých a významných společností. Oživení ekonomiky se příznivě projevuje v poklesu insolvenčních návrhů, který je meziročně dvojnásobný. V pololetí 2016 bylo o 8,6% insolvenčních návrhů méně než v pololetí roku 2015. V pololetí 2015 bylo proti pololetí 2014 o 4,2% insolvenčních návrhů méně...

Výrazný podíl na tomto vývoji má pokles insolvenčních návrhů u firem, kde se počet insolvencí snížil proti pololetí 2015 o 21,6 %. U spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků je pokles mírnější a dosahuje 8,48 %.

V červnu 2016 bylo podáno celkem 2575 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 193 insolvencí u právnických osob a podnikatelů a 2382 u spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků.

3.5.2016 podala insolvenční návrh sama na sebe společnost OKD a.s.. Jedná se o firmu s obratem 17 mld. a s 9.700 zaměstnanci. Její hlavní činností je těžba uhlí. Již 9.5.2016 vydal soud usnesení o úpadku.

Další významnou firmou v insolvenci je společnost VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. a její sesterská společnost VÍTKOVICE MECHANIKA a. s.. VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. je ve fázi před rozhodnutím o úpadku. Je to firma s tržbami kolem 6 mld. a s 1.600 zaměstnanci. U firmy VÍTKOVICE MECHANIKA a. s. soud insolvenční návrh odmítl, neboť z něj neměl osvědčen úpadek dlužníka.

Před rozhodnutím o úpadku je i společnost ČKD PRAHA DIZ, a.s. (obrat za rok 2015 2,5 mld. a 285 zaměstnanců), Aircraft Industries, a. s. a AUTOTRANS PETROL s.r.o.. Insolvenční návrh na stavební společnost Zlínstav a.s. byl soudem odmítnut, protože neosvědčuje úpadek dlužníka. Společnostem POLDI s. r. o. a MOTORPAL, a.s. byla soudem povolena reorganizace.

Z pohledu regionů byl k 30.6.2016 nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem stejně jako v pololetí roku 2015 a 2014 v hlavním městě Praze. Následuje Jihomoravský kraj a tradičně Moravskoslezský kraj. Středočeský kraj se v pololetí 2016 opět vrací na pozici oblasti s nízkým počtem insolvenčních návrhů a spolu s Plzeňským a Královéhradeckým krajem představují z hlediska frekvence výskytu insolvenčních návrhů oblasti nejméně rizikového podnikání.

Způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Konkurzů bylo v červnu 2016 prohlášeno 219, z toho počet konkurzů živnostníků činil 106.

Pokles počtu konkurzů zahájený již začátkem roku 2015 pokračoval i letos. Celkový pokles počtu konkurzů činí proti pololetí 2015 10,69%. Pokles v roce 2015 byl proti roku 2014 poloviční, jen 5,66%.

I přes červnový nárůst klesají zejména počty právnických osob v konkurzu (pokles 13,8% proti pololetí 2015). Snížení počtu živnostníků v konkurzu k 30.6.2016 proti pololetí 2015 činí 7,8%.

Druhým způsobem řešení úpadku  je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000,- Kč. Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců.

Novela Insolvenčního zákona platná od 1.1.2014 reagovala na skutečnost, že řada menších firem tyto podmínky nesplňuje a nemůže reorganizaci k řešení svého úpadku využít. Snížila tedy kritéria pro povolení reorganizace, a to tak, že roční úhrn čistého obratu firmy se snižuje na 50 mil. Kč a počet zaměstnanců na 50 zaměstnanců. Nově také stačí splnění alespoň jednoho z kritérií.

Celkem bylo od počátku platnosti insolvenčního zákona v lednu 2008 do pololetí 2016 soudem povoleno 138 reorganizací. Aktivních reorganizací je k 30.6. 2016 42. Restartovat byznys se pokouší např.  společnost POLDI s. r. o., OSA - INVEST s.r.o. a MOTORPAL, a.s..

I počty insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů pokračují v poklesu, který byl zahájen v roce 2015. V pololetí 2016 je počet insolvenčních návrhů spotřebitelů nižší proti stejnému období roku 2015 o 8,48%.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V červnu 2016 požádalo o oddlužení celkem  2334 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 2047 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 2016 57 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Počet návrhů na oddlužení klesl za období 1 – 6 2016 proti stejnému období 2015 o 6%. Klesl i počet schválených oddlužení o 1,6% a počet dlužníků, kteří řeší oddlužení zpeněžením majetku o 16,53%.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje další novelu Insolvenčního zákona. Ta má umožnit širšímu okruhu dlužníků využít nástroj oddlužení. Zatím je připravena pouze pracovní verze, v níž se uvažuje o možnosti prodloužit celkovou dobu oddlužení a odstranit současnou spodní hranici nutnou pro vstup do oddlužení. Nyní jsou v platnosti podmínky, že dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu.

Optimistická očekávání společnosti Creditreform pro rok 2016 se potvrzují.

Segment firem se v minulých letech prostřednictvím insolvencí a konkurzů výrazně pročistil. Optimismus na trhu a rostoucí zakázky firem umožňují predikovat klesající počty insolvenčních návrhů v segmentu firem i pro druhé pololetí roku 2016.

Situaci u spotřebitelů však nelze odhodnout tak jednoznačně. Vzhledem k ekonomickému vývoji očekáváme také spíš klesající tendence v počtu insolvenčních návrhů spotřebitelů. Paradoxně situaci v této skupině může negativně ovlivnit rostoucí poptávka domácností. Vyšší důvěra spotřebitelů v ekonomiku a trh práce může opět roztočit úvěrovou spirálu, kterou část spotřebitelů nemusí ustát. Permanentní zadlužování potvrzují i data ČNB.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3