INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

První certifikát nezávislého ověření inovativní ekologické technologie evropskou metodikou ETV obdržela ve čtvrtek 22. září česká firma AGRO-EKO, zabývající se zpracováním biologického odpadu z kuchyní a jídelen. Současně s předáním certifikátu se na Ministerstvu průmyslu a obchodu uskutečnil seminář k hodnocení aplikovaného výzkumu a k možnostem a potenciálu ověřování environmentálních technologií.

Hodnocení inovací s přínosem pro životní prostředí evropskou metodikouETV (Environmental Technology Verification) není žádnou novinkou a je aplikováno již v USA, Kanadě, Japonsku či Koreji a v současné době s ním začíná pracovat i Čína. První ověřenou technologií v České republice se nyní stala technologie "Fermentor EWA 2014" společnosti AGRO-EKO, která se tak zařadila do vybraného klubu 15 ověřených inovativních technologií uvedených v evropské databázi. Certifikát do rukou jednatele společnosti Václava Holuši předali náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický, zástupce Evropské komise Pierre Henry a prezident Českého ekologického manažerského centra Jiří Dostál.

Cílem doprovodného semináře bylo upozornit právě na možnosti a přínosy metodiky ETV, jako dobrovolného marketingového nástroje, který může usnadnit cestu na nové světové trhy, a otevřít také diskusi k jeho širšímu využití. Seminář byl proto určen především inovačním firmám, výzkumným institucím, realizátorům projektů financovaných prostřednictvím grantů, exportérům apod.

"Je pozitivní, že Česká republika nezaostává za evropskou konkurencí a aktivně se zapojila do evropského pilotního projektu EU ETV. Ověřování environmentálních technologií je příležitostí, jak u aplikovaného výzkumu a inovací nahradit scházející reference a zároveň prezentovat partnerům a potenciálním zákazníkům přidanou hodnotu technologie v oblasti snížení negativních dopadů na životní prostředí. Věřím, že pilotní projekt EU i samotná metodika ověřování environmentálních technologií mohou být jedním z úspěšných nástrojů k rychlému prosazování inovací a aplikovaného výzkumu do praxe," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3