INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ilustracni strojirenstvi zdroj ProfesiaStrojírenství je již tradičně tahounem ekonomiky v České republice. Jeho růst byl pro letošní rok predikován na 2,5 % a firmy z oboru se drží mezi špičkou českých vývozců. Strojírenské podniky se ale také potýkají s celou řadou problémů – kvůli sankcím a bezpečnostní situaci byly nuceny opustit některé silné trhy jako Rusko a Střední východ a přeorientovat se na nové zákazníky. Firmy často vyvážejí, ale ze svých výrobků nezískají takový profit, jaký by mohly – například údajně až 2/3 českého vývozu do Německa končí na třetích trzích. Přesto mnoho strojírenských podniků roste, investuje do dalšího rozvoje, v současné době je však začíná brzdit nedostatek pracovníků, které pro další rozvoj potřebují.

„Počet pracovních míst v oboru strojírenství neustále roste, například v loňském roce jsme na našem portálu nabízeli více než 6 500 volných míst,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. „Převážně jde o místa ve výrobě, velký zájem je také o vysokoškolsky vzdělané techniky. Strojírenské firmy ale v současné době hledají i jazykově vzdělané posily – pokud chtějí expandovat na nové trhy, potřebují obchodníky s dobrou znalostí jazyků.“

Nedostatek kvalitních pracovníků na trhu je větší problém, než to na první pohled vypadá. Odchází generace technicky zdatných „fachmanů“ a na jejich místa firmy těžko hledají náhradu. Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz počet nabízených míst v posledních třech letech neustále stoupá, zatímco počet reakcí na ně se snižuje: ke zlomu došlo v roce 2014. Nejžádanějšími profesemi jsou konstruktér (21 % nabídek), operátor CNC strojů (15 % nabídek) a technolog (14 % nabídek), následují svářeč, strojní zámečník a technik. Uchazeči mají nejčastěji zájem o profesi montážní dělník, svářeč a strojní zámečník.

Z pohledu regionů je nejvíce nabídek v oboru strojírenství v Jihomoravském kraji – 28 % z nabídek na Profesia.cz. Následují podle očekávání kraje Středočeský (21 %) a Olomoucký (14 %), nejméně nabídek pro strojaře je v Jihočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se také na místa v oboru strojírenství hlásí v průměru nejvíce uchazečů.

Jaká je výše mzdy ve strojírenství? Vzhledem k tomu, že jde o podniky, které nemají velký problém s odbytem, navíc jsou v nich často silné odborové organizace, je strojírenství jako obor mzdově nadprůměrné. Podle údajů portálu Platy.cz je v letošním roce průměrná mzda ve strojírenství 28 890 Kč. Pokud sledujeme vývoj od roku 2010, průměrná mzda v tomto oboru poměrně vyrovnaně stoupá, a to o 2 až 3 % ročně. Nepřekvapí, že nejvyšší průměrná mzda je v Praze, kde je 28 % nad celostátním průměrem; zde ale zkresluje fakt, že v hlavním městě často sídlí vedení společností. Následují kraje Plzeňský 7 % a Liberecký 4 % nad průměrem. Na opačném konci spektra – 9 % pod celostátním průměrem – jsou mzdy v Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Strojírenství bude muset v následujících letech čelit i další výzvě – nástupu tzv. čtvrté průmyslové revoluce, tedy trendu digitalizace, a s ní související automatizace. Ta s sebou nevyhnutelně přinese výrazné změny na trhu práce. Důsledkem robotizace a automatizace rutinních manuálních činností bude větší tlak na vzdělání a znalosti pracovníků. „V systému vzdělávání je nutné provést výrazné změny, a právě v technických oborech je to palčivý problém – již řadu let strojírenské a technologické firmy volají po přizpůsobení výuky jejich potřebám,“ říká Zuzana Lincová. „Velmi zjednodušeně řečeno firmy navrhují, aby se výuka přiblížila reálné praxi, a to jak po obsahové stránce, tak praktické – tedy skutečnou praxí, která by byla součástí výuky. Dalším požadavkem je přizpůsobení kapacity jednotlivých typů a oborů zejména středního vzdělávání očekávanému uplatnění absolventů na trhu práce. Uvědomují si totiž, že pro udržení konkurenceschopnosti potřebují kvalitní pracovníky, kteří zajistí jak kvalitní výrobu, tak inovace a vývoj nových výrobků a technologií,“ uzavírá Zuzana Lincová.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3