INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Češi jsou na tom ohledně splácení dluhů lépe než většina ekonomických mocností, jako například Německo, Francie či Velká Británi.

Česká republika se umístila na děleném 4. místě co do schopnosti splácení dluhů, a to dokonce s rozdílem pouhého jednoho procenta na vedoucí trojici. Pouze 16 % Čechů tvrdí, že aktuálně nedokážou splácet dluhy. Oproti evropskému průměru, který v současnosti činí 27 %, se jedná o znatelně nadprůměrnou hodnotu.

Češi tak v tomto ohledu „deklasovali“ takové státy, jako jsou Německo (21 %), Velká Británie (22 %) anebo Francii (28 %). Úspěšnější nebylo překvapivě ani Švýcarsko, kde není s to dostát svým finančním závazkům 24 % obyvatel.

Dělené první tři příčky obsadily severské země Dánsko, Norsko a Švédsko, kdemá shodně v současnosti problém se splácením dluhů 15 % obyvatelstva. Nejhůře jsou na tom Řecko (68 %) a Portugalsko (49 %).

Z různých typů plateb Češi nejčastěji nezvládají nebo odkládají splátky svých úvěrů (20%), pokut (19%) a účtů za mobil (18%). Nejposlušnější jsou naopak při placení daní. Pouze 6 procent prohřešků těch, co mají potíže splácet, se týká daní.

Celková zpráva o platbách spotřebitelů, předkládaná každoročněspolečností Intrum Justitia, je založena na odpovědích 21 317 evropských respondentů z 21 zemí, z toho bylo 1014 z České republiky.

„Z výsledků plyne, že podstatná část všech domácností má potíž vyjít se svými příjmy a že mnohé si musely na splácení složenek půjčovat. Z našich dat rovněž plyne, že lidé, kteří jsou již od mládí zatížení dluhem, se z něj většinou později již nevymaní,“ uvádí Mikael Ericson, generální ředitel společnosti Intrum Justitia.

Čtyřiačtyřicet procent všech Čechů v posledních dvanácti měsících nesplatilo včas přinejmenším jednu fixní platbu. Hlavním důvodem je nedostatek peněz. Například v Řecku to však bylo celých 76 procent lidí. Nejmenší podíl pozdních plateb je v Dánsku a Španělsku, ale pořád se loni 31 procent z nich, tedy třetina populace, zpozdila s platbou.

„To je samozřejmě velmi nepříjemné pro lidi s ekonomickými obtížemi, ale ohrožuje to i firmy, jejich vyhlídky na růst a schopnost najímat nové zaměstnance,“ pokračuje Mikael Ericson, generální ředitel Intrum Justitia.

Až 16 procent Čechů dále uvádí, že dnes nejsou s to splácet dluhy. U této skupiny platí, že jejich ekonomická situace je horší než loni a že ohledně finanční budoucnosti mají nižší očekávání.

 

O tom svědčí i následující údaje:

·Nejvíce, až 45% lidí, si při potížích půjčuje od rodiny. 27% u přátel. Banky následují až potom s 23%.

·23% obyvatel má pocit strachu, že pokud vše zaplatí včas, nevyjdou s penězi.

·10% lidí zvažuje stěhování do jiné země z finančních důvodů.

·11% lidí věří, že jejich děti budou v horší finanční situaci než jsou oni.

·9% lidí uvádí, že finanční situace jim brání v ukončení vztahu s jejich partnerem/partnerkou.

O společnosti Intrum Justitia

Společnost Intrum Justitia je přední evropskou společností, která poskytuje služby v oblasti správy pohledávek a nabízí komplexní služby včetně odkupu pohledávek určené k měřitelnému zlepšení cashflow klientů a jejich dlouhodobé ziskovosti. Založena byla roku 1923 a dnes má zhruba 3 850 zaměstnanců na 19 trzích. Její konsolidované příjmy činily v roce 2015 5,6 miliardy švédských korun. Intrum Justitia AB je od roku 2002 kotovaná na burze Nasdaq OMX ve Stockholmu. Další informace naleznete na stránkách www.intrum.com

O Evropském reportu o platbách spotřebitelů Intrum Justitia

Evropský report o platbách spotřebitelů vznikl v roce 2013. Jako „katalyzátor zdravé ekonomiky“ společnost Intrum Justitia vnímá nutnost pravidelně sledovat situaci více než
21 000 evropských spotřebitelů. Cílem průzkumu je lépe pochopit životní realitu, která ovlivňuje chování spotřebitelů při platbách za produkty a služby. Údaje v Evropském reportu o platbách spotřebitelů vycházejí z externího průzkumu vyplňovaného samotnými respondenty online, který realizuje společnost United Minds. Průzkum probíhal ve dnech 12.-26 září 2016.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3