INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V listopadu letošního roku bylo vyhlášeno 98 bankrotů obchodních společností, 523 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 289 osobních bankrotů. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet bankrotů obchodních společností v listopadu meziměsíčně vrostl o 27 bankrotů a byl tak druhý nejvyšší v letošním roce. Zvýšil se také počet návrhů na bankrot obchodních společností, kterých bylo podáno 144, tedy o 6 více než v říjnu. „Relativně vysoký listopadový počet bankrotů obchodních společností považujeme spíše za jednorázový výkyv, podobně jako tomu bylo v červnu letošního roku. Nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o dlouhodobější trend,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se oproti říjnu naopak snížil o 53 a byl tak druhý nejnižší v letošním roce. Počet návrhů na bakrot fyzických osob podnikatelů se však oproti říjnu zvýšil o 73 na 758 návrhů.

Z hlediska hlavních odvětví bylo v listopadu nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodě (30 bankrotů) a v průmyslu. Nejméně naopak v odvětvích doprava a skladování (2 bankroty) a zemědělství a dobývání (4 bankroty).

Z hlediska krajů bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno v Praze (40 bankrotů) a v Jihomoravském kraji (11 bankrotů. Naopak pouze jeden bankrot obchodní společnosti zaznamenala Vysočina a po dvou bankrotech Zlínský, Ústecký, Pardubický a Moravskoslezský kraj.

V období posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 906 bankrotů obchodních společností, což je o 123 bankrotů, respektive 12 % méně než v předcházejícím období. „Za celý letošní rok přitom očekáváme meziroční pokles počtu bankrotů obchodních společností o 9 %,“ dodává Věra Kameníčková

Počet bankrotů se meziročně snížil ve všech krajích, kromě Vysočiny, kde vzrostl o 19 %. Největší pokles zaznamenali ve Zlínském kraji, kde činil celých 37 %. V Královéhradeckém kraji se potom počet bankrotů snížil o 26 %.

Bankroty fyzických osob podnikatelů byly v listopadu nejčastěji vyhlašovány v Moravskoslezském kraji, kde jich bylo vyhlášeno celkem 75, a v Ústeckém kraji, kde šlo o 54 bankrotů. Nejméně to naopak bylo v kraji Vysočina (12 bankrotů) a v Plzeňském kraji (20 bankrotů).

Od prosince 2015 do listopadu 2016 bylo také vyhlášeno 6 970 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což je o 1 138 méně než v předešlém období. V meziročním srovnání jde o pokles o 14 %. Zatímco v Královéhradeckém kraji se meziročně počet bakrotů fyzických osob podnikatelů snížil o 24 % a ve Středočeském kraji o 22 %, v Jihomoravském kraji to byla pouze 4 % a v Moravskoslezském kraji 5 %. Ve všech krajích však došlo meziročně k poklesu počtu těchto bankrotů. Celkový počet bankrotů fyzických osob podnikatelů za celý rok 2016 by potom měl být o 10 % nižší než v roce 2015.

Osobní bankroty  

V listopadu bylo vyhlášeno 1 289 osobních bankrotů, pouze o dva méně než v říjnu. Zároveň bylo podáno 1 552 návrhů na osobní bankrot, tedy o 124 více než v říjnu.

Od prosince roku 2015 do listopadu roku 2016 bylo vyhlášeno 16 123 osobních bankrotů. V meziročním srovnání jde o pokles o  625 bankrotů, tedy pokles o 4 %. Počet návrhů na osobní bankrot se ve stejném období snížil o 6 %, když dosáhl počtu 18 949 návrhů, o 1 312 méně než v předešlém období. „Počet vyhlášených osobních bankrotů se v posledních měsících nijak výrazně nemění a přes drobné výkyvy oběma směry v jednotlivých měsících vykazuje pomalý pokles.Letos očekáváme meziroční pokles o 1 %. Vůbec poprvé od roku 2008 tak dojde k poklesu počtu bankrotů obchodních společností i počtu osobních bankrotů,“ dodává Věra Kameníčková. 

www.informaceofirmach.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3