INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Míra zneužívání pracovního času v tuzemských firmách za minulý rok celkově vzrostla v meziročním srovnání o 3 minuty na 61 minut denně. Převedeno do průměrné hrubé mzdy jednoho zaměstnance, zaměstnavatel za vyřizování jeho soukromých záležitostí z firemního počítače nebo mobilu denně tratil 163 Kč[1], což je o 14 korun více než v předchozím měřeném období. Tyto částky vynaložily firmy na mzdách, aniž by byly podloženy reálnou prací.

„Loni firmy stálo měsíční zahálení jednoho zaměstnance v průměru 3 431 Kč, což v celoročním úhrnu představuje 41 175 Kč. To je o 3 616 Kč více než v předchozím období. V průměru si tak loni každý administrativní zaměstnanec udělal bez svolení zaměstnavatele více než měsíční placenou dovolenou,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil, AuditPro manažer ze společnosti truconneXion. Obdobná situace platí jak v podnikatelském, tak nepodnikatelském sektoru.

Nejčastěji zaměstnanci zneužívají svůj pracovní čas na sociálních sítích, zpravodajských portálech, soukromou online komunikací a nákupy.

Výše uvedené vyplývá z analýzy společnosti truconneXion, která realizuje tuto analýzu již osmým rokem. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem. Firma pomáhá společnostem optimalizovat využívání informačních technologií a zjišťovat, jak je zaměstnanci reálně využívají.

Zaměstnavatelé začínají více monitorovat i mobilní telefony

Za nárůstem promrhaného času stojí zejména chytré mobilní telefony, které co do funkčnosti a nabídky zábavy snadno nahradí klasický počítač. Zároveň nejsouzaměstnavateli obvykle centrálně spravovány. Z mobilů a tabletů se v závěru loňského roku uskutečnilo více než 60 % mimopracovních přístupů k internetu, vyplývá ze statistik nástroje AuditPro.

„Z počítačů na mobil se přesunuje většina mimopracovních aktivit, které zaměstnance rozptylují a zdržují od práce. Na firemním notebooku si většina zaměstnanců Facebook spustit nedovolí, ale na telefonu téměř každý. Firmy totiž monitorují hlavně počítače a mobilní zařízení stojí mimo jejich zájem. To se ale začíná podstatně měnit,“ dodává Martin Hnízdil.

Počítače a nyní i chytré telefony jsou proto na pracovišti stále častěji vybaveny technologiemi, které umí zajistit bezpečnost firemních dat a zároveň vyhodnocovat efektivitu práce. Z firem, které se doposud zabývaly pouze správou a monitoringem počítačů, loni využívalo řešení pro správu mobilních zařízení pouze 22 procent: „Letos očekáváme nárůst o 8 procentních bodů na celkem 30 procent,“ uzavírá Martin Hnízdil.

[1] Odvozeno z průměrné hrubé měsíční mzdy 27 000 Kč podle analýzy Českého statistického úřadu https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-3-ctvrtleti-2016 a fondu pracovní doby za 2016. Firma truconneXion zveřejňuje míru zneužívání pracovního času již osmým rokem na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3