INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Reinhard Madlencnik, ředitel útvaru Real Estate v UniCredit Bank Austria, komentoval analýzu banky: „Rok 2016 byl pro trh s komerčními nemovitostmi v Čechách i na Slovensku rekordní. Poptávka po komerčních nemovitostech rostla na obou trzích. Transakce v České republice zaznamenaly během čtvrtého čtvrtletí historické maximum. Silná poptávka pokračovala i v prvním čtvrtletí tohoto roku.“

Rekordní úrovně investic v Čechách a na Slovensku byly pozoruhodné: Podle společnosti CBRE objem transakcí na českém trhu s komerčními nemovitostmi v roce 2016 skokově narostl o přibližně 1 miliardu eur na cca 3,7 miliardy eur. Trh s komerčními nemovitostmi na Slovensku je značně menší než v Čechách, objem transakcí na tomto trhu se v roce 2016 ale zdvojnásobil na cca 850 miliónů eur. Tyto úrovně investic byly na obou trzích rekordní.

„Největší loňská poptávka v České republice byla ze strany zahraničních investorů, zejména z Asie, ale i z Německa.Přibližně 30 % z tohoto objemu bylo ze strany místních investorů,“ uvedla Karla Schestauberová, realitní analytička UniCredit Bank Austria, editorka a hlavní autorka uvedené analýzy. Poslední čtvrtletí minulého roku bylo obzvlášť silné. Transakce vykázaly rekordní maximum ve výšce více než 2 miliardy eur. Silná poptávka pokračovala i v prvním čtvrtletí roku 2017. Objem transakcí dosáhl přibližně 1,4 miliardy eur.

Podíl nemovitostí pro maloobchodní účely ve všech transakcích na slovenském trhu s nemovitostmi představoval v minulém roce přibližně polovinu, a to díky stabilní soukromé spotřebě.

Výnosy z nejkvalitnějších nemovitostí nadále klesají

Výnosy z nejkvalitnějších nemovitostí (prime yields) na obou trzích nadále klesají. „Výnosy z nejkvalitnějších nemovitostí v obou zemích jsou i přesto stále vyšší než například v Rakousku,“ uvedl Madlencnik. Prostor pro další kompresi výnosů se zmenšil. Vývoj na trhu obou zemí bude ovlivňovat zejména vývoj úrokových sazeb a relativní atraktivita nemovitostí,“ oznámil Madlencnik a dodal: „Hloubková analýza rizik v poměru k zisku je v této fázi realitního cyklu důležitější více než kdykoli předtím.“

Výnosy z nejkvalitnějších nemovitostí v České Republice dosáhly historického minima na konci roku
2016 / počátku roku 2017. Výnosy z nejkvalitnějších kancelářských nemovitostí dosáhly 4,9 %, výnosy z nákupních center přibližně 5 % a výnosy z průmyslových a logistických nemovitostí asi 6,5 %. Poptávka po nemovitostech pro maloobchodní účely na Slovensku měla na investicích největší podíl. Výnosy z nejkvalitnějších nákupních center zaznamenaly poměrně velký pokles, a to o 5,75 %. Výnosy z nejkvalitnějších kancelářských nemovitostí dosáhly přibližně 6,75 % a výnosy z nejkvalitnějších průmyslových a logistických nemovitostí asi 7,50 %. Výše nájemného ve všech třech segmentech byla poměrně stabilní, i když pražský segment nejkvalitnějších kancelářských nemovitostí a segment nejkvalitnějších nákupních center v obou hlavních městech zaznamenaly nepatrné navýšení výše nájemného.

Stabilní hospodářský růst podpořil trh

Hospodářský růst v Čechách i na Slovensku je značně vyšší než v eurozóně. Domácí poptávka – zejména soukromá spotřeba – a vývozy budou hlavními tahouny růstu v České republice. Reálný HDP v Čechách narostl v roce 2016 přibližně o 2,3 % a v letech 2017 a 2018 se předpokládá větší zrychlení ekonomiky s růstem na úrovni 2,6 % v roce 2017 a 2,5 % v roce 2018.

Slovenská ekonomika roste ještě rychleji: reálný růst dosáhl v minulém roce dobré úrovně 3 %. Předpokládá se i jeho další růst, a to na úroveň 3,4 % v roce 2017 a 3,7 % v roce 2018. Hlavním faktorem, který způsobuje větší růst, bude pro tento rok stabilní nárůst soukromé spotřeby a rostoucí investice, přičemž v roce 2018 by k tomu měly významnou mírou přispět čisté reálné vývozy. Výdaje domácností také přispívají k růstu domácí poptávky, a to z důvodu nedostatku pracovních sil. Slovenská ekonomika jako malá otevřená ekonomika může mít užitek z očekávaného oživení světového obchodu.

Kancelářské prostory: Výrazný nárůst transakcí na trhu s novými kancelářskými prostory v Praze a Bratislavě

Trh s kancelářskými nemovitostmi se v České republice a na Slovensku se soustředí zejména na hlavní města těchto zemí, na Prahu a Bratislavu, i když významný regionální trh s kancelářskými nemovitostmi najdeme i ve městech jako je Brno či Ostrava.

„Hustota kancelářských prostorů na obyvatele v Praze a Bratislavě je v porovnání s velkými západoevropskými městy nízká. Obě města se však v porovnání s jinými hlavními městy ve východní Evropě nacházejí v horní části žebříčku,“ vysvětlila Schestauberová.

Pronájmy nových nemovitostí v Praze vykázaly významný nárůst v roce 2016, přičemž úroveň nové výstavby byla velmi nízká. Letos se očekávají vysoké sazby transakcí na trhu s novými kancelářskými prostory (take-up). Udržitelný hospodářský růst má kladný dopad na poptávku po nových kancelářských prostorech. Tento rok se však očekává i nárůst nové výstavby.

Bratislava zaznamenala v roce 2016 i rekordní výšku nájemného za nové kancelářské prostory, i když výstavba nových prostorů byla větší než v Praze. V hlavním městě Slovenska je naplánováno mnoho projektů a existuje reálná možnost meziročního nárůstu nové výstavby na více než 100 000 m².

Kromě některých drobných korekcí byly nejvyšší nájmy v Praze a Bratislavě v roce 2016 do značné míry stabilní. Během globální hospodářské a finanční krize v obou městech kleslo nájemné – v některých případech do značné míry. „Tento trend se nejen zastavil, ale dokonce i mírně zvrátil, jelikož se nájemné v segmentu nejkvalitnějších kancelářských prostorů v Praze zvýšilo,“ řekla Schestauberová. Trh v Čechách i na Slovensku, a také i v regionu středí a východní Evropy již vykazuje známky nedostatku vhodných nemovitostí.

Automobilový průmysl a odvětví elektronického obchodu jsou tahouny

Česká republika i Slovensko jsou vyhledávanými místy pro logistická zařízení v regionu střední a východní Evropy. V první řadě je to díky automobilovým klastrům, které hrají významnou roli v obou zemích. Internetový obchod Amazon pak blízko Prahy provozuje nové velké distribuční centrum, z kterého se dováží zboží zákazníkům v celé Evropě.

Většina průmyslových a logistických míst na Slovensku se nachází v širším okolí Bratislavy. V Čechách se tyto prostory soustředí v okolí Prahy, několik logistických center najdeme i v okolí Brna a Plzně. Za předpokladu dalšího růstu odvětví elektronického obchodu mají potenciál také místa s dobrým dopravním napojením blízko německo-české hranice.

„Automobilový průmysl a odvětví elektronického obchodu budou nadále tahouny trhu s průmyslovými a logistickými nemovitostmi v Čechách i na Slovensku v roce 2017. Míra neobsazenosti logistických zařízení klesá, a tak by tomu mělo být díky stabilní poptávce až do konce roku 2017,“ uvedla Schestauberová.

Retailový trh profituje z rostoucí poptávky

Trh s nákupními centry na Slovensku se úzce soustředí na hlavní město, které představuje 42 % z celkového trhu. Trh s nákupními centry v Bratislavě a v některých vedlejších regionech je nasycený. Konkurence je vysoká a riziko ze strany internetových maloobchodníků roste.

Český trh s nemovitostmi pro maloobchodní účely je dobře rozvinutý a značně nasycený. Solidní ekonomické údaje, rostoucí maloobchodní tržby a reálné mzdy, stejně jako zvětšující se spotřebitelská důvěra zvyšují zájem investorů o nemovitosti pro maloobchodní účely.

Hlavní město České republiky je díky silnému odvětví mezinárodního cestovního ruchu mimořádně oblíbenou adresou maloobchodních provozů. „Město má dobré jméno mezi lokálními i mezinárodními maloobchodníky a často se uvádí jako nejvhodnější volba mezi hlavními městy regionů střední a východní Evropy / jihovýchodní Evropy (kromě Moskvy),“ řekla Schestauberová. Mnoho jednotlivých budov na nákupních ulicích města prošlo za poslední roky renovací, což vedlo k navýšení atraktivity tohoto místa pro maloobchodníky a zákazníky. Z tohoto vývoje profitují i přilehlé ulice, které zase pomáhají rozšiřovat tzv. „high-street“ odvětví centra Prahy.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3