INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Příznivý výsledek českého exportu za první pololetí letošního roku ovlivnilo oživení v zemích našich klíčových zahraničních partnerů a pozitivní situace na evropských automobilových trzích. Vývoz za první pololetí letošního roku je nejvyšší v historii a bilance druhá nejlepší.

„Údaje za první pololetí představují nejlepší výsledek exportu v pololetí v historii České republiky. Poptávka po českém zboží na zahraničních trzích roste a nahrává tak naší průmyslové výrobě,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

„Dosavadní letošní trend rychlejšího růstu dovozu oproti vývozu pokračoval, přesto byla hodnota vývozu v červnu druhá nejvyšší v letošním roce,“ komentoval červnovou bilanci Vladimír Bärtl, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Provázanost českého vývozu s dovozem, respektive importní náročnost českého exportu, působí na dovozní stranu, kterou ovlivňuje i růst mezd a domácí poptávky, částečně spojený se zájmem o importované zboží. Na výsledky zahraničního obchodu již působí také ukončení kurzového závazku a následné posilování koruny.

Přebytek bilance menší

Podle předběžných údajů ČSÚ bilance zahraničního obchodu v národním pojetí (v b. c.) v červnu skončila přebytkem 18,8 mld. Kč, meziročně nižším o 1,3 mld. Kč. Vývoz se zvýšil meziročně o 4,7 % na 310,4 mld. Kč, dovoz vzrostl o 5,5 % na 291,6 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila přebytkem 60,4 mld. Kč, což je meziročně o 3,1 mld. Kč více. Schodek obchodu se státy mimo EU se meziročně prohloubil o 4,8 mld. Kč na 40,2 mld. Kč.

Za leden až červen dosáhl celkový přebytek obchodní bilance v národním pojetí 106,5 mld. Kč, což je o 17 mld. Kč méně než loni. Vývoz byl meziročně vyšší o 6,1 % a dovoz o 7,6 %.

Podle předběžných údajů bilance zahraničního obchodu v přeshraničním pojetí (v b. c.) v červnu skončila přebytkem 44,7 mld. Kč, o 2,8 mld. Kč meziročně nižším. Celkový vývoz s objemem 364 mld. Kč meziročně vzrostl o 4,1 %, dovoz (zboží vstupující na území ČR) rostl rychleji, o 5,7 % na 319,4 mld. Kč.

Roste hlavně Čína

Z teritoriálního pohledu v meziročním srovnání se v červnu zvýšil nejvíce vývoz do Číny (o 37,5 %), Nizozemska (o 14 %) a Ruska (o 13,1 %). Nad 5 % se ještě dostal růst vývozu do Francie a Rakouska (o 7,8 % resp. 7,3 %). Vývoz do Německa byl vyšší o 1,4 %. Vývoz na Slovensko zmírnil pokles na 2,1 %. Do EU jako celku stoupl vývoz meziročně o 3,3 %, do eurozóny o 3 % a do teritorií mimo EU o 8 %.

Z komoditního hlediska je hodnotově jednoznačně a stabilně nejvýznamnější položkou vývoz strojů a dopravních prostředků, který se v červnu meziročně zvýšil o 3,6 % (o 7,2 mld. Kč). Vzrostl hlavně vývoz výpočetní techniky (o 3 mld. Kč), zařízení pro telekomunikace a pro záznam a reprodukci zvuku (o 1,3 mld. Kč), zařízení pro určitá odvětví průmyslu (o 1,2 mld. Kč) a silničních vozidel (o 1,1 mld. Kč). Dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně vyšší o 4,4 % (o 6 mld. Kč). Stoupl především dovoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,6 mld. Kč), silničních vozidel (o 2,4 mld. Kč) a výpočetní techniky (o 1,4 mld. Kč).

Za leden až červen 2017 dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 243,2 mld. Kč, takže je o 39,8 mld. Kč nižší než loni. Vývoz letos rostl o 5,2 %, na 2 126,5 mld. Kč, kdežto dovoz o 8,4 % na 1 883,3 mld. Kč.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3