INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

neKdyž přijde řeč na peníze, bývá to v Česku jako s fotbalem. Každý se v nich dobře vyzná a nepotřebuje žádné rady. Co by mě asi tak mohlo překvapit, říká si většina z nás. Jenže každý rok spadnou do dluhové pasti stovky Čechů. A následky jsou někdy tragické.

Finanční svět je na první pohled docela jednoduchý. Přece není nic složitého na tom, že mi přijdou peníze na účet, a já z nich nakupuji. Jenže ono to tak úplně snadné není. Stačí, když jeden či dva měsíce přijdou výdaje, se kterými jsme nepočítali. Případně se rozhodnete vyrazit na prodloužený víkend do Paříže, Amsterdamu nebo Milána a zrovna nemáte hotovost. Ale co, přece půjčku dnes nabízí každý a na každém rohu, tak jdeme do toho! Jenže návraty nemusí být tak šťastné jako odjezdy.

Počítat umím ze školy

Tak zvaná finanční gramotnost, tedy seznámení se se světem financí, je již součástí rámcových vzdělávacích programů. Mnoho lidí tak může propadnout falešnému pocitu, že téhle oblasti rozumí a nepotřebují se nic dalšího učit. Přece to znají ze školy, a nakonec, zacházet se svými penězi také zvládnou. Jenže svět finančních nástrojů se bleskurychle mění. Navíc úkolem všech bankovních, úvěrových a dalších finančních společností je vydělávat peníze. A tak se vždycky snaží, aby jejich nabídka byla o něco lákavější, než ve skutečnosti je.
Co je úrok asi opravdu zná každý ze školy. Ale opravdu si umíte správně spočítat, kolik peněz budete muset bance vrátit. Ono totiž na prvních pohled, nějakých 9 či 12 procent nevypadá jako nijak vysoká suma. V Česku se ale každý rok dostane do neřešitelných problémů obrovské množství lidí, kterým se právě tahle procenta zdají zanedbatelná. Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi úrokem z úvěru, a tak zvaným RPSN? Díváte se u úrokové sazby, jestli jsou za procenty písmenka p.a. nebo p.m.? Věřte, že vás to může stát desetitisíce!

Problémy s penězi jsou u nás tabu

Pokud jde o peníze, lidé se často stydí přiznat, že se dostali do obtíží. A především, když si uvědomí, že si za tyto problémy mohou sami. Bohužel čísla hovoří za vše. V Česku je vedeno exekuční řízení proti více než 800 tisícům obyvatel. Zdá se to neuvěřitelné, ale téměř polovina z nich čelí nikoliv jedné, ale více než čtyřem exekucím. Začátky byly přitom často nenápadné. Drobné onemocnění, které znamenalo výpadek příjmu a nejednou v rodinném rozpočtu chybí pár tisíc korun a snadným řešením se zdá být půjčka. Na trhu jsou společnosti, které vám půjčí pár tisíc, dokonce zadarmo. Proč to nevyužít, že?
Jenže ono to není snadné, další měsíc sice část půjčky splatíte, ale najednou vám chybí další peníze na něco jiného. Uděláte to tedy jinak, prostě první půjčku vrátíte, a půjčíte si jinde o tisíc či dva více. Ano, kývete správně, přesně takhle začíná dluhová spirála, ze které se dostat vlastními silami je opravdu složité. On totiž tlak v průběhu splácení půjček neklesá, ale spíš narůstá…

Vydělat, řídit, spravovat a rozmnožovat

Docela zajímavým a velmi funkčním způsobem, jak se starat o vydělané peníze je metoda VŘSR. Ne, nebojte se, to není jen ta zprofanovaná zkratka z minulých let. Znamená to vydělat – řídit – spravovat – rozmnožovat. Peníze je totiž potřeba řídit a spravovat. Je nutné mít přehled o tom, jaké jsou nutné výdaje v průběhu roku, kolik mám k dispozici, a kam se mohu obrátit, když nastane problém. Je asi jasné, že závislost na jediném příjmu může být skutečně sebevražedná. Ale vydělat další peníze nemusí znamenat jen druhou práci. A vzdělávání v oblasti finanční gramotnost vám může pomoci zjistit, co s tím.
Autorka: Jana Merunková, ředitelka yourchance o.p.s., spoluautorka seriálu 9 mýtů o financích.

Seriál 9 mýtů o financích vyrobil Český rozhlas Dvojka ve spolupráci s yourchance o.p.s. Jednotlivé pořady si můžete poslechnout na www.yourchance.cz/9-mytu/ 
Partneři yourchance: Nadace DRFG, Mercedes-Benz Praha a Atollon

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3