INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

„Evropský trh s novými automobily stále roste, a to už dvacet jedna měsíců v řadě. Přestože v květnu byla dynamika nárůstu registrací nejslabší, ve srovnání s loňským květnem se počet prodaných aut zvýšil „jen“ o 1,3 %, pořád lze hovořit o pozitivním trendu. Od začátku roku se totiž prodalo 5 109 893 nových aut, což je ve srovnání s loňským rokem o 6,8 % víc. Evropské ekonomice se daří a lidé, hlavně firmy, které velmi dlouho odkládaly obměnu vozového parku, začaly znovu utrácet a nakupovat nová auta.

Příkladem může být Španělsko, kde se letos meziročně zvýšily registrace o víc než pětinu (21,7 %) na 443 888. Velmi dobře si ale v rámci Evropy vede i Česká republika, která v květnu zaznamenala zvýšení zájmu o nová auta o 17,6 %, což je vůbec jedna z nejvyšších hodnot. Naopak Francie ztratila 3,5 % a Německo dokonce 6,7 %. Právě výsledek na domácím trhu stál za tím, že se koncern Volkswagen propadl z dubnových +5,4 % na květnových -2,3 %. Ještě že má ve svém portfoliu značku Porsche, které se nebývale daří, a to hlavně díky čínskému trhu. Jako jediná totiž skončila v květnu v plusu o 11,7 %, za celý rok se pak může pochlubit nárůstem o 30,5 %. To se pochopitelně odrazilo na vývoji cen akcií celého koncernu. Za pozornost stojí určitě výsledek automobilky Jeep, která ve srovnání se stejným obdobím loňského roku prodala o 185 % víc aut. I díky tomuto výsledku posilují akcie celého italsko-amerického koncernu FCA Fiat Chrysler Automobiles, do kterého Jeep patří. V poslední době se o FCA hodně hovořilo i v souvislosti se snahou o spojení s americkou automobilkou General Motors, čím by vznikla jedna z největších skupin vyrábějící automobily na světě.

Po hubených letech tak automobilky v Evropě zažívají lepší časy. Až na pár výjimek, jako třeba Opel nebo Honda, jsou na tom všechny velké automobilky meziročně lépe. Z akcií automobilek se v tomto roce výrazně dařilo Volkswagenu, který od počátku roku do poloviny března připsal téměř 40 %, avšak v posledních měsících stagnuje a drží si roční výnos okolo 12 %. Doposud nejvíce z velkých automobilek vzrostly v tomto roce akcie Fiat Chrysler Automobiles, které přidaly téměř 35 %. CEO společnosti Sergio Marchionne se pokouší spojit s některou z velkých automobilek, čím by se vytvořil nový gigant na trhu. Doposud jej odmítli General Motors i Toyota,“ říká Jonáš Mlýnek z brokerské společnosti LYNX.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3